Chmel vypěstoval na své zahrádce, v pivovaru z něj pak uvařil limitovanou edici

Zatímco repríza oblíbeného seriálu Vinaři připomněla, že Moraváci umí udělat dobré víno i na vinicích v Čechách, vrchní sládek Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra na to šel obráceně a rozhodl se vypěstovat na vlastní zahradě nedaleko Humpolce chmel a „v práci“ z něj pak uvařili pivo.
Josef Vávra vypěstoval chmel na své zahrádce, v pivovaru z něj pak uvařil limitovanou edici. Foto: Bernard.cz

Podle Vávry, jenž je nejen vrchním sládkem, ale také generálním ředitelem pivovaru, se ukázalo, že i na Vysočině se může urodit kvalitní chmel. Plodině typické pro klimaticky zcela odlišné regiony se totiž letos na Vysočině zadařilo.

„Roste v nadmořské výšce 580 metrů v katastru obce Jiřice, v osadě Radostín,“ upřesnil. S použitím čerstvě sklizené úrody neotálel. „Chmel jsme očesali a hned druhý den z něj uvařili čtyřikrát chmelený ležák,“ uvedl Vávra.

Čerstvý chmel. Foto: Bernard.cz

Novinka humpoleckého pivovaru je 11% světlý ležák se 4,5 % alkoholu, hořkostí 37 MJH a jemným chmelovým aroma. Pokud jde o vlastnosti piva, které čísly popsat nelze, Josef Vávra si vypůjčil slova básníka: „Plné tělo, dlouhý vlas, hluboký hlas, úzký pas a ňadra dmoucí, to pivo je prostě slast.“

Nového ležáku s chmelem z Vysočiny pivovar uvařil pouhých 110 hektolitrů. Na větší množství se na zahrádce letos neurodilo. „Pivní specialita už je v limitovaném množství k dostání ve značkových prodejnách pivovaru a v e-shopu,“ informoval redakci FAEI.cz tiskový mluvčí pivovaru Radek Tulis.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB