Na levnější cukroví si nechte zajít chuť. Suroviny od loňska zdražily

Ačkoli jsou Češi opakovaně ujišťováni, jak je inflace pod kontrolou, u některých druhů zboží to neplatí – například u tradičního vánočního cukroví a dalších pochutin. Od loňského prosince totiž suroviny na vánoční pečení zdražily přibližně o desetinu.
Za ingredience na vánoční cukroví si české domácnosti letos připlatí. Ilustrační foto: Pixabay.com
Za ingredience na vánoční cukroví si české domácnosti letos připlatí. Ilustrační foto: Pixabay.com

Vyplývá to z analýzy akčních letáků největších obchodních řetězců, kterou Finančním a ekonomickým informacím (faei.cz) poskytla Česká distribuční, největší dodavatel akčních a slevových letáků v České republice.

Balík dvaceti vybraných položek vyjde v průměru na 1 138 korun, což je bezmála o stokorunu více než loni v prosinci. Nejvýrazněji zdražily vlašské ořechy, a to o polovinu. Lískové ořechy jsou letos dražší o třetinu, podobně je na tom holandské kakao nebo strouhaný kokos.

Naopak máslo, velké téma loňských Vánoc, zlevnilo v průměru o 30 procent, ušetřit lze také za med nebo vanilkový lusk. Obchodníci letos nabízejí suroviny na pečení vánočního cukroví s průměrnou slevou 24 procent, tedy o jeden procentní bod méně než loni.

„Opět zde máme období adventu, k němuž neodmyslitelně patří pečení vánočního cukroví. Nahlédli jsme do akčních letáků, abychom zjistili, jak se meziročně změnily ceny u vybraných ingrediencí,“ uvedl Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.

„Zatímco před loňskými Vánoci bylo tématem číslo jedna drahé máslo, letos to budou pravděpodobně ořechy. Vlašské ořechy, lískové ořechy, ale i mandle zdražily o desítky procent, respektive korun,“ dodal Staněk.

Máslo zlevnilo o 17 korun

Polovina z dvaceti sledovaných položek meziročně zdražila a nejvíce je to patrné u ořechů. Půl kila vlašských ořechů vyjde v průměru na 141 korun, což je o polovinu více než loni. Lískové ořechy jsou dražší o třetinu a mandle o pětinu.

O sedm korun více stojí 200 gramů strouhaného kokosu (41 %), 100 gramů holandského kakaa oproti loňsku zdražilo o 12 korun (37 %). Příplatek v řádu nižších jednotek korun čeká zákazníky také při nákupu hladké mouky, čokolády na vaření, kondenzovaného mléka, piškotů či vajec.

Jestliže před loňskými Vánoci bylo největším tématem drahé máslo, letos jde o položku s nejvýraznější změnou ceny směrem dolů. Kostku másla lze aktuálně sehnat za průměrnou akční cenu 41 korun, což je meziročně o 17 Kč méně.

Stejnou částku mohou lidé ušetřit při nákupu sklenice medu. O desetinu zlevnil vanilkový lusk, který se dá sehnat za méně než 80 korun. Nepatrně levnější je i moučkový cukr, džem nebo puding. Cena třtinového i vanilkového cukru se od loňska prakticky nezměnila, stejně jako u rumu nebo tuku na pečení.

Na kolik vyjde linecké cukroví

Na kolik vyjdou suroviny na jednotlivé druhy vánočního cukroví? Ingredience na přípravu lineckého cukroví se letos dají pořídit za méně než 200 korun. Díky akčním letákům za ně mohou zákazníci ušetřit až 26 procent oproti plné ceně.

Balíček surovin na přípravu vanilkových rohlíčků lze pořídit až s třetinovou slevou, přesto oproti loňsku zdražil zhruba o 15 procent. Může za to zejména výrazné zdražení vlašských ořechů. Příprava rumových kuliček může být díky akčním cenám levnější až o 40 procent.

Do cen jednotlivých surovin se promítá jeho poměrně rozkolísaný vývoj – jeden měsíc potraviny významně podraží, druhý zase zlevní. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v listopadu celková inflace zpomalila na 2,1 procenta.

„Překvapení šlo opět na vrub potravin, které jsou v posledních dvou letech o poznání rozkolísanější a hůře předvídatelné. Po překvapivě rychlém zdražení v říjnu došlo v listopadu naopak na výraznější zlevnění,“ poznamenal Jan Bureš, hlavní ekonom ČSOB.

Češi si pečou sami

Není se co divit, že domácnosti tak sledují vývoj cen u surovin, z nichž se cukroví peče. Pro většinu Čechů je totiž právě cukroví jedním ze základních součástí Vánoc, bez nichž by si svátky ani pořádně neužili.

A jak totiž ukazuje aktuální průzkum společnosti Home Credit, který pro ni udělala agentura Ipsos na základě odpovědí tisícovky dotázaných, téměř tři čtvrtiny rodin si ho pečou doma samy – i když by si ho mohly koupit.

Nejde jen o to, že by Češi chtěli ušetřit. Jde o tradici, záruku kvality i čas strávený s rodinou. Zkrátka platí, že Vánoce jsou pro české rodiny stále svátky, které chtějí mít ve vlastních rukou. Proto si 73 procent lidí peče vánoční cukroví doma a dalších 27 procent ho dostává od rodiny či známých.

„Data jasně ukazují, že Češi se o vánoční atmosféru chtějí postarat sami. Ať už jde o pečení cukroví, nebo velký úklid. Většina lidí stále dává přednost vlastní práci před nákupem služeb,“ řekl Jaroslav Ondroušek, hlavní analytik Home Creditu.

A proč si Češi raději pečou domácí cukroví? Celkem 73 procent dotázaných uvedlo, že jim chutná lépe, polovina vnímá pečení jako tradici a 33 procent konstatuje, že je to levnější. Mnohé domácnosti rovněž oceňují příjemné chvíle strávené s rodinou.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek