Vinaři by mohli sklízet hrozny už za 60 dní

Předloni vinařům úrodu zredukoval mráz, který přišel v době rašení révy v dubnu. A pak ještě jeden, při němž některé vinice na Moravě dočista zmrzly. Vloni pro změnu vinaře trápily extrémně vysoké teploty a dlouhodobé sucho. A jak to vypadá s vinicemi letos? Vinaři si zatím počasí zatím pochvalují, a tak by snad letošní úrodu neměly ohrozit ani současné nadprůměrné teploty.
Ačkoliv do startu sklizně zbývají ještě dva měsíce, mají teď vinaři plné ruce práce – nastal čas tzv. zelených prací. Foto: Bohemia Sekt

Zimní a jarní mrazíky přečkala vinná réva beze škod a odkvetla v obvyklém čase. Na moravských vinicích odkvetly poslední keře vinné révy minulý týden, například Velkých Bílovicích odkvetly poslední keře vinné révy už 19. června. „Ve srovnání s loňskem, kdy nás odkvět zaskočil už v prvním červnovém týdnu, je letošní termín takový, jaký by měl být,“ říká Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt.

S ohledem na běžný vývoj na vinici mohou vinaři už nyní odhadnout přibližný začátek sklizně prvních hroznů. Ten by mohl nastat přibližně za dva měsíce. První zářijový týden by se podle nich mohly začít sbírat ranější odrůdy, jako je Müller Thurgau.

„Na rostlinách je dostatečný počet hroznů, prozatím to vypadá, že by mohla být letošní úroda z hlediska množství povedená. O kvalitě a hmotnosti hroznů ale rozhodnou až další měsíce. Aby byla sklizeň dobrá, potřebovali bychom dostatek srážek, ale zároveň také, aby se vinohradům přívalové deště a kroupy vyhnuly,“ shrnuje Svoboda.

Ani současné tropické počasí vinaře, na rozdíl od většiny pěstitelů, netrápí. Réva totiž patří mezi teplomilné rostliny, těží z dostatku tepla a slunečních paprsků a má kořeny dost hluboko na to, aby si samy potřebnou vláhu opatřily. „I když réva vinná je rostlina hlubokokořenící, dlouhodobé sucho vínu neprospívá. Neprospívají mu ani extrémně vysoké teploty,“ připomněl v rozhovoru pro portál FAEI.cz ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Ačkoliv do startu sklizně zbývají ještě dva měsíce, mají vinaři plné ruce práce. Nyní nastal čas tzv. zelených prací, mezi něž patří vylamování letorostů, podlomu, zastrkování révy do dvoudrátí a další činnosti, které vyžadují velký podíl lidské práce, a tedy i maximální počet pracovníků.

„V rámci vinařského roku nastalo právě teď období té nejintenzivnější práce ve vinohradu, kterou nemohou ve většině případů zastat stroje. Například od nás z Habánských sklepů proto nyní denně vyrazí na vinici víc než stovka pracovníků. Potřebovali bychom jich samozřejmě více,“ uzavírá Svoboda.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena