Podle společnosti Sodexo Benefity jde o bezprecedentní růst, který za uplynulých dvacet let nemá obdoby. Vedle rostoucích cen surovin, nájmů a energií je dalším důvodem zvyšování platů nedostatkových pracovních sil v gastro oboru.
„Obědy za loňský rok v podstatě zdražily o inflaci, byť ještě v létě to vypadalo, že se inflace do jejich cen celá nepromítne,“ konstatoval Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity. Dodal, že zatímco od začátku loňského roku se ceny meziměsíčně zvyšovaly maximálně o dvě koruny, v září přišel skok o více než pětikorunu.
„Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo. Někteří restauratéři se zdražováním v první polovině roku váhali, aby nepřišli o zákazníky – o to znatelnější cenový skok museli na podzim učinit,“ sdělil Michelfeit.

Nejdražší je tradičně Praha
Nejdražší byly v prosinci obědy v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč, nejlevněji se v posledním měsíci loňského roku obědvalo na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde cena překročila 161 korun.
„Ještě palčivěji si zdražování obědů uvědomíme při pohledu na roky 2021 a 2020. Už v prosinci 2021 byl totiž meziroční růst dvanáctiprocentní. O rok dříve – tedy mezi prosincem 2019 a prosincem 2020 – to přitom bylo jen o tři procenta,“ připomněl Michelfeit, podle něhož ceny budou růst i nadále, byť zdražování nebude tak drastické.
„Zdražení podle mého názoru ještě v roce 2023 uvidíme, ale bude pozvolnější se zpomalujícím se tempem inflace,” konstatoval Michelfeit. Zároveň platí, že stále více strávníků už není ochotno zvyšující se ceny akceptovat, což na restaurace vytváří tlak z druhé strany.“
Opačným směrem než ceny obědových menu totiž už několik měsíců v řadě míří počty transakcí v restauracích. Z dat Sodexo Benefity vyplývá, že zákazníci se stravenkovými kartami se přelévají do obchodů s potravinami a posilují tak mezinárodní řetězce či on-line hráči s dovozem jídla nebo potravin.
„Lidé logicky hledají způsoby, jak ušetřit a je zřejmé, že si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin,“ poznamenal Michelfeit.
Rekordní ceny potravin
Světové ceny potravin loni vzrostly na rekord. Souhrnný index, který sleduje hodnotu obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v průměru zvýšil o 14,3 procenta na 143,7 bodu. To je nejvíce od roku 1990, kdy se index začal sledovat. Začátkem letošního roku to na svých internetových stránkách zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství.
Rekordní byl tento index v březnu, tedy krátce po ruské invazi na Ukrajinu, kdy dosáhl hodnoty 159,7 bodu. Organizace upozornila, že loni vzrostly ceny ve všech kategoriích, na nejvyšší hodnotě jsou tedy i ceny pšenice a kukuřice.
Rekordní hodnotu zaznamenal v průměru za loňský rok index cen rostlinných olejů a na nejvyšší hodnotu od roku 1990 vzrostly také indexy cen mléčných výrobků a cen masa. Index za celý rok vzrostl, přestože v prosinci se už devátý měsíc za sebou snížil.
Snižující se inflace
Česko letos čeká rok podstatného snížení inflace, tempo růstu cen se začne snižovat na jaře. Uvedl to guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl v rozhovoru pro ČTK, který zveřejnil její web České noviny.
Meziroční inflace v listopadu činila 16,2 procenta. Podle prognózy ČNB by průměrná inflace za celý rok 2022 měla být 15,8 procenta. Letos by už ale měla klesnout pod dvojcifernou hodnotu, centrální banka ji odhaduje na 9,1 procenta.
„Čeká nás rok podstatného snížení inflace. V lednu se zejména kvůli zdražení elektřiny inflace ještě zvýší, což jako centrální banka neovlivníme. První pozitivní výsledky politiky nové bankovní rady se dostaví na jaře. Inflace začne klesat, protože poptávka je výrazně ztlumena a ekonomika směřuje do recese. Lidé začínají méně utrácet, což je dobře. Proto může ČNB pokračovat v politice stability úrokových sazeb,“ řekl Michl.
To je hrůza. Asi umřu hlady 🙂