Obědová revoluce. Jak se za 30 let změnilo pracovní stravování

Před třiceti lety se nezměnil jen politický nebo hospodářský systém. Revoluce vstoupila rovněž do „pracovního“ stravování. Exkluzivní průzkum společnosti Sodexo s názvem „30 let obědové revoluce“ ukázal, že si lidé rychle zvykli na nový svobodnější výběr, bohatší čerstvé obědy a kvalitnější suroviny.
Vzpomínáte na závodní stravování před listopadem 1989? Foto: ČTK

Jak vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, který mapoval rozdíly ve stravování v práci před rokem 1989 a dnes, až dvě třetiny českých strávníků mimořádně pozitivně hodnotí porevoluční éru – je více z čeho vybírat a celková nabídka pracovních obědů je dobrá. Pokud jde o konkrétní kvalitativní změny, Češi současné obědy hodnotí jako kvalitnější, zdravější, chutnají jim více. Oceňují i důslednější hygienu.

Naopak až bezmála třetina lidí s nostalgií vzpomíná na větší „předrevoluční“ obědové porce. Vadí to zejména strávníkům se základním vzděláním a rovněž obyvatelům na Vysočině, v Ústeckém, Moravskoslezském, Plzeňském nebo Středočeském kraji. Necelá pětina dotázaných zase připomínala, že před listopadem bylo závodní stravování levnější. Zajímavé je, že na nižší ceny si vzpomněli spíše muži než ženy.

Téměř pětina strávníků je rovněž přesvědčena o tom, že před listopadovou revolucí byly poctivější receptury. Dřívější obědy více chutnaly 15 procentům Čechů. Více než desetina lidí si rovněž posteskla, že dříve bylo více času pravidelně si zajít na oběd.

Závodní stravování a stravenky

Pavel Trmal, který před listopadem 1989 pracoval v legendárním podniku Restaurace a jídelny (RaJ) v Praze 1, uvedl, že před rokem 1989 bylo závodní stravování součástí firem. „Nikdo nesledoval náklady na jedno uvařené jídlo, pouze se sledovaly náklady na suroviny, které se musely vyúčtovat s přesností na 0,01 Kčs a zaměstnanci platili minimální částku za jedno jídlo,“ řekl Trmal, který je dnes regionálním ředitelem pro catering v jídelnách Sodexo na Slovensku.

Průměrná cena oběda je podle aktuálních statistik společnosti Sodexo Benefity 127 korun. Nejvíce podle nich platí lidé Praze (138 Kč) a nejméně lidé v Karlovarském a Ústeckém kraji (113 Kč). Průměrná cena oběda se velmi blíží daňově nejvýhodnější hodnotě stravenky 123 Kč, což je částka, která se nejvíce vyplatí zaměstnancům i zaměstnavatelům.

Právě stravenky jsou příkladem řešení, které se objevilo až po roce 1989. Před tím si lidé mohli vybrat, jestli budou za obědy platit v hotovosti nebo obědovými lístky, případně zálohou ze mzdy. Dnes je možností mnohem více. Kromě hotovosti se používají platební karty, ale také papírové stravenky, stravenkové platební karty nebo on-line objednávky.

„Tradice dotovaných obědů je u nás dlouhá a mezi zaměstnanci oblíbená. I když se stravenky jako takové objevily na českém trhu až začátkem 90. let, také prošly velkou proměnou od papírových poukázek přes elektronické karty až k uživatelskému účtu v mobilní aplikaci,“ řekl Daniel Čapek, prezident Sodexo pro Českou republiku a Slovensko.

Společnost u stolu

Okruh těch, se kterými trávíme čas oběda, zůstal navzdory společenským změnám víceméně stejný. Polovina z těch, kteří pamatují poměry před rokem 1989, dnes stále obědvá s kolegy. Více než třetina strávníků přiznává oběd o samotě. Jen každý desátý Čech či Češka obědvá v pracovní dny v rodinném kruhu. Oběd s přáteli je velkým luxusem a může si jej dovolit jen pět procent Čechů.

Jak dál vyplynulo z exkluzivního průzkumu společnosti Sodexo, práce a vztahy na pracovišti jsou stálicí a konverzačním evergreenem – u pracovního oběda dnes tvoří až téměř polovinu času všech rozhovorů. Před revolucí za „bezpečná obědová konverzační témata“ lidé považovali zejména rodinu, sport, hobby a koníčky. I dnes mají rodinné vztahy u obědové konverzace své místo u 12 procent dotázaných. Zato koníčky a sport (8 a 4 procent) ustoupily diskusím o politice (11 procent).

Zdroj: Sodexo

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 19
Sdílet článek