Češi milují jižní Čechy. Ale za obědy tam zaplatí více než v Praze

Jihočeský kraj mezi patří mezi turisticky nejoblíbenější regiony Česka. Návštěvníci se ale musí připravit na to, že tam za obědy zaplatí dokonce více než v „drahé“ Praze. Průměrná cena oběda se tam blíží 206 korunám.
Jižní Čechy patří mezi nejoblíbenější turistické cíle v tuzemsku, odpovídají tomu i ceny obědů. Ilustrační foto: Pixabay
Jižní Čechy patří mezi nejoblíbenější turistické cíle v tuzemsku, odpovídají tomu i ceny obědů. Ilustrační foto: Pixabay

Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami Pluxee (dříve Sodexo Benefity, pozn. red.), kterou firma poskytla Finančním a ekonomickým informacím (faei.cz). Obecně platí, že obědy po celé republice zůstávají poměrně drahé. Průměr je okolo 194 korun. Nejlevnější je tradičně Vysočina.

Nad psychologickou hranici 200 korun se ceny obědů poprvé dostaly v listopadu 2022 v Praze a postupně i v dalších krajích. Vůbec nejvyšší byly v prosinci 2023, i když pořadí se už promíchalo.

Nejdražší již nebyly obědy v hlavním městě, jak tomu vždycky bývalo. Na první příčku se dostal Středočeský kraj, později ho předstihl Jihočeský kraj, kde musí na jídlo v době oběda vytáhnout lidé z peněženky nejvíce.

Nejvyšší jihočeské ceny

Toto pořadí zůstává neměnné už několik měsíců. Ceny ale nezaznamenávají žádné zásadní výkyvy, útraty v době oběda zůstávají po celý první kvartál roku 2025 poměrně vyvážené. Pokud jídlo zdražuje nebo zlevňuje, tak jen o desetihaléře, maximálně korunové položky.

Těžko říct, jak moc spolu souvisí to, že Jihočeský kraj má nejvyšší ceny obědů s tím, že právě tento region patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům.

Když Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism zveřejnila na konci března průzkum, kde se české rodiny chystají strávit jarní dovolenou, pětapadesát procent uvedlo, že v Česku, přičemž nejčastěji volilo právě jižní Čechy (19 %).

Jihočeské hejtmanství už v únoru zveřejnilo, že do tohoto kraje dorazilo vloni více než 1,7 milionu turistů, což je meziroční nárůst o 19 procent. Podle hejtmana Martiny Kuby (ODS) tvořili čeští turisté přibližně 70 procent. Cizinců zde ale přenocovalo o pětinu více než před rokem.

Hosté zde podle posledních dat společnosti Pluxee z letošního března zaplatili v průměru za oběd téměř 206 korun, což je zhruba o tři koruny více než ve středních Čechách (203 Kč), a o pět více než v Praze (201 Kč).

Podle Jana Michelfeita ze společnosti Pluxee se přes hranici 200 korun dostaly ještě ceny v Pardubickém kraji. V ostatních regionech se pohybovaly nejčastěji mezi 190 až 200 korunami. Výjimkou zůstala i v březnu Vysočina, kde se dalo najíst v průměru za 168,5 koruny.

Levnější obědy nečekejte

Daňově optimální hodnota stravenka, která pro letošní rok činí 225 korun, by tak na obědy v této cenové hladině stačila.

„Částka daňově optimální stravenky vychází z nejoblíbenějšího scénáře, kdy firma uhradí 55 procent, tedy pro rok 2025 částku 123,90 koruny a zbývajících 45 procent, tedy 101,10 koruny zaplatí zaměstnanec. V součtu je to právě uvedených 225 korun,“ vysvětlil Michelfeit.

„Za to už se dá pořídit i slušný oběd v restauraci,“ dodal. Problémem ale je, jak tuto možnost zaměstnavatelé využívají. „Naše data ukazují, že nejčastější hodnota stravenek, kterou firmy svým lidem poskytují, je jen 120 až 130 korun. To bohužel dnes už na oběd nestačí,“ řekl Michelfeit.

Letošní ceny obědů. Zdroj: Pluxee
Letošní ceny obědů. Zdroj: Pluxee

Čekat, že by polední nabídky jídel v restauracích nějak výrazně zlevnily, očekávat nelze. Stále rostoucí náklady to restauratérům nedovolí.

„Loni nám zvedly cenu nájmu za restauraci i zahrádku, zvedla se spotřeba elektřiny, opět o něco výš jsou také ceny surovin, z nichž vaříme. Vzhledem k inflaci i zaměstnanci požadovali navýšení mezd,“ uvedla Aneta Sus Zajíčková, provozní restaurace Radegastovna v Ostravě.

Loni tak ceny nepatrně zvedli, přesto jsou v centru Ostravy nadále těmi s nižší cenovkou poledního menu. Na druhou stranu i provozovatelé restaurací chápou, že ceny jídel nelze „šponovat“ stále výš.

Čtyři tisíce měsíčně

„Mnozí naši partneři z řad restauratérů potvrzují, že na obědy chodí méně lidí než dříve, často také sledují, že ti, kteří k nim dříve chodili skoro denně, dnes přijdou třeba jen dvakrát za týden,“ poznamenal Jan Michelfeit z Pluxee.

Není to nepochopitelné. Při průměrných cenách 190 až 200 korun za oběd by návštěva restaurace ve všech pracovních dnech v měsíci vyšla na částku okolo čtyř tisíc korun měsíčně.

V nejedné restauraci proto mění aspoň částečně strategii, snaží se jinak pracovat s menu. Například už nemají na každý den odlišnou nabídku jídel, ale některá se třeba v týdnu opakují. Nebo udělají jednotnou celotýdenní nabídku poledního menu.

Díky tomu pak restauratér nemusí sahat po levnějších surovinách, anebo naopak rapidně zdražovat. „Navíc do něj můžete zakomponovat jídlo low cost, zdravé, ale třeba i minutkové. A z toho poskládáte menu tak, že si vybere každý,“ sdělila Aneta SuS Zajíčková z Radegastovny.

Současně připustila riziko, že zákazník, který chodí každý den, má posléze „omezenější výběr“. I přesto, že restaurace hledají různé „finty“, platí, že si stále větší část zaměstnanců připravuje jídlo doma a nosí si ho do práce v krabičkách.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek