České hospody a restaurace se bouří

Názor
V souvislosti s nynějším opětovným zpřísňováním protipandemických opatření se mnozí provozovatelé restaurací a hospod bouří a varují, že nebudou dbát povinnosti prověřovat bezinfekčnost svých hostů. Provozovatelé restaurací či hospod se totiž obávají, že jim dodržování opatření odláká zákazníky.
Nebýt pandemie, utratili by obyvatelé ČR loni v pohostinských a ubytovacích zařízeních v ČR zhruba 260 miliard korun. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Po loňském roku jsou finančně značně oslabení, jak ostatně dokládají i nová data Eurostatu. Podle nich totiž Češi loni kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie.

Útraty obyvatel ČR za jídla a nápoje v restauracích, kavárnách či hospodách a dalších stravovacích zařízeních a za ubytování v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních klesly loni meziročně o bezmála 100 miliard korun. V roce 2019 tyto výdaje totiž činily 246,7 miliardy korun, loni však jen 147,3 miliardy, vyplývá z nově zveřejněných údajů Eurostatu.

Z uvedené sumy 147,3 miliardy korun činily loni útraty v restauracích a dalších stravovacích zařízeních 116,6 miliardy korun. V hotelích a dalších ubytovacích zařízeních obyvatelé ČR utratili zbývající část, tj. 30,8 miliardy.

Útraty obyvatel ČR v pohostinských provozovnách tak loni byly čistě nominálně nejslabší od roku 2008. Pokud vezmeme v potaz inflační znehodnocení české měny, k němuž průběžně dochází, byly naposledy útraty nižší v roce 1997.

PSALI JSME:
Pozor na seznamy štamgastů v malých hospodách

Tehdy činily 64,1 miliardy korun. Přitom po očištění o inflaci, která nastala mezi lety 1997 a 2020 odpovídá loňská suma výdajů 116,6 miliardy korun celkem 64,4 miliardy korun roku 1997.

Výdaje obyvatel ČR za ubytovací zařízení (hotely, hostely či kempy…) odpovídající uvedené částce 30,8 miliardy korun, byly loni nominálně nejnižší od roku 2005. Reálně, po očištění o inflaci, však šlo o nejnižší výdaje od roku 1995, od kdy jsou data k dispozici.

Lze předpokládat, že nebýt pandemie, utratili by obyvatelé ČR loni díky pokračujícímu ekonomickému růstu a neutuchající prosperitě a růstu výdělků v pohostinských a ubytovacích zařízeních v ČR zhruba 260 miliard korun.

Pandemie je tedy připravila o přibližně 113 miliard korun. O větší část z této sumy, zhruba 76 miliard, přišla pohostinská zařízení, o menší, odpovídající 37 miliardám, pak zařízení ubytovací.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Cizinci se opijí a statistiky to připíšou Čechům

Zavřít reklamu ×
  1. Přestaňte se bouřit, už to snad víte 2 roky, že máte zkrachovat. Co si jako myslíte, že se stane, obřezanci a banksteři se slitují a nechají vás žít a vydělávat? To jste hodně naivní. Sorry akože.

  2. Tak to vypadá, že to s tím vstupem do restaurací apod. dopadne přesně opačně: neočkovaní tam budou chodit celkem běžně, očkovaní aby se jim radši vyhýbali.

  3. Ano, ano, neočkovaný přijde s průkazem, pěkně si hačne a nakazí půl restaurace, protože tato vakcína mu bohužel nezaručí, že by nemohl být pozitivní. Opravdu výborné! U nás v práci také nejprve testovali jen neočkované, pak 2 naočkovaní nákazu přinesli a už se testují všichni. Tak hodně legrace s tímto a dalšími nesmysly! Doporučuji, jeďte se podívat do zemí, kde rozvolnili a tam se neděje vůbec nic strašného, všude skoro stejně, jen nebudou tak krachovat. Bohužel super ministr Havlíček to asi nebude chtít svým odchodným zaplatit.

  4. Covid 19 je už hodně obehraná písnička,která už tady na „východě“ ČR téměř nikoho nezajímá! Tady se řeší drahý benzín a současný problém jsou drahé energie kdy dodavatelé poslední instituce mají cenu energie o 440% dražší než EON.Tady řešíme opravdové problémy a ne „vybájený“ Covid což je trochu silnější chřipka.Strýc má 80 let a chytil ten strašný Covid. Po 3 dny ho bolela hlava,normálně si jezdil autem do Kaflandu,na holubník(je holubář),atd…

Napsat komentář: sepp Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Češi dnes utratí za oběd v restauraci o 70 korun více než před pěti lety

Analýza
Zatímco před pěti lety utratili lidé v restauraci za obědové menu okolo 154 korun, nyní to je 224 korun, tedy o 44 procent více. Ještě výrazněji se zvedly ceny samotných hlavních jídel nabízených okolo poledne. Vyplývá to z analýzy, kterou Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla společnost Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá nejvíce gastro podniků v republice.