Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ovlivní podobu jídelníčku nás všech

Aktuální boj s pandemií a ekonomické dopady drastických omezení zcela zastínily velmi důležitou zprávu posledních dnů, která ovlivní budoucnost lidstva na dlouhá desetiletí dopředu. Ptáte se, cože je tou důležitější zprávou? Není jí nic jiného než to, jak si lidstvo zajistí potřebné zdroje potravin.
Kvůli umělému masu žádné zvíře zemřít nemuselo. Ilustrační foto: Pixabay.com

Světovými médii proběhla v minulých dnech kratičká zpráva o tom, že maličký ale ekonomicky velice silný Singapur je první zemí na světě, která povolila prodej uměle vytvořeného masa. Konkrétně jde o kuřecí nugetky sanfranciského start-upu Eat Just Inc. Že je to v porovnání s celosvětovou epidemií banalita? Nic nemůže být od pravdy dále. Právě nyní se totiž přepisují dějiny lidského stravování.

Současné umělé maso není totiž jen tak nějakou nedokonalou náhražkou, jakou byly pokusy nahradit maso živočišného původu až dosud. Žádný sójový či bramborový protein s příměsí rostlinného hemoglobinu. Tentokrát jde o plnohodnotné maso z nefalšovaných zvířecích buněk. Jen s tím velkým rozdílem, že kvůli tomuhle soustu žádné zvíře zemřít nemuselo.

Firma totiž kuřecí nugetku kompletně vyrobí v takzvaném bioreaktoru. V něm probíhá biologická reakce za přítomnosti aminokyselin, cukrů a solí. Zjednodušeně řečeno, z kmenových buněk kuřat se zde vypěstuje požadovaná svalová tkáň.

Z ní se pak připraví jídlo. Konkrétně sanfranciské nugetky podávané v Singapuru obsahují 70 procent takto připraveného kuřecího masa a zbytek jsou proteiny získané z fazolí mungo. Poprvé v historii lidstva tak nemusí zemřít žádné zvíře, aby si člověk mohl dát k obědu kus masa.

PSALI JSME:
„Živé kuře, nebo krávu byste do odpadu nevyhodili,“ říká Martin Prokop

To bude mít obrovský dopad nejen na stravování lidí, ale i na celou planetu. Chov zvířat totiž patří k těm lidským činnostem, které životní prostředí enormně zatěžují. Dlouhodobě se mluví například o neudržitelné náročnosti chovu hospodářských zvířat na spotřebu vody.

Různé organizace už před časem spočítaly, že k výrobě jednoho kilogramu čistého hovězího masa potřebujeme okolo 6,5 kilogramu zrní, 36 kilogramu objemového krmiva a 155 litrů vody. Vyrobení takového množství krmiva vyžaduje v průměru okolo 15 300 litrů vody. Vodní stopa jednoho kilogramu hovězího tedy znamená spotřebu 15 500 litrů vody.

Zatímco ještě v roce 1990 snědl průměrný obyvatel Země 33 kilogramů masa za rok, od té doby se toto množství zvýšilo téměř o třetinu. Spotřeba masa vzrostla celosvětově za posledních 50 let pětinásobně.

Nejoblíbenějším masem je podle článku Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2018 vepřové, kterého průměrný obyvatel planety spotřebuje 16 kilogramů ročně, drůbežího masa sní o jeden kilogram méně a hovězího pak devět kilogramů za rok. Kolik to představuje vody, raději ani počítat nebudu.

PSALI JSME:
Lidé konzumují více ovoce a zeleniny. Spotřebu masa omezili

Problémem je také to, že kvůli chovu hospodářských zvířat či pěstování plodin pro jejich výživu lidstvo masivně kácí deštné pralesy a plundruje panenskou přírodu. ČSÚ ve stejném článku upozorňuje na to, že průměrný obyvatel USA sní za rok neuvěřitelných 124 kilogramů masa.

„Kdyby všichni lidé na světě jedli tolik masa jako průměrný obyvatel USA (124 kg/rok), bylo by pro vypěstování adekvátního množství krmiv pro dobytek zapotřebí rozlohy dalších čtyř planet,“ varuje ČSÚ.

Zabíjet zvířata pro maso je nepřijatelné pro velmi početnou a stále rostoucí skupinu především mladých lidí. Proto je (nejen mezi nimi) v poslední době tak oblíbené a rozšířené vegetariánství a veganství.

Maso vyráběné v laboratořích a velkobioreaktorech je proto nejen etickou záležitostí prosazovanou ochránci zvířat, ale nutností k dlouhodobému přežití naší planety Země. Odhady totiž předvídají, že pokud se světová populace během dalších 35 let zvýší s nynějších sedmi miliard na miliard deset (což je ještě spíše optimistická varianta počítající se zpomalením současného růstu – pozn. aut.), tak spotřeba masa oproti současnosti ještě výrazně vzroste.

PSALI JSME:
Vyvážíme živá zvířata, dovážíme zpracované maso. Letitý neduh českého zemědělství pokračuje

Až tak, že už to nebude v možnostech naší planety uživit. Pokud tedy nechceme maso a v něm obsažené prospěšné látky z jídelníčku zcela vyškrtnout, jsou bioreaktory na výrobu masa jedinou možností.

Naplní se tak vize státníka, jehož vůdčí schopnosti se naplno projevily hlavně během druhé světové války, Winstona Churchilla. Už před ní, konkrétně v roce 1931 v eseji otištěné ve Strand Magazine, však dokázal svůj přehled a správné tušení.

Popisoval totiž, že za padesát let bude zbytečné chovat kuřata, protože si díky znalosti hormonů dokážeme vypěstovat jen samotná prsíčka, stehýnka nebo křidýlka. Netrefil se pouze časově, lidstvu to trvalo takřka o půl století déle. Nicméně další smělá Churchillova vize se stává skutečností.

Firmy a země, které se této nevyhnutelné budoucnosti otevřou nejdříve, získají obrovskou konkurenční výhodu před ostatními. Nejen, že se stanou potravinově soběstačnými, ale také extrémně zbohatnou na vývozu uměle vyrobeného masa do těch států, které na tento rozjíždějící se rychlík nestihly naskočit včas a nepřipravily vhodné zázemí.

PSALI JSME:
Není náš býk nemocný? Zjistí to chytrý obojek

To je velká příležitost i pro Českou republiku, která se ráda prezentuje jako „země pro budoucnost“. Ta budoucnost právě nastává. Pojďme využít toho, že u nás máme spoustu špičkových vědeckých pracovišť plných vzdělaných a schopných lidí. Urychleně připravme legislativu tak, aby se o Česku mohlo psát jako o jedné z dalších zemí, které po Singapuru umožnily prodej uměle vytvořeného masa.

Speciální granty by pak mohly podpořit vědecká pracoviště, která by mohla přijít s řešení, jak tuto technologii zlevnit a zpřístupnit co největšímu okruhu lidí. Třeba tak, aby si kdokoliv na domácí 3D tiskárně „vytiskl“ libovolný kus masa k obědu nebo večeři.

Masové velkochovy zvířat už nejsou déle udržitelné. Čím dříve si to uvědomíme a začneme je rušit a nahrazovat jinými formami získávání masa, tím lépe. Návod už máme. Teď ho jen začít používat. Zachráníme tím nejen miliardy zvířat, ale i celou naši planetu.

Autor je vystudovaný molekulární biolog a genetik
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Sucho nutí chovatele navyšovat porážky dobytka

×
  1. Ne, ne , především je to bestie dvounohá – tedy homosapiens který plýtvá vodou. Jen chovem zvířat se plýtvá vodou pro rozmary člověka. Samotná zvířata volně žijící v přírodě vodou neplýtvají naopak mnohá volně žijící zvířata trpí v mnoha oblastech nedostatkem vody a nejen zvířata, ale i sami lidé žijící v suchých oblastech a také stromy, rostliny. A za vším stojí barbar – člověk. Nebo snad před 20.000 lety byl nedostatek vody? Je jednoduché , tvrdit že chovaný hovězí skot má přílišnou spotřebu vody a opomenou, že za vším včetně devastace naší planety stojí jen a jen bestie -člověk.

    • Tak neplytvejte elektrinou, vodou a nicim jinym a jdete bydlet do lesa, zobejte bobule a napaste se travy na louce. Nechapu co tady takovy clovek jako vy dela.

  2. Poprvé v historii lidstva tak nemusí zemřít žádné zvíře, aby si člověk mohl dát k obědu kus masa. … to je super. Tak to můžeme v klidu vymlátit milionová stáda krav a hejna slepic. Už nejsou potřeba. Ještě umělou vlnu a můžeme vyhubit i ovce. Jako důvod navrhuji argument, že nejsou uhlíkově neutrální. Eco blbečci, to bude jásotu, že?

  3. Takže jestli to chápu správně, zvířata a planetu zachránime tak, že je přestaneme chovat, tzn.vymřou, přestanou existovat, louky budeme spasat asi sami, ap.

    • Hahaha už vidím ty mamlasy z vlády, že něco takového stihnou udělat. :))) Ti amatéři jako obvykle začnou jednat, až bude všude okolo umělé maso standardem.

    • Pokud jim vytvoříme přirozené podmínky pro život, tak nevymřou. Život zvířat přece není závislý na tom, jestli je někdo chová.

  4. No to se mi snad jenom zdá! Říkat tomuto pokrok!!! Pokrok by byl, kdyby už konečně někdo na rovinu řekl, že jsme rozežraní jako nikdy předtím a že stačí mít maso 2x týdně. Příjem bílkovin máme až příliš velký, nepřijímáme je pouze z masa, ale i sýrů, jogurtů apod. Vemte si běžný denní jídelníček mnoha Čechů/Evropanů. Ráno si mnozí dají vajíčka, nebo pečivo se sýrem/šunkou = samá bílkovina. V poledne většinou maso s přílohou. Večer pokud teplá večeře, často maso s přílohou, jinak třeba vejce, sýry, uzenina… = samé bílkoviny. Je to velká zátěž pro ledviny. Naši předkové takto po tisíce let nejedli, naše ledviny na to nejsou dimenzované. Nejsem vegetarián, maso mám ráda, ale nemám problém mít ho jen 2x týdně. Lidé by se měli zamyslet.

  5. Co to napsalo za odborníka? Ten nikdy v praxi nebyl a ani neví, co je malý vodní cyklus. A takové „odborníky“ platíme z daní! Hnus velebnosti.

  6. Pan Teoretik by měl pro úplnost uvést náklady na vytvoření a udržování podmínek pro růst tohoto umělého masa. Předpokládám, že je třeba zajistit nepřítomnost mikroorganizmů, plynulý přísun živin a odstraňování zplodin metabolizmu. Z čeho se vyrobí ty živiny? Bude to z minerálů nebo ze zemědělských produktů? A kolik se při tom použije vody (nezničitelné pouze jen znečistitelné)?

  7. Živočišné bílkoviny nejsou nahraditelné jogurtem. A i pro ty z mléka je potřeba dobytek. Souhlasím s autorem, spotřeba vody je zásadní . Málokdo si to dnes uvědomí, ale s narůstající populací ten problém BUDE. Můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno, co pro to uděláte….

  8. To, co autor článku píše je jenom půlka pravdy. Je sice pravda, že lze kmenové buňky přesvědčit, aby se změnily na svalové, ale na druhou stranu nečekejte, že by z bioreaktoru vycházely kuřecí prsa, nebo stehna, ale jde spíš o takovou neurčitou hmotu. Naví není možné ekonomicky srovnávat výrobu masa klasickou metodou a v bioreaktorech, protože na inkubaci je nutné používat chemikálie ve vysoké čistotě. Četl jsem článek o tom, že je nutné při inkubaci používat i antibiotika a růstové hormony – takže všechno, proti čemu se dnes brojí, je v tomto „zázraku“ obsaženo.
    Také jsem četl, že pro přípravu takového masa je potřeba jakési sérum z krve nenarozených telat. Pokud je to pravda, popírá tento fakt veškeré etické požadavky ochránců zvířat, nehledě na ekonomickou stránku věci.
    A ještě jedna poznámka ohledně vodní stopy. Bylo by dobré zjistit, jaká vodní stopa je jenom u všech chemikálií, které jsou na výrobu masa v bioreaktorech potřeba.
    Je mi opravdu smutno z toho, že „vystudovaný molekulární biolog a genetik“ je schopen napsat takto jednostranně zaměřený článek.

  9. Proboha, to je strašné kolik vody se při chovu zvířat spotřebuje. Vždyť s takovou za nějakou dobu na naší zeměkouli nezbude ani litr vody. Chovy zvířat se musí okamžitě zastavit, jinak brzo zahyneme žízní.

  10. Autor opomiji jeden nevyznamny detajl. Kultivacni medium – bovini extrakt – rozemlete nenarozene tele a kila antibiotik

  11. Ano,skvele…konecne odborny a smysluplny clanek.Sam jsem vegan a o tuto problematiku se uprimne zajimam.O tomto smeru jsem jiz slysel. Urcite to rad podporim. Bohuzel je katastrofa cist prispevky od jinych lidi vyse,fakt smutny.

  12. 15000 l vody, znamená 15 kubíků vody. V ČR cena cca 90 Kč za kubík. Spotřeba 15 kubíků na 1 kg hovězího masa. 15 × 90 = 1350 Kč za 1 kg. Kde je tedy výdělek? Je to nějaké prapodivné

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Technologie

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB
Rolovat nahoru