Oblíbeného piva se už možná nenapijete. Zahubí ho koronavirus

Máte své oblíbené pivo z minipivovaru? Je dost dobře možné, že už se ho nenapijete. Zahubí ho koronavirová krize, kvůli níž jsou zavřené prakticky všechny hospody. Nejhorší dopad to má právě na minipivovary a restaurační pivovary. Skončit by jich mohla až čtvrtina.
Oblíbeného piva se už možná nenapijete. Zahubí ho koronavirus. Foto: Depositphotos.com

Restaurace a hospody jsou z devadesáti procent zavřené a pivovarům se razantně snížil odbyt. Všichni sčítají milionové škody a s obavami vyhlížejí další vývoj. Mnohé pivovary navíc řeší, co s vyrobeným točeným pivem, aby ho nemusely vylít.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven klesl velkým a středním výrobcům, kterých je v zemi přibližně padesát, odbyt v průměru o 40 procent. Nejen kvůli uzavřeným hospodám a restauracím, ale rovněž vlivem nižšího exportu. Menším pivovarům klesla výroba dokonce o více než 50 procent.

Například Budějovický Budvar na konci března zastavil linku na stáčení piva do sudů. Část ztrát ale pokryje prodej piva v lahvích nebo plechovkách. „Prodeje baleného a lahvového piva nejdou razantně dolů, spíš bude balené pivo schopné posbírat nějaké ztráty ze sudového piva,“ citovala ČTK generálního ředitele Petra Dvořáka.

PSALI JSME:
Kolik české produkce je v sázce kvůli brexitu?

Podobný vývoj je podle něho na všech světových trzích. „Jedna země za druhou omezuje hospody, sudy začínají celosvětově padat, zastavujeme naši kegovou linku. Export sudů se postupně zastavuje, každý den řešíme zrušené objednávky na sudové pivo. Ale balené pivo se zpomaluje nebo zůstává na loňských číslech a plechovková linka jede naplno,“ dodal Dvořák.

Katastrofa pro minipivovary

Ještě dramatičtější situace je u minipivovarů a restauračních pivovarů, kterých je v Česku na pět set a které prakticky přes noc přišly o většinu svého odbytu. Pokles jejich produkce je mezi 80 a 85 procenty. Některé musí propouštět své zaměstnance a bojují o přežití. I tak podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven jich nejspíš část zkrachuje.

„Zřejmě 25 procent minipivovarů tuto situaci nepřežije. Ta situace u nich je velmi tragická, protože jsou přímo závislí na restauračním provozu,“ konstatovala výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Některé minipivovary se snaží prodávat alespoň částečně přes internet a u výdejních okének ve svých provozech.

PSALI JSME:
Český pivní export zasáhl i Antarktidu

Velkým problémem je už vyrobené pivo, na konci března to bylo několik milionů piv. Proto vznikla iniciativa zachranpivo.cz, kde si každý může najít ve svém okolí minipivovar a koupit si od něj zlatavý mok.

„Je to úžasné a chtěl bych strašně moc poděkovat, že vznikl projekt Zachraň pivo. A děkuji lidem, že začínají chodit do minipivovarů pro své objednávky, protože bez nich bychom neměli šanci přežít,“ řekl na konci března pro Deník Pavel Rokoš, sládek z Parovaru v Rudné u Prahy.

Záchrana pro hospody

V podobné situaci jako minipivovary jsou i hospody a restaurace, kterých je v Česku více než 30 tisíc.
Většina z nich musela v polovině března zavřít, přičemž dramatický úbytek hostů a padající tržby odstartovaly už na začátku března. Některé provozovny udržují alespoň rozvoj jídel nebo prodej přes ulici, ale většina hospod se ocitla úplně bez příjmů a jsou nuceny propouštět.

PSALI JSME:
Ženy a pivo? Pijí ho dokonce více než muži

Český svaz pivovarů a sladoven proto na začátku dubna spustil kampaň Zachranhospodu.cz, do níž se zapojily i pivovary a další partneři. Brzy se do ní zapojily na dva tisíce hospod a restaurací, kterým lidé přispěli k přežití zakoupením voucherů celkem už za sedm milionů korun.

„Hospody i restaurace jsou zavřené už měsíc, nicméně výrazný úbytek hostů zaznamenaly už od začátku března. Podle současného plánu vlády se otevřou nejdříve koncem května, a to ještě v omezeném režimu,“ připomněla Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Dodala, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena zavřít – pokud se jim nedostane pomoci. V tuto chvíli je přitom 90 procent restaurací a hospod zavřených a bez jakýchkoliv příjmů.

Český svaz pivovarů a sladoven vyzval rovněž vládu, aby pivovarskému sektoru pomohla. Navrhnul například přímou finanční pomoc restauracím, hospodám a minipivovarům, která zabrání hromadnému ukončování jejich činnosti anebo odpuštění spotřební daně z čepovaného piva.

PSALI JSME:
Babiš jakoby nečetl Švejka. Už i ČSSD žádá jednodušší zdanění piva

×
  1. Ono se to technoloigické zařízení v těch minipivovarech za dva měsíce nebo i třeba za ro zkazí? Zrezaví nebo co?
    Však mon se někdo najde kdo to za pár kaček koupí a znovu rozjede. Leda, že by to majitel odvezl do šrotu a za prachy si koupil rohlíky a salám.

    • Po tučných letech růst výročí přišel půst. A to je přece v kapitalismu normální cyklus.Stagnace,recese,konjunktura.Nebo snad by chtěli podnikaví kapitalisté,socialistické jistoty?🤣

  2. Honzíku,kdo nemusí Babiše tak ať nepodniká a počká až bude “kormidlovat” fijala,dreďák,chemik a jejich soukmenovci,pak budete moci prodávat pivo za 80,-kč a výše,pro vybranou společnost.

  3. Dutá hlavou a mrtví a nemocní v okolních zemích jsou fakenews?Hospody jsou zavřené a nebo silně omezené v celé evropě. A kydy o likvidaci živnostníků p.Babišem,jakkoliv ho nemusím,jsou kravina na druhou.Za to co tu je nese odpovědnost pravice.Za vše světové ceny,nízké mzdy.Při normálních mzdách by si lidí dopřáli více služeb živnostníků ati vice vydělal.Tam kde jsme se prošetřil p.Kalousek.

  4. Za mě se oddělí zrno od plevele…. v mém okolí cca do 5km kolo vesnice-jedna hospoda brečí jakkvuli koroně zkrachuje- začali nakupovat nekvalitní suroviny a a přestali chodit lidi diky tomu že kuchyň přestala diky nekvalitním věcem chutnat… druh restaurace má snad ještě větší tržby než před tím… všichni si jezdí pro pivo z minipivovaru.. měli i zelené… nikdo v okolí h neuměl zajistit… každý den desítky jídel…..

  5. 99% piv z minipivovarů jsou nepitelné břečky takže žádná škoda. Je vždycky super jak každej pěje ódy jak jsou minipivovary hrozně poctivé a pak to člověk ochutná a nakonec ten ohavnej patok leje do kanálu holt né každej může být sládkem jak si o sobě dnes myslí každá druhá vychlastaná guma….

    • NO tak já mám jinou zkušenost, z velkých pivovarů se toho moc pít nedá a hlavně ty co jsou nejvíce v reklamě jsou hrozné, chmel to skoro nevidělo…A najednou začínají dělat nová hořká piva – např. Radegast, Budvar.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Hospody a restaurace bojují o každou hodinu

Sektor gastronomie už letos přišel na tržbách minimálně o 30 miliard korun. Podnikatelům v pohostinství vadí, že vláda s nimi předem nekonzultuje zaváděná restriktivní opatření a nehledá kompromisní řešení, které by …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB
Rolovat nahoru