Která odvětví průmyslu už covid přemohla?

Názor
Z čísel o českém průmyslu, která byla zveřejněna tento týden, lze mimo jiné odvodit jedno zajímavé srovnání: Hodnotu výroby v červnu 2020 v porovnání s průměrnou produkcí v daném odvětví ve 12 měsících před nástupem covidu, tj. v „mírovém“ období březen 2019 - únor 2020. Dostaneme tak představu, do jaké míry se to které odvětví českého průmyslu dokázalo do června vyhrabat z covidem způsobených potíží.
Určitou část potravinářské produkce, zejména pečivo, si domácnosti po úderu karanténních opatření začaly připravovat doma. Naproti tomu sirupy, pivo, džusy atp. si doma většina z nás během jara vyrábět asi nezačala. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Pro větší přehlednost jsou ta odvětví, která už se z covid-šoku zcela vymanila, vyznačena v grafu zelenými pruhy. Jak vidno, těchto korona-šampiónů je hned několik: Jde např. o výrobu nápojů, výrobků papírových a výrobků plastových. Kupodivu v tomto seznamu odvětví „prvních na pásce“ nenajdeme – jakkoli bychom je tam možná čekali – průmysl potravinářský a už vůbec ne průmysl farmaceutický.

Nelze vyloučit, že letošní červen byl v některých odvětvích z různých důvodů výjimečně dobrý nebo výjimečně špatný. I když ale vezmeme namísto samotného června průměr za letošní duben až červen, s nejmenšími ztrátami prošla krizí opět především ta odvětví, která jsou v grafu v grafu vyznačena zeleně (přidává se k nim ještě výroba elektrických zařízení).

Výroba v 6/20, jestliže průměr za 3/19-2/20 = 100. Zdroj: ČSÚ, vlastní výpočet

V tomto tříměsíčním pohledu však není průměr za zmíněné tři měsíce nad 100 ani pro ona nejodolnější odvětví. I těm nejlepším zkrátka trvalo tři měsíce, než se dostaly na předkoronavirový normál.

Zajímavý je konkrétně rozdíl mezi průmyslem potravinářským (v červnu 92 % průměru za 3/19-2/20) a nápojářským (105 %). Vysvětlením může být snad fakt, že určitou část potravinářské produkce (zejm. asi pečivo – např. váha samotného chleba ve spotřebním koši činí úctyhodné 1,3 %) si domácnosti po úderu karanténních opatření začaly připravovat doma. Naproti tomu sirupy (pro výrobu šťáv), pivo, džusy atp. si doma většina z nás během jara vyrábět asi nezačala.

Autor je ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Česká ekonomika poklesla nejvíce ve své historii

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB