
Jak Finančním a ekonomickým informacím (faei.cz) sdělilo vedení rakovnického podniku, tradice výroby detergentů (čisticí, mycí prostředek – pozn. aut.) vznikla v březnu 1875, kdy si zmíněný František Otta (1848 – 1939) zaregistroval mydlářský podnik na okresním úřadě v Rakovníku.
Otta byl vyučený mydlář, který působil v Praze, ale od svého bratra se dozvěděl, že je v Rakovníku volná mydlářská dílna. Se samotnou výrobou mýdla začal na rakovnickém náměstí po pečlivých přípravách na podzim 1875.
„Zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že podnik jednou oslaví 150 let své existence – hygienické návyky se na malém městě měnily jen pomalu a navíc měl František Otta několik konkurentů,“ uvedlo vedení firmy.
Díky jeho podnikatelskému talentu, ochotě cestovat a hledat nové zákazníky se ale jeho podnikání začalo dařit natolik, že v roce 1900 musel výrobu přestěhovat na okraj města, aby ji mohl dále rozvíjet. Na náměstí zůstal už jen krámek.
Mezi oběma světovými válkami a krátce po porážce hitlerovského Německa patřily do výrobního portfolia Rakony například i margaríny, zubní pasta Otana, ale také dekorativní kosmetika včetně rtěnek nebo růže na tváře.
Legendární Jar
Výroba kosmetiky byla zrušena v roce 1950 a podnik se začal specializovat na výrobu pracích prášků. Od roku 1955 chemici v Rakoně také pracovali na receptuře nového mycího prostředku na mytí nádobí. Vyzkoušeli mnoho verzí, až v roce 1960 na pulty obchodů dorazil první Jar.
Z Jaru se stal časem takový pojem, že mnohé hospodyně používají tento název jako univerzální označení pro všechny prostředky na mytí nádobí. Jar za 65 let existence prošel mnoha změnami, jako je například jeho koncentrace.
Také lahev už měla mnoho tvarů – aktuálně se například pro zahraniční trhy vyrábí nádoba s otevíráním zespodu pro snadné dávkování jednou rukou. V roce 1991 koupila Rakonu jedna z největších světových FMCG společností, Procter & Gamble.
Ta zde provedla mnoho inovativních změn, zahájila i výrobu nových produktů, které se vyvážejí do 38 zemí světa. Od roku 2008 funguje v Rakovníku také inovační a inženýrské centrum, díky němuž Světové obchodní fórum označilo Rakonu před několika lety za jednu z nejpokročilejších továren na světě.
Cech mydlářů
Na počátku ale bylo „obyčejné“ mýdlo. Jeho historie podle Wikipedie sahá až ke starým Sumerům, kteří dobře ovládali základy chemie a znali také přípravu mýdla. Nejstarší archeologický nález látky podobné mýdlu je datovaný kolem roku 2 800 před naším letopočtem z babylonských keramických nádob.
V Česku se až do vymření Přemyslovců mýdlo vyrábělo podomácku. Výroba mýdla byla běžnou součástí práce hospodyněk až do konce 17. století, ale již v době lucemburské vzniklo nové řemeslo, mydlářství. V roce 1464 byl v Praze založen cech mydlářů.
Pokud by podnikoví archiváři měli zájem a prostřednictvím editora se ozvali na uvedenou adresu, mohu poslat svatební foto Aloise Otty z r. 1911 (sňatkem s Jindřiškou Tomášovou vstoupil do mého příbuzenstva).