Je možné teď, na začátku září možné říct, jaké bude letošní víno?
Už naši předkové říkali, že úroda se počítá, až když se hrozny na voze vezou do sklepa. A ti největší skeptici dokonce tvrdili, že až je úroda v sudu, protože vůz se ještě může po cestě zvrhnout. Ale teď vážně: bude ještě záležet na mnoha faktorech při dozrávání, abychom mohli na závěr vyhodnotit kvalitu letošního ročníku. Posuzovat všechny faktory nyní je přece jenom poněkud předčasné. Ale co se týče kvantity, vypadá to lépe než v předcházejícím ročníku.
Co se na kvalitě víně nejvíce podepíše? A jaký vliv mělo dlouhodobé sucho?
Samozřejmě dlouhodobé sucho, i když réva vinná je rostlina hlubokokořenící, vínu neprospívá. Neprospívají mu ani extrémně vysoké teploty, které nás tento rok provázely. Zaleží tedy i na stanovišti a stáří vinice. Některé vinice to snášely lépe, někde – zvláště u mladých výsadeb – to je horší. Pravdou je, že při tomto vývoji počasí zaznamenáváme značný úbytek kyselin v hroznech, a o to bude práce vinaře složitější. Při vysokých teplotách se i asimilační procesy zpomalují, takže navzdory tomu, co čteme v médiích, není obsah cukrů u některých odrůd nijak dramaticky vysoký. Další dny nám napoví více.
Je možné aspoň říct, jaké odrůdy na letošním počasí vydělaly a které naopak ztratily?
Letos velmi rychle dozrály zejména rané odrůdy, jako je Irsai Oliver, Muškát moravský nebo stále oblíbenější Solaris. Nedá se však říci, že by na vývoji letošního počasí vydělaly, jen zkrátka dosáhly zralosti dříve. O ztrátách se opravdu můžeme bavit až později. Jistě vlivem sucha nějaké budou.
Jaký největší problém museli letos vinaři řešit?
Jsou to problémy spojené s nezvykle horkým počasím a s tím souvisejícím nedostatkem vláhy. Zásadní problémy s chorobami, které napadají révu vinnou, letos nebyly.
PSALI JSME: Mráz někde „spálil“ celé vinice, ale chuť vín je zajímavá, říká moravský sommelier
Pamatujete si ze své praxe, že by byl burčák kvůli extrémnímu horku tak brzy jako letos? Tedy že by byl už v červenci a že kvůli tomu dokonce ministerstvo zemědělství chce změnit vyhlášku, aby se mohl prodávat dříve než dosud?
Patřím už k těm dříve narozeným, ale za své praxe jsem tak brzkou sklizeň raných odrůd nezažil. Nemyslím si, že bude hned nutné měnit vyhlášku ministerstva zemědělství, která zatím stanovuje prodej zkvašené révové šťávy pod názvem burčák až od 1. srpna. Ani v letošním roce nedošlo k žádným škodám tím, že byl prodej zahájen až prvního srpna. Spíše šlo jen o ojedinělé případy. Pravdou ovšem je, že v minulosti to bylo vždycky později.
Co si myslíte o novele vinařského zákona, která výrazně zpřísnila prodej sudového vína?
Jisté je, že zásah do tohoto segmentu prodeje byl naprosto nutný. Docházelo k celé řadě nekalých jednání a účelem novely bylo těmto věcem zamezit. Jedním z největších problémů byla zejména nedohledatelnost a tedy i nepostižitelnost producentů, kteří uváděli na trh mnohdy i falšovaná vína. Zdaleka se to netýkalo všech, ale tento problém byl velmi rozšířený a docházelo také ke značným finančním únikům. Zprávy o snížení tohoto nešvaru ukazují, že to byl krok správným směrem.