Čeští zaměstnanci si nejčastěji nosí k obědu jídlo z domova

Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, blízký obchod… možností, jak v polední pauze dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 %.

Výsledky ankety Profesia.cz „Jak obědváte v práci?“ Foto: Profesia.cz

Z iniciativy Evropské komise v loňském roce proběhl průzkum stravovacích návyků zaměstnanců, tedy toho, jak zejména obědváme v průběhu pracovního týdne. Výsledky ukázaly, že lidé se od preference ceny posunuli k upřednostnění chuti, roste ale počet těch, kteří si nosí jídlo z domova.

„Povinnost poskytnout zaměstnancům přestávku, a to nejdéle po 6 hodinách práce, je dána ze zákona. Někdy však bývá problém najíst se za oněch zákonem stanovených 30 minut,“ uvedla v tiskové zprávě Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Ne každá firma má totiž svou jídelnu, a tak řada zaměstnavatelů poskytuje příspěvek na jídlo v podobě stravenek. „Ale stále častěji také podporují možnost kvalitně se najíst přímo na pracovišti, ať už jde o zajištění dovážky jídel, nebo vybavení relaxačních zón a kuchyněk tak, aby si tam lidé mohli připravit to, co si přinesou z domova nebo koupí,“ dodala.

BEZ STRAVENEK JE 12 % ZAMĚSTNANCŮ

Jaké jsou konkrétní výsledky ankety? Nejvíce lidí si nosí jídlo z domova (38 %). Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí nebo si jídlo nakupují v okolních obchodech – celkem 31 % respondentů. Z toho větší část dostává stravenky (19 % respondentů oproti 12 % bez stravenek).

Početně téměř vyrovnaní (27 %) jsou ti, kterým jídlo zajišťuje zaměstnavatel, tedy mají vlastní jídelnu nebo soukromníka, který se o obědy postará.  Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím jen čtyři procenta respondentů.

Sdílet:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Zaměstnání

Home office jako úspora času? Ano, ale není pro každého

Home office je v poslední době stále častěji nabízeným benefitem, v některých odvětvích se dokonce stává očekávaným standardem. Podle průzkumů by z domova ráda pracovala téměř polovina Čechů. Ve velkém tuto možnost …

Nejzajímavější brigády pro studenty během prázdnin

S blížícími prázdninami se zejména studenti začínají poohlížet po letních brigádách. Nejžádanější jsou pozice, které nabízejí zajímavé prostředí, pestrou pracovní náplň, příjemný výdělek i časovou flexibilitu. Jaké …

10 tipů, jak zvládnout vedro v kanceláři

Velké vedro umí pořádně prohřát atmosféru v kancelářích. Ve spolupráci s personálně-poradenskou společností Devire přinášíme tipy, jak se v práci vypořádat s vysokými teplotami.

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …

Do důchodu v 65 letech. Nebo bude všechno jinak?

Čím jsme starší, tím více vyhlížíme magickou hranici 65 let, kdy budeme moci začít čerpat starobní důchod. Finanční prostředky, které jsme každý měsíc či jednou za rok platili státu, se nám konečně začnou vracet a …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Partneři Portálu

NOOL
Rolovat nahoru