Češi konzumují o pětinu více čokolády než před deseti lety

Češi konzumují více a více čokolády. V roce 2018, za který jsou k dispozici nejnovější zveřejněná data, spořádali podle Českého statistického úřadu 2,7 kilogramu čokolády, takřka o pětinu více, než v roce 2009. Další 3,7 kilogramu pak v roce 2018 zkonzumovali v podobě čokoládových cukrovinek.
Češi konzumují o pětinu více čokolády než před deseti lety. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Aby toho nebylo málo, mezi lety 2009 a 2018 v ČR narostla spotřeba kakaového prášku o padesát procent. Zvláště oblíbená je v posledních letech hořká čokoláda, která jej zdravější. Za růstem spotřeby čokolády stojí postupné bohatnutí Čechů a možnost dopřát si poměrně luxusní potraviny, stejně jako rostoucí přesvědčení, že zejména hořká čokoláda je ještě poměrně zdravým pamlskem.

Takřka dvě třetiny kakaových bobů, které se rok co rok ve světě sklidí, pocházejí z Afriky. Jenže průměrný Afričan z toho nic moc nemá, v průměru zkonzumuje ročně takřka čtyřikrát méně čokolády.

Kakaové boby, které se v Africe sklidí, se totiž zhusta vyvážejí do zemí s vyšší kupní silou, třeba právě do Evropy, kde se z nich teprve čokoláda vyrábí. Jen v roce 2018 bylo z jediné africké země, Pobřeží slonoviny, vyvezeno do Evropy přes milion tun kakaových bobů.

PSALI JSME:
Do čokolády se dá investovat nejen o Velikonocích

Zvláště v tropických oblastech Afriky ostatně čokoláda není příliš praktickou pochutinou. Zdaleka ne každý tam disponuje chladničkou, jež by lahůdku v poměrně vysokých teplotách uchránila před znehodnocením v podobě roztečení. Ve výsledku tak Afrika konzumuje jen asi pět procent celosvětově spotřebované čokolády – navzdory tomu, že se na jejím území vyrobí zhruba 65 procent kakaa, klíčové ingredience pro výrobu čokolády.

Globální velmocí ve spotřebě čokolády je Evropa, zodpovídající za zhruba polovinu celosvětových tržeb za čokoládu. Z jednotlivých zemí dominují Švýcaři, Němci a překvapivě Litevci. Severní Amerika je mezi světadíly druhá, s poměrně velkým odstupem – má podíl na globálních tržbách zhruba pětinový.

Hořká čokoláda je poslední dobou „hitem“ celosvětově. Trh s ní má podle odhadů růst v příštích letech globálně tempem zhruba devíti procent ročně, zatímco celosvětový trh s veškerou čokoládou má růst tempem jen kolem tří procent ročně.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Křupe? Brněnský vynález změří zvukovou stopu potravin

×

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Lidé a společnost

Jsme národ všežravců, ale výjimek přibývá

Maso a zase maso. Anebo ne. Češi patří k národům, které do svého jídelníčku pravidelně zahrnují maso. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje deset procent populace. Úplně bez masa se stravují čtyři procenta …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Lékem na pandemii byly pro Čechy jejich koníčky

Průzkum
Dlouhé týdny „domácího vězení“ kvůli koronavirové pandemii pomohly Čechům překonat jejich zájmy a koníčky. Ukázal to rozsáhlý výzkumný projekt, který zkoumal chování obyvatel v době karantény. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně nyní budou výsledky porovnávat s kolegy z více než 50 zemí světa, kde lidé odpovídali na stejné otázky.
Rolovat nahoru