
Restaurace, které odebírají pivo z Plzně, ale tak pesimistické nejsou. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Devět z deseti, tedy naprostá většina hospod a restaurací ale otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní, tedy ve čtvrtek. Dvě procenta hospod (podobně jako na jaře – pozn. red.) už znovu neotevřou. Hospodští, kteří plánují otevřít, se na restart podnikání pilně připravují již teď.
Naděje na znovuotevření vyvolala mezi hospodskými optimismus. K okamžitému otevření po rozvolnění opatření se chystá 87 procent hospod. „Z rozhovorů s hospodskými cítíme velké odhodlání znovu nastartovat byznys a sloužit hostům,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
To dokládají i hlasy samotných hostinských. „Od lidí, kteří k nám chodí pro čepované pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad ještě více než my,“ říká Simon Balonek, výčepní pražské restaurace U Kruhu a aktuální držitel ocenění Pilsner Urquell Master Bartender.
Podobně hovoří i další. „Moc se těšíme, až budeme moci znovu otevřít. Naši hosté si již předběžně dělali nezávazné rezervace na prosinec, byť ještě nebylo definitivně stanovené datum otevření. Nemůžou se dočkat čepovaného piva a jídla servírovaného na talíři,“ uvádí Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě.
Restaurace a hospody už také mají přichystané interiéry tak, aby co nejlépe vyhověly vládním pravidlům. Ta nařizují při třetím protiepidemickém stupni padesát procent hostů oproti plné kapacitě. U jednoho stolu tak budou moci sedět nejvíce čtyři lidé.
Nedostatek finančních rezerv, omezení provozní doby a nutnost výdejového prodeje, nejsou jedinými komplikacemi, se kterými se restauratéři potýkají. Ničí je i úbytek zákazníků způsobený strachem z přenosu viru.
Například Prazdroj již předal většině „svých“ hospodských informace o hygienických a dalších bezpečnostních opatřeních. „Ke konci minulého týdne jsme už informovali 91 procent hospod o tom, co je potřeba z hlediska bezpečnosti mít nachystáno a hospodští jsou i z tohoto pohledu připraveni,“ uvádí Tomáš Mráz.
Hospody a restaurace tak mají připraveny dezinfekce u vchodů i na toaletách, pravidelně budou ošetřovat stoly a dezinfikovat celé interiéry, důkladně budou čistit sklo, nádobí i technologie. Finální čistění pivních trubek provedou hostinští před otevřením hospod, aby pivní vedení bylo v nejlepší kondici.