
Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred. Analýza ukázala, že růst cen obědů se v prvním pololetí letošního roku stabilizoval.
Praha: 206,4 Kč
Brno: 194,5 Kč
Plzeň: 193,9 Kč
České Budějovice: 191,5 Kč
Liberec: 188,7 Kč
Pardubice: 183,7 Kč
Hradec Králové: 180,8 Kč
Ostrava: 178,1 Kč
Karlovy Vary: 173,5 Kč
Ústí nad Labem: 168,2
Olomouc: 165,4 Kč
Zlín: 164,4 Kč
Jihlava: 163,5 Kč
Průměr ČR: 182,4 Kč
Zdroj: Edenred
Červnová průměrná cena obědového menu ve výši 182,4 koruny je pouze o 2,7 procenta vyšší než v prosinci minulého roku.
V absolutních hodnotách činil nárůst 4,8 koruny.
Zdaleka nejvíce dopadlo zdražení na peněženky obyvatel Českých Budějovic, kde ceny poledního menu stouply o 7,1 koruny, nejméně naopak na obyvatele Pardubic.
Tam obědy od začátku roku zdražily jen o dvě koruny.
Rychlé loňské zdražování
Během stejného období vloni přitom stouply ceny obědů v průměru o 4,4 procenta, neboli o 6,8 koruny.
Ve druhé polovině roku 2022, kdy se do cen obědů naplno promítla inflace, rostly dokonce o 10,9 procenta, v absolutních hodnotách o 17,4 koruny.
V některých regionech – například v Karlovarsku nebo Liberecku – se ceny zvedly dokonce o více než 15 procent.
„V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy,“ uvedla Aneta Martišková z vedení společnosti Edenred.
Zatím poslední údaje, které má firma k dispozici, ukazují, že v červnu stouply ceny obědů meziměsíčně o 30 haléřů. Nejvíce si připlatili strávníci v Olomouci, kde zdražení poledního menu dosáhlo 1,7 procenta.
Ušetřit naopak mohou lidé v Českých Budějovicích, kde jinak ceny ve srovnání s koncem roku 2022 poskočily nejvíce z celé republiky. Vedle jihočeské metropole obědové menu mírně zlevnilo ještě v Pardubicích a také v Jihlavě. Stále platí, že nejdražší je Praha, kde průměrný oběd vyjde na více než 200 korun.
Desetina měsíčních příjmů
Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů.
Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejdražším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4 128 korun, tedy přibližně 7,8 procenta průměrné mzdy v hlavním městě.
„Rozdíly v kupní síle mezi jednotlivými kraji nejsou nic nového. Během letních měsíců je však lidé pociťují více než jindy. Výrazně se totiž projevují ve chvíli, kdy Češi, a obzvláště pak rodiny s dětmi, cestují po republice. Lidé z regionů s nižšími průměrnými příjmy, kterým však obvykle odpovídají i místní ceny obědů, tak za oběd v některých případech zaplatí i o 25 procent více,“ poznamenala Martišková ze společnosti Edenred.
Jednociferná inflace
Podle ČSÚ vzrostly v červnu spotřebitelské ceny meziměsíčně o 0,3 procenta, meziročně pak o 9,7 procenta, což bylo o 1,4 procentního bodu méně než v květnu. Místopředseda statistického úřadu Jaroslav Sixta uvedl, že spotřebitelské ceny v červnu už popáté zmírnily svůj nárůst.
„Nižší růst cen byl naposledy zaznamenán v prosinci 2021, a to ve výši 6,6 procenta. Zpomalení růstu cen bylo ovlivněno zejména vývojem v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení,“ sdělil Sixta. Červnová inflace tak byla o 0,4 procentní bodu nižší než jarní prognóza České národní banky. I tak patří zdražování v Česku mezi nejvyšší z rozvinutých států.