Hospody a restaurace bojují o každou hodinu

Sektor gastronomie už letos přišel na tržbách minimálně o 30 miliard korun. Podnikatelům v pohostinství vadí, že vláda s nimi předem nekonzultuje zaváděná restriktivní opatření a nehledá kompromisní řešení, které by zajistilo ochranu obyvatel před nekontrolovaným šířením nemoci covid-19 a současně umožnilo podnikatelům v pohostinství přežít toto složité období.
Asociace přišla s návrhem, aby restaurace mohly přijímat poslední objednávku v deset večer a uzavřely se o hodinu později. Ilustrační foto: Depositphotos.com

„Chápeme vážnost současné epidemiologické situace, nicméně musíme apelovat na ministerstvo zdravotnictví, aby s námi začalo neprodleně diskutovat připravovaná opatření a pokusilo se najít kompromisní řešení, které zajistí ochranu obyvatel před nekontrolovaným šířením nemoci covid-19 a současně umožní podnikatelům v pohostinství přežít toto složité období,“ stojí v prohlášení Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), které obdržela redakce portálu FAEI.cz od ředitelky asociace Evy Svobodové.

Asociace včera zareagovala na záměr ministerstva zdravotnictví uzavřít gastronomická zařízení v době mezi desátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní, tedy o dvě hodiny dříve, než stanovuje dosavadní opatření.

Podle AMSP to bude pro většinu podniků znamenat ztrátu ve výši až třiceti procent z denních tržeb. „Což je pro restaurace a hospody po šesti měsících ekonomického hladovění už opravdu likvidační,“ stojí v prohlášení.

Asociace přišla s návrhem, aby restaurace mohly přijímat poslední objednávku v deset večer a uzavřely se o hodinu později. Asociace současně požádala ministerstvo zdravotnictví, aby zveřejnilo data, která potvrzují, že konkrétně hospody a restaurace (ne kluby a noční bary) představují zvýšené epidemiologické riziko. „Doposud žádná takováto data prezentována nebyla, a tudíž nevíme, na jakém základě navrhuje ministerstvo nové opatření,“ uvádí AMSP.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 3
Sdílet článek