Proniknou ženy mezi gastronomickou elitu? Naznačuje to soutěž KU Young Chef 2019

Soutěž pro mladé kuchaře a kuchařky KU Young Chef 2019 už zná 12 finalistů, kteří se od 9. do 12. září utkají o postup mezi tři nejlepší. Z nich vzejde celkový vítěz letošního, v pořadí druhého ročníku. Podle organizátorů dosavadní průběh naznačuje, že mezi gastronomickou elitu – tradičně výhradně mužskou – začnou co nevidět pronikat i ženy.
Zakladatel soutěže KU Young Chef Jiří Roith (vpravo) a prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec předávají své zkušenosti budoucím šéfkuchařkám a šéfkuchařům. Foto: kuyoungchef.cz

Soutěž je určena pro studenty 3. a 4. ročníků hotelových škol a gastronomických učilišť, kde se vyučuje podle principů vzdělávacího programu Kulinářské umění. Do něj je v celé ČR zapojeno už 59 škol, 359 učitelů a 4122 žáků.

Zhruba desetinu z nich tvoří děvčata, dívky jsou i mezi postupujícími do finále KU Young Chef 2019. Kateřina Hubáčková z SŠP hotelové a zdravotnické Uherské Hradiště postoupila z 1. místa v 1. nominačním týdnu, Nikola Bálková z SOŠ a SOU Praha – Čakovice se do finále propracovala z 2. místa 3. nominačního týdne.

Zakladatel programu, šéfkuchař Jiří Roith, jej charakterizuje jako první vzdělávací program pro gastronomii, který nevyučuje receptury, ale zaměřuje se na teoretický a praktický trénink gastronomických kulinářských technik.

„Těch technik je celkem 70, používají se ve všech světových kuchyních a vyučují se na všech gastronomických školách,“ říká Jiří Roith, který sám absolvoval prestižní The International Culinary School at the Art Institute v kanadském Vancouveru.

„Kdo dobře zvládne techniku dušení, může pak stejně dobře připravit guláš, jako boeuf bourguignon,“ vysvětluje Roith.

Organizátoři chtějí každý rok vytvářet „letní veletrh“ gastronomického talentu a perspektivních zaměstnavatelů. Letošním 26 soutěžícím předává své zkušenosti 30 šéfkuchařů, kteří jsou připraveni je po ukončení školy rovnou zaměstnat.

Jedním z těch, kdo v rámci soutěže KU Young Chef předávají talentovaným mladým kuchařům a kuchařkám své zkušenosti, je i prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Toto profesní sdružení se spolu s dalšími více než dvaceti cechy a řemeslnými společenstvy zapojilo do projektu Fandíme řemeslu. Ten pod záštitou Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP ČR) usiluje o zvýšení prestiže řemesel v celé společnosti.

Sám chtěl být kuchařem už od šesté třídy základní školy. Skutečný zájem o obor ale podle něj není mezi jeho adepty vůbec samozřejmý. „Ročně ukončí obor kuchař-číšník čtyři, možná pět tisíc absolventů, podle mého odhadu má v té chvíli jasno o své budoucnosti maximálně deset procent z nich. A jestli skutečně něco umějí, to je zase jiná věc: Praktická výuka totiž vlastně není povinná,“ dodává Kubec.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Začal Global Money Week 2024

Od pondělí 18. do neděle 24. března 2024 se v České republice koná 12. ročník celosvětové vzdělávací akce Global Money Week. Česká bankovní asociace letos v jeho rámci opět pořádá národní kolo finančně-vědomostní …

Jak zajistit pojištění kola proti krádeži

Plánujete pořízení nového jízdního kola, abyste si již brzy mohli užívat první jarní vyjížďky? Pak byste měli pamatovat na to, že krádeže kol jsou v České republice velice časté. Podle policejních odhadů je ročně …

Predikce ceny bitcoinu v roce 2024: Co říkají experti?

Rok 2023 pro bitcoin znamenal jízdu na horské dráze. Po rekordním růstu v roce 2021 zažila tato nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna (BTC) v roce 2022 prudký pokles a klesla pod 20 000 amerických dolarů (USD). V …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB