Své kalorie si raději snězte, než vypijte

Léto je v plném proudu a máloco volá „Pohoda!“ tak hlasitě, jako ledová káva někde u vody nebo sklenička vychlazených bublinek večer na zahrádce. Pohoda to je, ale u mnohých také důvod, proč jsou po létě o pár kilo těžší, ačkoli k obědu o knedlíky ani nezavadí a k večeři jim stačí salát.
Některé z nápojů energeticky vydají za samostatnou svačinu či dokonce hlavní jídlo. Ilustrační foto: Depositphotos.com
Některé z nápojů energeticky vydají za samostatnou svačinu či dokonce hlavní jídlo. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Pravidelný a dostatečný pitný režim je pochopitelně nezbytnou součástí našeho života, ale není pití jako pití.

Tekuté kalorie jsou záludné hlavně v tom, že je často konzumujeme tak nějak mimoděk, ani nás nenapadne je zohledňovat v celkovém energetickém příjmu a přizpůsobit jim zbytek našeho jídelníčku. Snadno se tak může stát, že do sebe v podstatě nepozorovaně za den dostaneme i stovky kalorií navíc. A zdaleka nejde jen o ty, kdo svůj pitný režim zakládají na slazené limonádě, protože jim voda nejede. Energetickou náloží mohou být i nápoje, o nichž bychom na první pohled řekli, že jsou zcela nevinné, ba dokonce zdravé.

xxx

Džus nezasytí, ovoce ano

Řeč může být třeba o trendu posledních let. Kombucha má jistě celou řadu benefitů, ale je třeba si uvědomit, že v jedné porci naše tělo dostane tři kostky cukru (přesně záleží na konkrétní značce a receptuře, kterou využívá, pozn. aut.). Osladit si stejným způsobem čaj a vydávat ho za zdravý nápoj by asi nikoho nenapadlo.

Totéž platí i o ledovém čaji nebo domácích limonádách jako zdravější variantě známých nápojů nadnárodních značek. V mnoha případech nepomůže ani požádat v restauraci o variantu bez cukru, neboť je jejich základ již nachystaný a dopředu oslazený.

Džusy jsou součástí mnoha snídaní nejen na dovolených, ale i těch domácích. Ačkoli jsou nezpochybnitelným zdrojem vitamínu C, jsou také zdrojem velkého množství energie.

Stoprocentní džusy obsahují jen přirozeně se vyskytující cukry, nikoli přidané, což vypadá zcela neškodně. Problém je v tom, že v celém kusu ovoce najdeme také vlákninu, která zpomalí přesun cukru do krve, ale ta v džusu chybí.

Džus tak nemá prakticky žádný sytící efekt, a navíc takto zpracovaného ovoce přijmeme výrazně více, než kdybychom ho jedli. Chcete-li třicet gramů cukru, které v jedné větší sklenici přijmete, nějak ponížit, džus si nařeďte vodou.

Pozor však na různé nektary, ovocné nápoje a podobná označení – v nich je sice ovocný nápoj namíchaný s vodou, ale také přidaným cukrem. Stejnou logiku musíme uplatnit i na smoothies. Rozmixované ovoce, proti tomu na první pohled opět nelze nic namítat. Musíme si však uvědomit, jakou porci reálně v jednom nápoji přijmeme.

Je to zpravidla výrazně více, než bychom si nandali na talíř a snědli. Zároveň nám zde opět odpadá sytící benefit vlákniny, neboť jí většinu porušíme mixováním, a po smoothie přijde hlad výrazně dříve než po ovoci vcelku.

Káva jako hlavní jídlo

Kefíry, acidofilní mléka nebo jogurtové nápoje… Skvělá varianta, jak doplnit snídani nebo svačinu, ideálně na denní bázi. Podporují správnou funkci trávicího traktu, jsou důležitým zdrojem bílkovin, vápníku i vitaminu D.

To samozřejmě platí o základní i ochucené variantě. V jednom se ale od sebe podstatně liší. V půllitrovém balení, které není problém vypít naráz, se nachází i 50 gramů cukru.

Část z toho jsou přirozeně se vyskytující cukry, které najdeme ve všech mléčných výrobcích, ale 30 gramů, tedy pro představu šest velkých kostek, nám výrobce přidal do ochucující složky. Což je pro srovnání jen o něco málo více než v půllitru Fanty.

Samotná káva má jen zanedbatelné množství kalorií, ale ona není káva jako káva. Latté nebo káva do půllitru naředěná z poloviny mlékem, to celé krát tři, čtyři, pětkrát za den? To už je pěkná nálož, která se v celkovém energetickém příjmu rozhodně projeví. A ochucená káva s pořádným kopcem šlehačky, ta už kaloricky vydá za jedno další hlavní jídlo.

Jídlo ve prospěch pití neomezujte

Za to rozhodně vydají i alkoholické nápoje, zvlášť když nezůstane u jedné sklenky. Jedno pivo představuje přibližně 200 kcal, při pěti už se tedy řada lidí dostane na polovinu svého optimálního denního energetického příjmu.

U vína hraje velkou roli jeho druh – láhev suchého vína má asi 500 kcal, sladké ještě přibližně o dvě stovky více. U míchaných drinků počítejte panák tvrdého alkoholu, džus, limonádu, sirup, smetanu či další ingredience.

Cílem rozhodně není si vše zmiňované zařadit na blacklist a úzkostlivě se těmto nápojům vyhýbat. Důležité je ale uvědomit si, že jen proto, že jde o pití, by se v nich obsažené kalorie počítaly nějak méně.

A v denním režimu několika mléčných káv, ochuceného kefíru a džusu ke snídani, smoothie ke svačině a dvou skleniček vína k televizi může jít už o „vysokou matematiku“.

Řešením rozhodně není vzdávat se kvůli nim plnohodnotného jídla, ale být si vědomi faktu, že své místo v jídelníčku by měly mít spíše výjimečně, nikoli na denní bázi.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek
Diskuse k tomuto článku je již uzavřena