
Kapr mizí ze štědrovečerního stolu. Alespoň v těch domácnostech, kde mají děti. Jedničkou v jídelníčku je kuřecí řízek, kapr je na druhém místě, pomyslnou bronzovou medaili získala jiná ryba. Výrazně méně obvyklý je podle výsledků akce Minisčítání na sváteční tabuli vepřový řízek nebo vinná klobása.
„Při porovnání s rokem 2018 se ukazuje, že celorepublikově konzumace kapra klesá. Zatímco před dvěma lety ho jedlo na Štědrý večer téměř 33 procent českých dětí, letos jich je jen 28 procent. Naopak se zvýšil podíl jiné ryby než kapra z necelých deset procent v roce 2018 na letošních 12 procent,“ řekl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.
Nejčastěji jedí kapra děti v Kraji Vysočina. Jako obvyklé štědrovečerní jídlo ho uvedla celá polovina dotazovaných. Oblibě se ale těší rovněž v Jihočeském kraji, kde má kapra k večeři 44 procent školáků. Naopak nejméně kaprů snědí děti v Ústeckém kraji (11 procent) a v Libereckém kraji (13 procent).
Jiná ryba, než kapr, má největší zastoupení ve Zlínském kraji (25 procent).
Štědrovečerní stálice
Kuřecí řízek patří v českých rodinách mezi stálice. Už v roce 2018 – při posledním Minisčítání – ho jako nejčastější štědrovečerní jídlo uvedla 44 procenta dětí, letos je to pouze o jedno procento méně. Nejčastěji ho mají na sváteční tabuli v Karlovarském kraji (65 procent), v Ústeckém kraji (62 procenta) a v kraji Libereckém (58 procent).
Regionální zvyklosti se nejvíce projevují tam, kde se na Štědrý večer jí vinná klobása. Tuhle pochoutku si dopřávají nejčastěji děti v Královéhradeckém kraji (14 procent) a v kraji Libereckém (9 procent). Naopak téměř nikdo neuvedl vinnou klobásu jako štědrovečerní jídlo v krajích Zlínském, Olomouckém a Jihomoravském.
Jestliže kuřecí řízek kraluje štědrovečernímu menu po celé zemi, s řízkem vepřovým je to naopak. Jako štědrovečerní jídlo ho uvedlo pouze sedm procent školáků. Přesto jeho obliba za poslední dva roky o dva procentní body stoupla. V roce 2018 ho uvádělo jen pět procent dětí.
Ryba až v 19. století
Zajímavostí je, že tradiční smažený kapr s bramborovým salátem patří mezi nejmladší vánoční tradice. „Ryby se na vánočním stole začaly častěji objevovat až na začátku 19. století, dříve byly spíše vzácností, především v rybníkářských oblastech anebo v zámožných rodinách,“ uvedl server Třeboňskýkapr.cz.
Původní vánoční úprava kapra – na černo – se připravovala dva až tři dny předem. Ryba se vařila ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami. Smaženého kapra poprvé připravila známá česká spisovatelka a kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová.
„V kuchařce se smažený kapr společně s bramborovým salátem objevil až v roce 1924. Tradiční součástí štědrovečerní večeře se stal až v padesátých letech 20. století,“ napsal Třeboňskýkapr.cz.
No jistě, bo vysocedemokratické svobodné dětičky jsou líný vybírat kostičky…