Čeští zaměstnanci si nejčastěji nosí k obědu jídlo z domova

Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, blízký obchod… možností, jak v polední pauze dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 %.

Výsledky ankety Profesia.cz „Jak obědváte v práci?“ Foto: Profesia.cz

Z iniciativy Evropské komise v loňském roce proběhl průzkum stravovacích návyků zaměstnanců, tedy toho, jak zejména obědváme v průběhu pracovního týdne. Výsledky ukázaly, že lidé se od preference ceny posunuli k upřednostnění chuti, roste ale počet těch, kteří si nosí jídlo z domova.

„Povinnost poskytnout zaměstnancům přestávku, a to nejdéle po 6 hodinách práce, je dána ze zákona. Někdy však bývá problém najíst se za oněch zákonem stanovených 30 minut,“ uvedla v tiskové zprávě Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Ne každá firma má totiž svou jídelnu, a tak řada zaměstnavatelů poskytuje příspěvek na jídlo v podobě stravenek. „Ale stále častěji také podporují možnost kvalitně se najíst přímo na pracovišti, ať už jde o zajištění dovážky jídel, nebo vybavení relaxačních zón a kuchyněk tak, aby si tam lidé mohli připravit to, co si přinesou z domova nebo koupí,“ dodala.

BEZ STRAVENEK JE 12 % ZAMĚSTNANCŮ

Jaké jsou konkrétní výsledky ankety? Nejvíce lidí si nosí jídlo z domova (38 %). Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí nebo si jídlo nakupují v okolních obchodech – celkem 31 % respondentů. Z toho větší část dostává stravenky (19 % respondentů oproti 12 % bez stravenek).

Početně téměř vyrovnaní (27 %) jsou ti, kterým jídlo zajišťuje zaměstnavatel, tedy mají vlastní jídelnu nebo soukromníka, který se o obědy postará.  Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím jen čtyři procenta respondentů.

Sdílet:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Zaměstnání

Nejčtenější

Pronajala si chalupu. A s ní i nevraživého souseda

Pronajmout si chalupu na dovolenou je běžná věc. Člověk čeká, že když zaplatí deset patnáct tisíc za měsíc, a v sezóně na žádaném místě za týden třeba i dvojnásobek, tak vše bude v pohodě. Jenže v takové chaloupce …

Pálenka z garáže je svátost, ale ilegální

Česko doslova přetéká ovocem. Zahrádkáři se radují, že bude hodně pálenky. A někteří si ji dělají doma ve sklepě nebo v garáži. Bývá to svátost a chlouba, ale kromě potenciálních zdravotních rizik jde především o …
Rolovat nahoru