Firmy v gastronomii si v době nových restrikcí pomáhají. A některé i zaměstnají nově propuštěné

Tuzemská gastronomie je kvůli novým vládním protikoronavirovým opatřením opět pod tlakem. Plzeňský Prazdroj informoval, že hned po jejich zavedení začal do hospod, které prodávají jeho piva, rozvážet uzavíratelné PET lahve. Chce tak pomoci hospodským, kteří fungují přes okénko nebo v rámci rozvozu. A  například společnost Storyous chystá nabídku práce pro lidi, kteří přišli o místo v gastronomii.
Restaurace a hospody jsou od středy zavřené a současná pravidla povolují pouze prodej přes okénko. Foto: Archív

Storyous, která vyvíjí technologie právě pro gastronomii, tento týden informovala, že spouští program „Zachraň práci v gastru“, kde nabídne zaměstnání lidem, kteří v souvislosti s protiepidemickými opatřeními přišli o práci v gastronomii.

Ve Storyous jsou teď připraveni zaměstnat lidi, kteří přišli o práci v gastronomii. Do chodu společnosti se zapojí v rámci obchodního nebo produktového týmu, který v současné době poskytuje restauracím zejména digitální menu a on-line systém na objednávání jídla s sebou za nesrovnatelných podmínek oproti klasickým rozvozovým společnostem.

„Chceme alespoň částečně podpořit ty, kteří přijdou v příštích týdnech o práci. V současné situaci to vůbec není chyba podniků, pokud musejí ukončit provoz. Rádi uvítáme lidi, kteří mají bezprostřední zkušenosti s gastro provozem. Poskytnou nám jedinečnou zpětnou vazbu na náš produkt i potřeby gastroprovozů a jejich zaměstnanců,“ vysvětluje ředitel Storyous Igor Třeslín.

PSALI JSME:
Hospody a restaurace bojují o každou hodinu

Desetinásobně nižší provize

„Provize za zprostředkování pro jídlo s sebou v aplikaci OneMenu je pouze tři až čtyři procenta, oproti běžným zhruba čtyřiceti procentům, které si účtují rozvozové služby. To je pro restaurace samozřejmě mnohem výhodnější, tímto způsobem mohou přijímat větší množství objednávek za lepších podmínek,“ říká Třeslín.

Storyous se dlouhodobě zasazuje o digitalizaci sektoru gastronomie. Digitalizace, zejména v souvislosti s pandemií, nepředstavuje pouze profesionalizaci provozu, ale také zvýšenou hygienu a bezpečnost hostů i personálu. „Digitální technologie jsou bezkontaktní a bezpečné,“ konstatuje Třeslín a dodává, že chce co nejvíce lidem nabídnout možnost objednat si i zaplatit jídlo z domova a v restauraci si jej pouze vyzvednout.

Restaurace podle něj budou stále více potřebovat digitální řešení, které jim urychlí a zlevní provoz. „A právě proto chceme rozšířit i náš obchodní tým,“ komentuje Igor Třeslín. Dle jeho názoru budou restaurace potřebovat komplexní řešení, které dokáže přijímat on-line objednávky pro rozvoz i jídlo s sebou a pro konzumaci v restauracích nabízí možnost digitálního menu a objednání i placení z mobilu hosta.

PSALI JSME:
Čeká tuzemskou gastronomii vlna krachů? Vláda na hospody a restaurace zapomněla, tvrdí asociace

Prazdroj do hospod zaváží PET lahve

Restaurace a hospody jsou od středy zavřené a současná pravidla povolují pouze prodej přes okénko. Ihned po zavedení nových omezujících opatření začal Plzeňský Prazdroj rozvážet uzavíratelné PET lahve do hospod, které prodávají jeho piva. Chce tak rychle pomoci hospodským, kteří fungují přes okénko, nebo v rámci rozvozu. Stejně jako na jaře je pivovar v přímém kontaktu s hospodskými a řeší další možnou pomoc.

„Předzásobili jsme se a v následujících dnech rozvezme uzavíratelné lahve do zhruba 2500 hospod a restaurací, které o ně mají zájem. Nejdůležitější je rychlost, abychom hospodským pomohli zachovat chod byznysu i v dalších dnech,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. Podle něj je zásobování uzavíratelnými lahvemi nyní ještě důležitější, než na jaře, kdy bylo možné prodávat pivo i do kelímku.

Podle Mráze je pro hospody a restaurace nezbytná pomoc státu, protože teď ještě o mnohem víc než na jaře potřebují hotovost k pokrytí nákladů: „Vládní opatření v souvislosti s pandemií s sebou nesou drastické snížení příjmů, ale náklady jako nájemné, energie, poplatky nebo odvody, zůstávají stále stejně vysoké.“ Jako další efektivní pomoc vidí odklad plateb splátek úvěrů, ale i kompenzaci ušlých tržeb v pohostinství. O této formě státní podpory aktivně jedná Český svaz pivovarů a sladoven.

PSALI JSME:
Účet za covid-19: Pivovarnictví přišlo o 5 miliard

Podělte se o provize!

„Současná situace v gastronomii je kritická,“ říká Luboš Kastner, spolumajitel skupiny Hospodska. Tržby hospod a restaurací se podle něj za první pololetí propadly o třicet miliard korun. Kastner je současně garantem projektu Moje restaurace. Ta spadá pod Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) a v těchto dnech představila svůj Národní program pro gastronomii.

„Potom, co jsme dosáhli naplnění většiny našich požadavků na záchranné nástroje pro gastronomii, aktivně jednáme i o dalších podporách, například odložení nutnosti hradit v této době bankám splátky úvěrů, zahajujeme též jednání s dalšími partnery, kteří mají možnosti pomoci gastronomům. Začneme jednat například se Svazem měst a obcí a jednotlivými kraji, aby mohla být kompenzace a podpora restauratérům realizována regionálně,“ vypočítává Kastner.

Garant projektu Moje restaurace současně přišel s neobvyklým nápadem: Chce, aby stravenkové a rozvážkové společností pomohly gastronomům tím, že se s nimi podělí o své marže. „Apelujeme zejména na zástupce rozvážkových firem, kde 30% provize za rozvoz jídla nám v současné situaci nepřipadá přiměřená a adekvátní,“ říká Kastner. S výzvou podělit se o provize se obrátil i na provozovatele nákupních portálů, jako jsou Rohlík.cz a Košík.cz.

PSALI JSME:
Stravenkové společnosti zatajují vysoké provize u elektronických stravenek

×

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Češi zatím s vánočními nákupy otálejí

Analýza
Největší sezóna pro e-shopy je každoročně před Vánoci. Ani letos tomu nebude jinak – s tím rozdílem, že situace významně poznamenala vládní opatření kvůli onemocnění covid-19. Přepravní společnosti upozorňují, že pokud by nouzový stav trval až do Vánoc, poptávka po doručení domů bude oproti uplynulým letům enormní a nad limity navýšených kapacit většiny přepravních společností na tuzemském trhu.
Rolovat nahoru