
Menší část restaurací uzavře ihned, zbytek pak v horizontu několika měsíců. Dalších téměř jedenáct procent podniků tvrdí, že spíše skončí a necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. Nadále sloužit hostům tak nyní plánuje něco přes polovinu restauračních podniků.
„Hotely a restaurace po dvou covidovou letech viděly šanci k návratu k normálu. Ten ovšem netrval dlouho, protože poslední tři měsíce byly pro restaurace a hotely spíše zklamáním, zohledníme-li sezónnost,“ sdělil redakci FAEI.cz hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Restaurace ve třetím kvartálu zažily pokles a jejich tržby se nacházely asi 20 procent pod průměrem roku 2019.
Průzkum je součástí evropského programu FOOD, který monitoruje stravování zaměstnanců a který iniciovala Evropská unie. Uskutečnil se v říjnu na vzorku 221 restaurací, které nabízejí teplou i studenou kuchyni a více než 5 760 lidí.
„Silní hráči v oboru ale i jednotlivé restaurace, které sázejí na kvalitu, většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To zde může ovlivnit dostupnost teplých jídel a zdravé a vyvážené stravy,“ uvedla k výsledkům průzkumu Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred.
Část zejména regionálních restaurací v chudších oblastech Česka v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. „Pokud zde ceny porostou dál, mohou se dostat do komplikací další restaurace, které zatím třeba potíže necítí,“ doplnila.
Podle průzkumu FOOD mají hospody, které vaří jídla, už nyní o poznání méně zákazníků než loni, a další ztráty jim hrozí. Pro mnoho lidí jsou současné ceny v restauracích totiž hraniční. Čtyři z deseti Čechů v průzkumu FOOD uvedly, že již nejsou ochotni akceptovat žádné další zdražení. Podle šetření nezdražila jen čtyři procenta restaurací, skoro 12 procent jich do konce roku ceny nezvedne.

Dalších bezmála 28 procent bude nadále na jídlo do restaurací chodit, pouze pokud do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Pro srovnání – aktuálně je průměrná útrata za jídlo v ČR 174,10 Kč.
Ale hospody držet ceny většinou kvůli růstu nákladů nebudou. Pevně ještě letos zdražit je podle průzkumu FOOD rozhodnuta polovina gastropodniků, dalších 38 procent zdražení zvažuje a nezvyšovat ceny chce jen necelých 12 procent. O více než zmíněných šest procent je už nyní rozhodnuto zdražit bezmála 40 procent restaurací.
„Český gastro sektor bohužel schytává jednu ránu za druhou. Koronavirovou pandemii přežil hodně pošramocený, a dnes mu vysoké ceny energií, inflace a spotřebitelská nedůvěra zasazují další tvrdé rány. Lidé šetří a vedle kultury představuje z jejich pohledu oblast stravování další zbytnou položkou,“ informoval Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.
Jak uvedl, v porovnání s předkoronavirovým stavem roku 2019 klesl objem útrat v restauracích zhruba o třetinu. „Nyní bude hodně záviset na tom, jak dlouho současný stav potrvá, jak a nakolik zabere pomoc ze strany státu, ale také jak této nepříznivé skutečnosti dokáže český gastro sektor čelit vlastními silami,“ domnívá se Prouza.
Podle jeho názoru je patrné, že restaurace, které vsadily na kvalitu jídla i obsluhy, mají úspěch. „Potvrzuje to trend, že zákazníci pečlivěji zvažují, kterou navštíví a kde utratí své peníze,“ řekl Prouza s tím, že věří v odolnost celého sektoru.
Restauracím mohou podle společnosti Edenred částečně pomoci i zaměstnavatelé. Ministerstvo financí totiž letos v srpnu zvýšilo hodnotu daňově nejvýhodnější stravenky o třicet korun na současných 180 korun. Většina firem však má do uvedené částky poměrně výraznou rezervu, neboť na stravném poskytují nižší částky.
Ilustrační foto: Depositphotos.com