Průměrný oběd vyjde na 120,50 korun. Kde se najíte nejlevněji?

Za oběd v restauraci zaplatíte v průměru už více než 120 korun. Ukazuje to takzvaný Ticket Restaurant® Card Index, který od prosince 2015 monitoruje vývoj cen obědů v jednotlivých krajských městech. Nejdražší pokrmy jsou v Praze, nejlevnější v Jihlavě a Olomouci.
Zatímco v Praze vyšel průměrný oběd v březnu na bezmála 136 korun a v Brně na 127 korun, v nejlevnější Jihlavě a Olomouci to nebylo ani 111 korun. Foto: Pixabay

Za poslední rok vzrostly útraty lidí za obědy v Česku o šest procent. Zatímco dříve se na růstu podílely zejména Praha a Brno, nyní jsou tahouny další krajská města, kde ještě poměrně nedávno ceny jídel i útraty stagnovaly. Vůbec nejvíce rostly obědové útraty v procentním vyjádření v posledním roce v moravských městech Ostravě, Olomouci a Jihlavě, ale nadprůměrně rostou třeba i v Ústí nad Labem.

Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

PSALI JSME:
Velký výzkum o jídle: Méně se přejídáme, častěji obědváme

Malý růst zkraje roku

Stále platí, že nejdražší obědy jsou v Praze a v Brně, ale rozdíl mezi ostatními velkými městy se už nezvětšuje. Podle Danily Pedret ze společnosti Edenred to je ze dvou důvodů. „Jednak ceny surovin rostou stejnou měrou v celé zemi a promítají se do nákladů všech restaurací, zároveň ale i lidem v regionech roste životní úroveň,“ řekla Pedret. Zatímco v Praze vyšel průměrný oběd v březnu na bezmála 136 korun a v Brně na 127 korun, v nejlevnější Jihlavě a Olomouci to nebylo ani 111 korun. Průměrná cena je aktuálně padesát haléřů nad 120 korunami.

Na počátku letošního roku útraty za obědy tradičně stagnovaly, protože lidé jsou po svátcích v jídle střídmější a chodí na obědy méně. V březnu šly ovšem výrazně vzhůru. Z velké části je to dané náhlým růstem inflace, která byla nejvyšší za posledních šest let. Například brambory v březnu zdražily o 75 procent a máslo o 8,6 procenta.

„Restaurace to samozřejmě promítají do cen. Na druhou stranu lidé jsou ochotni si připlatit, neboť se chtějí kvalitně najíst a nešetří,“ poznamenala Daniela Pedret. Část útraty totiž zákazníci dávají ze svého. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Za jeden oběd v hodnotě 120 korun si tak nyní Češi připlácejí asi 20 korun.

PSALI JSME:
Ceny obědů rostou. Kde zaplatíme nejvíc a kde ušetříme?

Nehygienické restaurace

Ačkoli jsou lidé ochotni si za obědy připlatit, hygienická úroveň mnohých restaurací není stále na odpovídající úrovni. Česká zemědělská a potravinářská inspekce provedla vloni v restauracích, bistrech, barech či cukrárnách 14 290 kontrol a zjistila zde 3 457 pochybení. Znamená to, že porušení právních předpisů tak inspektoři zjistili v každé čtvrté kontrolovatelné provozovně.

Kvůli tomu je právě oblast veřejného stravování nejproblematičtějším typy provozoven – platí to už od roku 2015. Pro nedodržení správné hygienické praxe inspektoři v uplynulém roce rovnou uzavřeli provozovnu v celkem 67 případech. Provozy společného stravování představovaly 37,6 procent všech uzavřených provozoven.

„I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů. Inspekce bude v intenzivních kontrolách pokračovat, aby chránila spotřebitele a napomáhala férovému a rovnému tržnímu prostředí,“ uvedl ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

PSALI JSME:
Nenechte se šidit ani na služebních cestách

Zavřít reklamu ×
  1. ženy dnes neumí uvařit pořádné jídlo, tak manžel musí zaplatit
    v restauraci, protože se doma nenají

Napsat komentář: Petr Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Lidé a společnost

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.