Restaurace přestaly v březnu zdražovat obědy

Ve všeobecné drahotě, která panuje v Česku prakticky ve všech odvětvích, je to aspoň částečně příznivá zpráva: Růst cen obědů se po dlouhých měsících prakticky zastavil. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.
Ceny obědového menu patrně narazily na svůj strop. Ilustrační foto: Pixabay.com

Analýza, s jejímiž výsledky se redakce FAEI.cz seznámila, ukázala, že oproti prosinci 2022 narostly letos ceny víceméně pouze o haléře. V březnu dosáhla průměrná cena oběda 181,90 koruny, o měsíc dříve to bylo 181,40 koruny a v prosinci loňského roku 180,40 koruny.

„Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 Kč. Nejvýraznější skok – o více než pět korun – přišel v září. Potom ale růst začal zpomalovat a od prosince jsou změny spíše kosmetické,“ řekl Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Nejlevnější zůstává Vysočina

Hlavním důvodem je podle něj fakt, že podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů a zároveň lidé už nejsou ochotní vysoké ceny akceptovat. Zdá se, že narazily na svůj strop.

„Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec. Nepředpokládáme, že by se na tom mělo v nejbližších měsících něco výrazně měnit, obzvlášť pokud se podaří České národní bance dostat letos inflaci pod deset procent,“ konstatoval Michelfeit.

Stejně jako v předchozích měsících, byly i v březnu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 koruny. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ upozornil Jan Michelfeit.

V ostatní regionech republiky sice obědové menu podražilo, ale jsou to pouze haléře, respektive desítky haléřů. Nejlevněji se stále obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). V meziročním srovnání vzrostla průměrná cena oběda v tuzemských restauracích o 13 procent, tedy o 21,50 koruny.

Tržby skončily o 40 procent

Podle společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet tuzemských gastro podniků, loňské souhrnné tržby v tomto oboru v porovnání s rokem 2021 vyskočily o víc než 40 procent. Některé regiony dokonce dosáhly meziročního nárůstu obratu až 52 procent.

Jenže podrobnější analýza ukázala, že v porovnání s předcovidovým obdobím rostly tržby především ve velkých městech. Celkově se gastru oproti předpandemickému roku 2019 zvedly tržby v průměru o 11 procent.

„Zatímco pražským provozovnám stoupl obrat od roku 2019 o 35 procent, v krajských městech už to bylo jen 22 procent. Z našich statistik pak vyplývá přímá úměra: Čím menší město, tím nižší růst. V malých obcích pod pět tisíc obyvatel jsme dokonce zaznamenali propad tržeb o osm procent. Covid tak odrovnal především malé podniky v malých městech a vesnicích,“ uvedl Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka.

Zavřít reklamu
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB