Pozor na seznamy štamgastů v malých hospodách

Od příštího týdne budou hostinští a číšníci muset kontrolovat bezinfekčnost svých hostů. Vyplývá to z nových požadavků ministerstva zdravotnictví v boji s koronavirovou nákazou. V souvislosti s touto povinností se v kontextu menších venkovských hospod, kam zpravidla chodí jen pár místních, hovoří o alternativě v podobě „seznamu naočkovaných štamgastů“.
Odborníci upozorňují na úskalí spojená s tvorbou seznamů štamgastů v malých vesnických hospodách. Ilustrační foto: Pixabay.com

Aby provozovatelé vesnických hospod nemuseli pokaždé hosty kontrolovat, usiluje také Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. Podle něj by stačilo, kdyby si hostinští vytvořili seznamy stálých hostů. O svém nápadu už jednal s hlavní hygieničkou i ministrem a při schůzce se prý netvářili negativně.

„Vztah štamgasta a hospodského je daleko bližší a při té první kontrole si hospodský poznačí, do kdy má ten daný občan certifikát očkování a pak už je nesmysl ho kontrolovat,“ citoval Kastnera server Českého rozhlasu. Odborníci ale upozorňují na úskalí spojená s tvorbou takových seznamů.

Zatímco při kontrole bezinfekčnosti předložením dokladu dochází ke zpracování osobních údajů jen ve velice omezené míře a restaurace se v takovém případě nestává správcem osobních údajů se všemi důsledky, u seznamu štamgastů je to podle odborníků z pohledu ochrany osobních údajů (GDPR) o situaci složitější.

PSALI JSME:
Úniky osobních dat lidí se nesmí zatajovat, říká bezpečnostní poradce Ivan Svoboda

„V případě, že by restaurace vytvářely seznamy naočkovaných, restaurace se stává správcem osobních údajů (a citlivých osobních údajů) a musí dodržet vše, co ukládají pravidla GDPR,“ informoval redakci Petr Štětka z poradenské společnosti Moore Advisory.

Štětka upozornil, že je nutné vyžádat si od štamgastů souhlas se zpracováním jejich osobních údajů, informovat je, co se s nimi bude dít, a tyto údaje řádně zabezpečit na předem stanovenou dobu zpracování. „S ohledem na rizika bych doporučil se vytváření takových seznamů vyvarovat,“ řekl.

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (angl. General Data Protection Regulation neboli GDPR, pozn. red.) je legislativa Evropské unie, která výrazně zvyšuje ochranu osobních dat občanů. GDPR se týká všech firem a institucí, ale i jednotlivců a on-line služeb, které zpracovávají data uživatelů.

PSALI JSME:
Každá desátá obec nemá žádného GDPR pověřence

Zavřít reklamu ×
  1. V hospodě štamgastů, kde se všichni znají, není snad třeba zapisovat plné jméno, o RČ nemluvě, a pokud zapíšu např. Karel,, Kodl“, Josef,,Jožan“, tak jak se třeba oslovují, nevidím v tom překážku. před zápisem asi ověřit covid pas, a toť celé.
    Howgh.

  2. Dělal jsem 18 let na hospodách na vesnici i ve městě v restauraci.
    Pokud je to štamgast, tak proč bych si dělal seznam, když ho znám. A pokud mi se poprvé prokáže , že je očkovaný, tak si to budu pamatovat.

  3. Kontrolu osobních údajů smí dělat jenom policie a v tomto případě, tedy údaje o zdravotním stavu jen hygiena, ani ne policie. Ostatní, kdo by chtěl kohokoli kontrolovat a nebo to někomu nařizovat se podle paragrafu 328 dopouští trestného činu za nějž hrozí odnětí svobody až na dva roky.

    • No to máte těžkou pravdu.A když číšnice nebo pingl narazí ve své naivitě na nějakého aktivního hajzla,tak se skutečně může dostat až do vězení,Vyžádat asistenci policajtů se nevyhne žádná hospoda.A jak se policie objeví,tak všicni odejdou jako ve Švejkovi.

  4. Blbečci se opravdu budou snažit kontrolovat své spoluobčany? Trotl ten, kdo se toho bude účastnit, ať už na kterékoliv straně.

  5. My ušetříme tolik peněz, že nevím co s něma budeme dělat.Z čeho ale budou žít hospody to netuším:
    Po-Pa žena a já meníčko.So-Ne večeře nebo oběd s dětima.Sem tam v týdnu pizza.Do toho jednou za 14 dní mariáš….To bude ušetřeno pomalu na nový auto….

    • Já už jsem nebyl v hospodě skoro dva roky a máme novou televizi a děti telefony. Až teď si uvědomuji, co to stálo peněz. Jsem sice očkovaný, ale už z principu tam za těchto podmínek nevlezu. Už mi to vlastně ani nechybí. Jen jsem zvědav, který obor podnikání je na řadě teď k likvidaci.

  6. Po 89 u nás na malém městě zavřeli 12 hospod. Takže pandemie a dnešní opatření je zbytečné. Hospody zejí prázdnotou a pár hostů které hostinský zná jsou většinou důchodci kteří přijdou na 2 piva. Na víc nemají. 30 korun za sklenici piva dá málokdo.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.