Křupe? Brněnský vynález změří zvukovou stopu potravin

Chipsy, oplatky, sušenky, čokoláda, ale třeba i klobásy nebo párky. Když chtějí výrobci zdůraznit kvalitu svých potravin, často se chlubí také tím, jak jejich produkt při rozlomení či kousnutí křupne. Teď si budou moci míru zvukové stopy dokonce změřit. Díky vynálezu z Brna.
Křupne u kousnutí? Teď půjde zvuk přesně změřit. Foto: Pixabay

Křup! Stačí se zakousnout do tabulky čokolády a ozve se charakteristický zvuk. A zdaleka nejde jen o čokoládu. Reklamy na potraviny jsou prošpikovaná tvrzením, jak je například kůrčička křupavá. A nechybí u nich ani zvukový doprovod.

Teď půjde křupavost dokonce přesně změřit. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně totiž vyvinuli unikátní přístroj, který dokáže sledovat „míru akustické odezvy mechanického narušení určitých typů potravin“. Přístroj umožní srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou a poslouží zejména výrobcům jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin. Svůj vynález si chtějí brněnští badatelé patentovat.

Co ani ucho neslyší

„Míru křupavosti testujeme nejen na úrovni běžně slyšitelné, ale i na výrazně vyšších frekvencích, které lidské smysly dokážou stěží rozeznat,“ uvedl Petr Dostál z Ústavu techniky a automobilové dopravy Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Principem funkce unikátního přístroje – vědecky řečeno – je „zesílení, přenos a vizualizace zvuku, který plyne z destrukce příslušné potraviny“. Vědci musí destrukci takzvaně normalizovat, aby byla měření opakovatelná a vykazovala tedy výsledky, které je možné srovnávat.

PSALI JSME:
Potraviny nevyhazuje každá čtvrtá domácnost

„Naším cílem je zajistit grafickou podobu zvukové aktivity a uložit další parametry, jako je maximální amplituda zvuku, množství akustických událostí, množství akustických překmitů přes limitní úroveň, frekvenční rozsah atd. Díky záznamu těchto parametrů můžeme následně srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou,“ vysvětlil Dostál.

Doplněk hodnocení potravin

Podle něj bude nový přístroj možné využít jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin. „Je to něco nového, neobvyklého a standardně se tento parametr nehodnotí,“ konstatoval Dostál.

Přístroj může být přínosný zejména pro výrobce potravin, kteří potřebují křupavost sledovat. „To se týká samozřejmě těch potravin, kde je křupavost důležitá, jako jsou chipsy, oplatky, sušenky, čokoláda, nachos, ale také masných výrobků, například párků a klobás,“ uvedl Petr Dostál.

Křupavost zmíněných potravin je dána nejen recepturou, ale i časem. „S časem se křupavost mění a výrobce potřebuje znát rychlost změny a také ovlivnění křupavosti změnou receptury,“ dodal Dostál. Vědci odeslali spis o novém přístroji Úřadu průmyslového vlastnictví k patentování. Přístroj vyvinuli v rámci programu, který podpořila Technologická agentura České republiky.

PSALI JSME:
Nejméně průšvihů zaznamenaly kontroly u českých potravin

Pomůže značka kvality

Běžný zákazník při výběru potravin v obchodě těžko může měřit jejich křupavost, ale může mu pomoci jiné vodítko: značka kvality. Potravinářská inspekce pravidelně kontroluje výrobky označené značkou KLASA a Regionální potravina, přičemž výsledky za rok 2019 opět potvrdily vysokou jakost a bezpečnost.

„V loňském roce inspektoři hodnotili celkem 171 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Jen jedna šarže nevyhověla v hodnocených parametrech,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Dále inspektoři v roce 2019 hodnotili 77 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Pouze u dvou výrobků zjistili porušení pravidel pro udělování značka – nedodržení stanoveného podílu českých surovin.

Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde například o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti nebo konzistence potraviny.

PSALI JSME:
Za odlišnou kvalitu potravin v ČR může cenová politika velkých řetězců

×

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Technologie

Není náš býk nemocný? Zjistí to chytrý obojek

Moderní technologie nejsou jen součástí běžného života lidí, pronikají čím dál více rovněž do zvířecího světa. Poměrně rozšířené tak jsou například chytrý obojek pro psa, díky němuž ho může mít jeho majitel celý den …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Lékem na pandemii byly pro Čechy jejich koníčky

Průzkum
Dlouhé týdny „domácího vězení“ kvůli koronavirové pandemii pomohly Čechům překonat jejich zájmy a koníčky. Ukázal to rozsáhlý výzkumný projekt, který zkoumal chování obyvatel v době karantény. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně nyní budou výsledky porovnávat s kolegy z více než 50 zemí světa, kde lidé odpovídali na stejné otázky.
Rolovat nahoru