Pivovarům loni kvůli covidu klesly zisky

Loňská spotřeba piva v tuzemsku – zhruba 135 litrů na obyvatele – byla kvůli koronavirovým restrikcím nejnižší za posledních šedesát let. Dlouhodobé uzavření pivnic v důsledku koronavirové krize a s tím spojené nižší prodeje piv se přirozeně promítly do hospodářských výsledků tuzemských pivovarů.
V předcovidové době tvořilo čepované pivo 40 procent prodejů Plzeňského Prazdroje, loni to bylo téměř o třetinu méně. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Například Plzeňský Prazdroj loni prodal v tuzemsku o 111 milionů piv méně než v roce 2019, což představuje meziroční pokles objemu o osm procent. „V předcovidové době tvořilo čepované pivo 40 procent našich prodejů a loni nám tento segment klesl téměř o třetinu,“ sdělil redakci nový generální ředitel Plzeňského Prazdroje Dragos Constantinescu.

Ve finančních výsledcích firmy se to promítlo poklesem čistého zisku za rok 2020 meziročně o 20 procent na 3,8 miliardy korun. Tržby se snížily o více než miliardu korun na necelých 16 miliard korun.

I přesto ale Prazdroj i nadále patří do skupiny dvaceti největších tuzemských plátců daní, když do státní pokladny za loňský rok odevzdal příspěvek ve výši pěti miliard korun.

Také Pivovary Staropramen za loňský rok zaznamenaly meziroční pokles tržeb o sedm procent na 4,06 miliardy korun. Zatímco v roce 2019 před začátkem pandemie koronaviru vykázala společnost provozní zisk, v loňském roce se dostala do provozní ztráty ve výši čtyř milionů. Z údajů účetní závěrky vyplývá, že ke ztrátě došlo především kvůli uzavření restaurací a hospod z důvodu pandemie covid-19.

„K poklesu tržeb došlo v důsledku změny ve struktuře prodejů na domácím trhu, kdy byl kvůli protiepidemickým opatřením značně omezen provoz hospod a restaurací,“ informovala redakci Silvia Miklósová, finanční ředitelka společnosti Pivovary Staropramen.

I přes nepříznivé podmínky společnost v loňském roce investovala společnost desítky milionů korun do podpory hospod a restaurací. „Na vlastní náklady jsme zajišťovali výměnu prošlého piva, provedení sanitace výčepních zařízení a dodávky obalů pro prodej přes okénko,“ vypočítal komerční ředitel pivovaru Michal Štěpánek.

Také Prazdroj v průběhu celého roku také intenzivně podporoval těžce zasažený sektor hospod a restaurací, do něhož dal loni zhruba půl miliardy korun. Další investice do vybavení výčepů, zahrádek i školení personálu pokračují i letos. „Teď se nejvíce zaměřujeme na pomoc s obnovou a rozvojem podnikání hospod a restaurací,“ uvedl obchodní ředitel pivovaru Tomáš Mráz.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 2
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena
  1. Pa Pavel

    nad čím tady brečí vždyt je to skvělá zpráva češi přestávají chlastat

  2. Pe Petr

    Hodně lidí co pracuje za almužnu je rádo za trochu jídla…..Taky zaplatit nájem a inkaso je stále náročnější!

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB