Kouření před restauracemi Čechům vadí

I přesto, že se zákazem kouření panuje většinová spokojenost, kouření před restauracemi a hospodami většině Čechům vadí a převládá rovněž názor, že by si o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení.

Po roce od zavedení zákazu kouření v restauračních zařízeních a veřejných prostorách panuje u domácí veřejnosti většinová spokojenost. V souhrnu 59,5 % dotázaných uvedlo, že je po roční zkušenosti se zákazem kouření spokojeno. Největší spokojenost panuje v Praze a dalších velkých městech.

Nicméně i přes převládající spokojenost, která je dána zejména většinovým počtem nekuřáků, je poměrně zarážejícím zjištěním, že v souhrnu 67,9 % dotázaných vadí kouření před restauracemi, kavárnami a hospodami. I zde opět dominují obyvatelé největších aglomerací.

Rovněž převládá názor, že zákaz kouření měl být v kompetenci majitelů restauračních zařízení. Tento názor sdílí 36,4 % dotázaných. Názor, že by se kouření mělo povolit zejména v malých venkovských hospodách a restauračních zařízení pak sdílí 15,9 % respondentů. Názor, že by se vše mělo nechat tak, jak je tomu nyní, má 32,3 % dotázaných.

Z aktuálního průzkumu společnosti SANEP lze vyvodit, že zejména nekuřákům, ale i části kuřáků zákaz kouření v restauračních zařízeních vyhovuje. Nicméně je jednoznačné, že většině vadí kouření před restauracemi a hospodami. Následně se pak ukazuje, že jak kuřáci, tak i nekuřáci se shodují na tom, že by o zákazu kouření měli rozhodovat majitelé restauračních zařízení. V tomto kontextu je totiž pochopitelné, že v případě povolení kouření v uzavřených prostorách bez obsluhy by nekuřáci i kuřáci byli naprosto spokojení a odpadlo by obtěžující kouření na chodnících, které se ukazuje jako více problematické, než právě možné kouření v oddělených prostorách.

Sdílet:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Tiskové zprávy

Firmy dokáží generovat nové nápady, ale nedokáží je uvádět do praxe

Studie Cass Business School a společnosti VMware odhaluje problémy, se kterými se podniky potýkají při realizaci inovací. Neschopnost přetavovat nápady v nové produkty, služby a strategie potřebnou rychlostí vystavuje firmy riziku selhání. Vyplývá to z nové studie, kterou zpracovala ekonomická škola Cass Business …

Světové ekonomické fórum ocenilo továrnu Rakona jako výrobní podnik budoucnosti

Na základě roční studie zkoumající více než 1000 provozoven zvolilo Světové ekonomické fórum rakovnický závod Rakona společnosti P&G jako jednu z 9 pokročilých továren – průkopníků 4. průmyslové revoluce. Závod Rakona byl oceněn především díky jeho komplexní synchronizaci: webová analytická simulace s možností …

Nejčtenější

Pronajala si chalupu. A s ní i nevraživého souseda

Pronajmout si chalupu na dovolenou je běžná věc. Člověk čeká, že když zaplatí deset patnáct tisíc za měsíc, a v sezóně na žádaném místě za týden třeba i dvojnásobek, tak vše bude v pohodě. Jenže v takové chaloupce …

Pálenka z garáže je svátost, ale ilegální

Česko doslova přetéká ovocem. Zahrádkáři se radují, že bude hodně pálenky. A někteří si ji dělají doma ve sklepě nebo v garáži. Bývá to svátost a chlouba, ale kromě potenciálních zdravotních rizik jde především o …
Rolovat nahoru