Celodenní konference je rozdělena do dopoledního a odpoledního bloku a jednotlivé příspěvky řečníků na sebe budou navazovat a rozvíjet problematiku kvality a udržitelnosti „z farmy až na vidličku“.
Konference organizovaná Českou společností pro jakost je určena odborné veřejnosti, představitelům zemědělských a potravinářských podniků, zástupcům obchodních řetězců i pracovníkům dozorových či certifikačních orgánů. Každý ročník rozebírá jiná aktuální témata, která jsou pro všechny strany zainteresované v potravinovém řetězci aktuální a mají dopad na jejich činnost i spotřebitele. V roce 2024 se odborná veřejnost zaměřuje na technologický boom, který přispívá nejen k udržitelnější produkci a redukci potravinového odpadu, který patří v EU k významným problémům, ale také na trendy v nákupu potravin nebo v oblasti bezpečnosti a kvality.
Pět nejžhavějších trendů v nabídce potravin v Česku okomentuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Poukáže na to, jak se změnily požadavky zákazníků na kvalitu po odeznění inflační krize, a zodpoví otázku, zda jsou pro spotřebitele důležitá kvalita i životní styl.
Michaela Mezerová se ujme příspěvku o přehledu výsledků kontrolní činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Problematická místa lze totiž stále najít v oblasti bezpečnosti či kvality potravin, hygieny, způsobilosti provozně technického vybavení, označování. Živým tématem je dvojí kvalita potravin, která bohužel stále není minulostí, ačkoli se již mnohé na tomto poli zlepšilo.
Nejčastější neshody z IFS auditů a jak jim předcházet se jmenuje příspěvek, který přednese zástupce hlavního partnera konference – certifikační orgán DQS Slovakia. Bude se soustředit na identifikaci nejčastějších neshod zjištěných při auditech podle hojně užívaného standardu IFS (International Featured Standards).
Identifikuje oblasti, kde audity pravidelně odhalují nedostatky, jako jsou problémy s dokumentací, hygienickými standardy, správou alergenních látek a kontrolou kvality. Dále se bude věnovat doporučeným postupům a preventivním opatřením, která mohou potravinářským podnikům pomoci těmto neshodám předcházet.
Jakub Stibůrek z České společnosti pro jakost pohovoří o normativu GLOBALG.A.P., který je standardem nejen pro farmáře. Se svými celosvětově uznávanými standardy podporujícími obchod se zemědělskými produkty je GLOBALG.A.P. řešením, které napomáhá nejen vyprodukovat zdravotně nezávadnou zemědělskou plodinu, ale rovněž zajistit udržitelnost produkce při bezpečných a férových pracovních podmínkách.
Vladimír Zikmunda a Petr Kosiner ze společnosti Knedlíky Láznička poukáží na fakt, že kvalita není žádná věda, ale rozhodnutí odpovídající zdravému selskému rozumu. Kvalitní potraviny z lokálních surovin jsou business modelem, který funguje, protože jeho výhody vnímají zákazníci s každým soustem. Taková zkušenost pak v potravinářství dělá skvělou reklamu. Ale jedině za předpokladu, že kvalita zůstává stále výjimečná a neklesá.
O řízení dodavatelů v potravinářském podniku bude mluvit Martina Frolíková ze společnosti Orkla. Jaroslav Koláček z PENNY MARKET vystoupí na téma Jak může diskontní řetězec předcházet vzniku potravinového odpadu? Mezi nejviditelnější aktivity v této oblasti patří spolupráce s platformou NESNĚZENO. Zároveň jednou z dlouhodobých aktivit řetězce je spolupráce s Českou federací potravinových bank. Nástrojů ale společnost využívá celou řadu.
Matěj Sklenář z Farmy Ráječek pak účastníkům představí, jaké přínosy spočívají v digitalizaci zemědělství a potravinářství. Promluví o každodenním praxi a využití technologií na Farmě Ráječek, které zamezují plýtvání, pomáhají hospodárnější produkci a zlepšují její kvalitu.
Více informací naleznete na www.farmfork.csq.cz