Letošní daňově nejvýhodnější stravenka má hodnotu 131 Kč

Ministerstvo práce a sociálních (MPSV) věcí zvýšilo od 1. ledna 2020 hodnotu stravného na pracovních cestách na 103 Kč na den. To je určující pro výpočet daňově uznatelné výše příspěvku na stravování. Nejvýhodnější hodnota stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele tak meziročně vzroste ze 123 na 131 Kč.
Letošní daňově nejvýhodnější stravenka má hodnotu 131 Kč. Ilustrační foto: Sodexo

Stravenky jsou pro mnoho zaměstnanců stěžejním benefitem, který u nás v papírové nebo digitální formě využívá přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. V každém případě tento benefit podléhá jak zákoníku práce, tak zákonu o dani z příjmu, a tudíž je pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem. Optimální hodnota stravenky pro nejvýhodnější daňový odpočet pro rok 2020 je 131 korun.

Výše odečitatelné položky se vypočítává jako 70 % z hodnoty stravného na pracovních cestách, kterou MPSV pro rok 2020 ukotvilo na hodnotu 103 Kč denně. „Zaměstnancům se stravenka vyplatí víc než příspěvek ke mzdě, který by musel být zdaněn,“ říká Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity.

Hodnota nejvýhodnější stravenky meziročně vzrostla o osm korun, což potvrzují údaje za poslední roky. Cena průměrného oběda podle společnosti Sodexo dosahuje 127 Kč, a hodnota daňově nejvýhodnější stravenky tak víceméně kopíruje reálnou situaci na trhu.

Podle Ticket Restaurant Card Index, který pravidelně sestavuje společnost Edenred na základě plateb více než 160 tisíců zaměstnanců, používajících platební stravenkovou kartu, byla vloni na podzim průměrná celorepubliková cena oběda 124,50 koruny. Za průměrný oběd zaplatí strávník nejvíce stále v Praze, a to téměř 140 korun.

Nový rok je pro mnoho zaměstnavatelů vhodnou příležitostí pro zvýšení příspěvku na stravovací benefity. „Situace na trhu s benefity zaměstnavatele nutí neustále nabídku rozšiřovat. A jedním z nejžádanějších benefitů jsou právě stravenky – někteří zaměstnavatelé jdou proto ještě dál a poskytují stravenky i ve vyšší než daňově nejvýhodnější hodnotě. Čím dál populárnější jsou elektronické stravenkové karty, které využívá téměř polovina našich klientů,“ dodává Matoušek.

Ministerstvo financí nyní připravuje novelu zákona o daních z příjmů, která od roku 2021 zavede takzvaný stravenkový paušál. Zaměstnanec by dostával peníze na stravu přímo. Paušál bude alternativou k současnému režimu se stravenkami, který zůstane zachován, příspěvek od zaměstnavatele bude i nadále osvobozen od daní i pojistných. Na podporu stravování tak dosáhne i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají. „Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena