Podle Vávry, jenž je nejen vrchním sládkem, ale také generálním ředitelem pivovaru, se ukázalo, že i na Vysočině se může urodit kvalitní chmel. Plodině typické pro klimaticky zcela odlišné regiony se totiž letos na Vysočině zadařilo.
„Roste v nadmořské výšce 580 metrů v katastru obce Jiřice, v osadě Radostín,“ upřesnil. S použitím čerstvě sklizené úrody neotálel. „Chmel jsme očesali a hned druhý den z něj uvařili čtyřikrát chmelený ležák,“ uvedl Vávra.
Novinka humpoleckého pivovaru je 11% světlý ležák se 4,5 % alkoholu, hořkostí 37 MJH a jemným chmelovým aroma. Pokud jde o vlastnosti piva, které čísly popsat nelze, Josef Vávra si vypůjčil slova básníka: „Plné tělo, dlouhý vlas, hluboký hlas, úzký pas a ňadra dmoucí, to pivo je prostě slast.“
Nového ležáku s chmelem z Vysočiny pivovar uvařil pouhých 110 hektolitrů. Na větší množství se na zahrádce letos neurodilo. „Pivní specialita už je v limitovaném množství k dostání ve značkových prodejnách pivovaru a v e-shopu,“ informoval redakci FAEI.cz tiskový mluvčí pivovaru Radek Tulis.