
Dubnová interní data předních tuzemských pivovarů v dubnu přitom předpokládala, že po koronakrizi již znova neotevře „jen“ zhruba deset procent českých hospod, restaurací a dalších stravovacích provozů, tedy 2200 provozoven.
„Vnitřní prostory v pondělí 25. května otevřelo prakticky stejné množství restaurací jako v pátek. To znamená, že k provozovnám, které už vydávaly jídlo a pití s sebou, nikdo další nepřibyl. Je tak možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře,“ upozorňuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous. Podle něj se v porovnání s únorem současné průměrné denní tržby tuzemských restauračních zařízení se pohybují pouze na úrovni 62 %.
Jeden z důvodů, proč restaurace vykazují nízké zisky, je obava hostů navštěvovat restaurace. „Z našich průzkumů vyplývá, že až třetina lidí má kvůli strachu z nákazy koronavirem obavy chodit do restaurací,” říká Třeslín.
Právě z toho důvodu vznikl projekt Bezpečná restaurace. Ten sdružuje podniky, které se zavázaly dodržovat předepsané hygienické standardy, jako je například vzdálenost minimálně jeden a půl metru mezi stoly, vyznačený prostor pro čekání hostů nebo také možnost bezkontaktní platby. Samozřejmostí je dezinfekce míst po každém hostovi, ochrana personálu a pravidelné měření teploty.