
Průměrná útrata za jeden oběd v restauraci tak nyní v rámci celé ČR podle indexu dosáhla rekordních 167,80 koruny. Nejvíce, přes 190 korun za jednu návštěvu, zaplatí lidé v Praze. Oba prázdninové měsíce přitom byly ve znamení zvýšeného růstu plateb lidí za obědy, v srpnu útraty meziročně vrostly o 13,5 procenta, respektive o 14,50 korun za jeden zaplacený oběd.
Růst cen jídel je ale ještě o poznání vyšší – v posledních měsících pravidelně převyšuje 20 procent. To ukazuje, že lidé v restauracích šetří – buď si vybírají z nabídky levnější jídla, nebo si místo dvou chodů dopřejí jen jeden, případně si neobjednají k jídlu nápoj.
Na prudký růst cen v restauracích již reagoval stát, který prostřednictvím vyhlášky ministerstva financí upravil od 20. srpna výši stravného na služebních cestách. Díky tomu vzrostla cena daňově nejvýhodnější stravenky o 20 procent na 180 korun. Hranice pro tzv. stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se pak zvýšila na 99,4 koruny.
Přestože do období svatého Martina chybí ještě skoro dva měsíce, restauratéři už počítají, za kolik budou letos prodávat tradiční svatomartinské menu. Nákupní cena jednoho kilogramu husy se oproti loňské úrovni více než zdvojnásobila, když se letos pohybuje kolem 200 korun bez DPH, zatímco loni byla k mání i za méně než polovinu.
„Nyní nakupujeme kalibrované husy 4,2 kg za cenu 880 korun bez daně. Rozhodujeme se, zda letos vůbec svatomartinskou husu zařadit do našeho menu,“ informoval Lukáš Tesárek, zodpovědný za chod pražské Malostranské besedy. „Loni jsme nabízeli čtvrtku za 379 korun, při dnešních cenách nám porce vychází – včetně zelí a knedlíků, energií, nájmu a práce personálu – na 690 Kč korun.“
Ze svatomartinského menu se podle Tesárka stala během několika let „úžasná lidová tradice“. „Současné ceny surovin ji ale posouvají na úroveň, která by mohla být pro možná většinu hostů nedostupná,“ domnívá se a dodává, že pokud by svatomartinská husa byla jediná problematická položka jídelních a nápojových lístků letošní sezony, pak by ji restauratéři byli ochotni udržet níže i na úkor svých marží.