Výbava školáků nejlépe do 2500 Kč

PRAHA, 1. 9. 2015 – Celých 78 % respondentů ankety uspořádané Finančním a ekonomickým institutem (FAEI) uvádí, že výbavu svého dítěte před začátkem školního roku chce pořídit do 2500 Kč. Zbylých 22 % počítá s částkou dvojnásobnou.

Tyto údaje odpovídají i výsledkům průzkumu řetězce Tesco, podle něhož téměř 70 % rodičů školáků v průzkumu uvedlo, že částka za školní potřeby nepřesáhne tentokrát dva tisíce korun. Školní výbavu dětem každoročně dokupuje 65 % rodičů. Téměř pětina rodin dokonce pořizuje každý rok celou výbavu znovu. O tom, jaké pomůcky se objeví v nákupním košíku, rozhodují nejčastěji rodiče společně s dětmi, a to v 72 % případů.

Podle analýzy společnosti Česká distribuční, která doručuje slevové letáky do poštovních schránek, školní pomůcky meziročně zdražily o pět procent a v průměru jejich cena přesáhne 4100 Kč. Při využití nabízených slev však mohou rodiče ušetřit až jednu třetinu nákladů.

Průměrná sleva na školní potřeby letos dosahuje 33 %, což je méně než loni, kdy dosahovala 35 % a ceny byly nižší. Podle údajů společnosti Česká distribuční se v roce 2013 průměrná výbava pro žáka první třídy ZŠ pohybovala kolem 3 900 Kč, po slevě 2 400 Kč. V letošním roce již výbava přesahuje částku 4 100 Kč, po slevě pak 2 800 Kč.

Další z rubriky Tiskové zprávy

Kam zmizelo 25 milionů od investorů? On-line hračkářství Bejbynet už vyšetřuje policie

Kauza
Otázkou, kam zmizelo 25 milionů korun od investorů do internetového hračkářství Bejbynet.cz, se už několik týdnů zabývá i Policie ČR. Vyplývá to ze zjištění portálu FAEI.cz. Na provozovatele e-shopu (a kamenné prodejny na Praze 3), společnost Midea, byl už koncem června prohlášen insolvenčním soudem konkurz s tím, že dlužník má pohledávky po lhůtě splatnosti ve výši téměř 68 milionů korun. Psali jsme zde.