
Nejvíce zasažené byly restaurace, hospody a bary, které musely podle vládního nařízení zavřít ze dne na den. Prodej piva tak v tomto jarním období klesl o 55 procent, tedy o 728 tisíc hektolitrů. O peníze ale přišli prakticky všichni v řetězci od výroby k prodeji koncovému zákazníkovi. Výjimku tvoří prodej piva ve skleněných a plastových lahvích nebo plechovkách.
Tržby samozřejmě klesly rovněž mnohým pivovarům, i když celkový pokles prodeje byl částečně kompenzován nabídkou lahvového piva. I tak pivovary napočítaly ztrátu přesahující 1,1 miliardy korun. Dodavatelé přišli o 165 milionů korun a pokles tržeb za pivo v pohostinství překročil 4,2 miliardy. Naproti tomu rostly prodeje v obchodech, kde se tržby za balené pivo v době nouzového stavu zvýšily zhruba o 794 milionů korun.
Přežijí? Nepřežijí?
Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová potvrdila, že pohostinství a s ním provázené pivovarnictví utrpělo při koronavirové krizi výrazné ztráty. „Většina hospodských sice v červnu znovu otevřela, ale o tom, jestli přežijí, budou rozhodovat následující týdny,“ řekla Ferencová.
Nejkritičtější situace je podle ní v Praze, Karlových Varech a dalších regionech závislých na cestovním ruchu. „Pro další období bude klíčové, aby vláda pokračovala v podpoře nejvíce zasažených sektorů, včetně pohostinství, a současně je nezatěžovala novými administrativními a regulačními opatřeními,“ dodala.
Ostatně některé restaurace koronavirovou krizi skutečně nepřežila, další nejspíš brzy zavřou. Podle ekonomů se ukáže teď na podzim, kdo přežije. V červnu například oznámila konec francouzská restaurace Art Nouveau, která více než dvacet let sídlila v pražském Obecním domě a byla výrazně závislá právě na zahraničních turistech.
Majitel restaurace podle serveru iHNed.cz podal sám na sebe insolvenční návrh. Podnik v návrhu uvedl, že více než 70 věřitelům dluží celkem 13,7 milionu korun. Ještě loni přitom French-Rest utržil bezmála 132 milionů korun a dosáhl provozního zisku ve výši 2,4 milionu. Přes polovinu zmíněného dluhu společnost dlužila na mzdách svým zaměstnancům, další čtvrtinu představovaly neuhrazené odvody a pak ještě závazky vůči menším věřitelům.
Státní ztráta
Omezení produkce a činnosti v pivovarnickém průmyslu se podle studie Centra ekonomických a tržních analýz významně odrazí také ve výpadku příjmů státního rozpočtu – už nyní jde o sumu přesahující 1,3 miliardy korun. Například jen pokles inkasa DPH z piva se za březen až květen pohybuje okolo 951 milionů korun.
„Vzhledem k současné situaci je žádoucí sestavit post-krizový plán a vhodně dopracovat vládní opatření, která jednak minimalizují již vzniklé škody a současně předejdou případným dalším externím zásahům,“ doporučil Aleš Rod, ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz.
V souvislosti s možnými obavami z druhé vlny koronavirové pandemie se provozovatelé gastronomických zařízení obávají dalšího možného uzavření svých restaurací či hospod, což by ještě prohloubilo ekonomické ztráty.
„Přestože jsou hospody a restaurace otevřené, rozhodně nemáme vyhráno. Poptávka je stále v řadě míst utlumena, zatímco náklady se vrací do původní výše. Zejména v turistických lokalitách potřebují restaurace stejnou pomoc jako hotely a lázně. Měl by vzniknout – podle vzoru cestovního ruchu – národní program podpory gastronomie,“ navrhnul Luboš Kastner, spoluzakladatel restaurační skupiny Hospodska.