Sklepmistr Stanislav Málek z moravského vinařství Gorbergzdroj: Archív

ROZHOVOR: Mráz někde „spálil“ celé vinice, ale chuť vín je zajímavá, říká moravský sommelier

Letošní úrodu vína výrazně ovlivnilo počasí. Nejdříve silný mráz na jaře, který někde „spálil“ celou úrodu, a posléze dlouhé sucho. Neznamená to ovšem, že by letošní vína s kvalitou nějak zásadně zaostávala. „Například Svatomartinský Muškát moravský má krásnou broskvovou aromatiku a příjemnou svěží kyselinu,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut sklepmistr Stanislav Málek z moravského vinařství Gotberg, které se nachází nedaleko Hustopečí v obci Popice, kde hospodaří na 56 hektarech vlastních vinic.

Jaká byla letošní úroda?
V této době (počátek listopadu – pozn. aut.) sice ještě nemáme ještě celou úrodu „pod střechou“, na vinicích jsou ještě modré odrůdy Merlot a Rulandské modré, ale myslím si, že hodnotit se již dá. Tak jak to tedy dopadlo? V letošním ročníku byla úroda hodně ovlivněna rozmary počasí a i v rámci vinařské obce a jednotlivých tratí byly výnosy hroznů hodně variabilní. Byly odrůdy, které dopadly výnosově poměrně dobře – například Rulandské šedé, Pálava, Ryzlink rýnský, ale i odrůdy kde byl výnosový pokles velmi vysoký, jako Chardonnay, Sauvignon. Za vinařství Gotberg můžu konstatovat pokles úrody o zhruba 25 procent oproti předchozímu ročníku. Ohledně kvality hroznů můžeme být spokojení zejména s cukernatostí moštů, avšak v závěru sklizně bílých odrůd byl znatelný nižší obsah kyselin v moštech.

Kvůli čemu vinná réva nejvíc trpěla? Jak konkrétně se na úrodě podepsalo počasí?
Nejdříve nám úrodu zredukoval první mráz, který přišel v době rašení v dubnu, a poté další mráz, který způsobil největší škody, protože réva měla letorosty 30 centimetrů narostlé. V některých lokalitách na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Slovácku vinice zmrzly ze 100 procent. My jsme zaznamenali poškození pouze na jedné vinici, kde škody byly okolo 35 procent. Největší vrásky na čele nám však dělalo a stále dělá dlouhotrvající sucho, které podle mého názoru mělo největší vliv na letošní úrodu. Nejenže hrozny byly „lehké“, na keři rovněž nenarostlo potřebné množství dřeva, hrozny byly řídké a některé lokality budou řešit problém „z čeho se nastříhne“ na další úrodu. Doufejme, že podzim i zima budou srážkově bohaté, aby se vláhový deficit alespoň zmírnil.

A co kvalita vína? Jaká je?
Zrovna jsme lahvovali první víno letošní úrody: Svatomartinský Muškát moravský, který má krásnou broskvovou aromatiku a příjemnou svěží kyselinu. A ostatní vína? Mám hotové Sylvány, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé, Tramíny a zatím se mi tato mladá vína jeví zajímavě. Uvidíme, co ta červená. Právě nám začíná kvasit letošní Frankovka ve výběru z hroznů a zatím má našlápnuto hezky, tak uvidíme co ostatní červené odrůdy.

O jaká vína mají zákazníci největší zájem? Červená, bílá, růžová, suchá, sladká?
Naši zákazníci mají největší zájem určitě o bílá suchá vína Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené či Rulandské šedé. Z polosladkých pak určitě o Pálavu. V poslední době jsme zaznamenali rovněž zvýšený zájem o naše suché rosé z Merlotu.

Co říkáte na zpřísnění pravidel prodeje stáčeného vína, které letos odsouhlasil parlament? Stáčená vína se například budou moci prodávat jen z nádob s jednorázovým uzávěrem, což má bránit pančování. Je to krok správným směrem?
Je pravda, že tato problematika šla tak trošku okolo mě, protože naše vinařství prodává pouze lahvové víno vlastní produkce S těmito opatřeními však souhlasím.

Kritici tvrdí, že zpřísnění pravidel pro stáčená vína napomáhá supermarketům k prodeji méně kvalitních vín. Co říkáte na tento argument?
S tímto argumentem souhlasit zcela nemohu, ale jistě se najdou i výjimky. Myslím si, že většina supermarketů, které to s kvalitou vín myslí vážně, si již začíná lépe hlídat, co prodávají. Mají své sommeliery, kteří jezdí dohlížet na kvalitu vína během jeho výroby. Mají své privátní značky, nabízejí víno dobré kvality za zajímavou cenu. Kvalitu bych hledal v supermarketech při ceně kolem 150 korun za lahev. Při nižších cenách je to jistě o štěstí.

Petr Starý

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *