Marek Budek z Plzně se stal vítězem prvního ročníku soutěže Výčepní 2024

Společnost Pivovary Staropramen informovala redakci Finančních a ekonomických informací (faei.cz) o tom, že rozšířila program certifikace provozoven o další projekt, a to ocenění Výčepní 2024. To dává příležitost talentovaným výčepním napříč Českem a oceňuje toho nejobratnějšího. Historicky prvním vítězem se stal Marek Budek z Potrefené Husy v Plzni.
Letos v říjnu bylo držiteli certifikátu 60 provozoven napříč Českem. Dvacítka nejlepších se utkala při slavnostním finále 13. listopadu. Vyhrál Marek Budek z Potrefené Husy v Plzni. Foto: Pivovary Staropramen
Letos v říjnu bylo držiteli certifikátu 60 provozoven napříč Českem. Dvacítka nejlepších se utkala při slavnostním finále 13. listopadu. Vyhrál Marek Budek z Potrefené Husy v Plzni. Foto: Pivovary Staropramen

Pivovary Staropramen chtějí konzumentům svého piva dopřát ten nejkvalitnější zážitek, proto od loňska vybrané provozovny zařazují do programu certifikace. Ty musejí splňovat přísné podmínky, od čistých trubek až po dokonalé znalosti personálu o podávaném pivu.

„Přemýšleli jsme, jak s certifikovanými restauracemi, hospodami a bary dále pracovat – jak je zviditelnit a motivovat. Proto jsme přišli s historicky prvním programem Výčepní 2024, do kterého jsme pozvali všechny certifikované provozovny. Většina z nich se této příležitosti nadšeně chopila,“ uvedla Michaela Kučerová, manažerka společnosti Pivovary Staropramen.

Každá z certifikovaných provozoven mohla do soutěže vyslat jednoho zástupce. Ti se měli v první fázi natočit, jak čepují pivo. Všechny z nich obchodní sládci navštívili i osobně, aby kvalitu ověřili na vlastní oči. Na základě zaslaných videí a osobního hodnocení odborná porota vybrala 20 nejlepších výčepních, kteří poměřili síly během finálového večera 13. listopadu.

Výčepní zařízení ovládl a vítězství si získal Marek Budek z Potrefené Husy v Plzni. „Konkurence byla opravdu veliká. O to více si vítězství vážím. Rád jsem se potkal s kolegy z celého Česka a věřím, že pohár si hrdě vystavíme u nás v restauraci, kde na něj budeme koukat při čepování každého dalšího piva. Chtěl bych poděkovat celému týmu, který mě podporoval i na dálku,“ řekl vítěz.

Kritérií, na která se při hodnocení čepování hledí, je celá řada. „Základním předpokladem pro správně načepované pivo je čisté, mokré, vychlazené sklo a správná manipulace s ním. Při samotném čepování sledujeme mnoho různých kroků, například malý odčep na začátku, čepování pod pěnou a na konkrétní míru. Velmi důležitý ukazatel je výsledná krémová pěna bez bublin,“ vysvětlila Kučerová.

Porota posuzovala dva nejčastější styly čepování, a to hladinku a šnyt. U hladinky výčepní nejprve čepuje dostatek pěny, a následně pod ni pivo. To pomůže zachovat říz i čerstvost. Správný šnyt lze poznat podle dodržení poměru 2:3:1, tedy dva díly piva, tři díly pěny a jeden díl sklenice zůstává volný. Jednotlivým soutěžícím porotci při čepování piva měřili i čas.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB