
Češi zaplatili v červnu ve všední den v průměru 122,20 korun, což je o sedm korun více než před rokem. Nejdražší sice nadále zůstává Praha a Brno, ale ceny tam za poslední rok zdaleka nerostly tak rychle jako v jiných městech. V Praze to bylo o 5,5 procenta, v Brně pak o 5,3 procenta, zatímco v Ostravě ceny průměrného oběda stouply o 7,6 procenta, v Olomouci a Ústí nad Labem o 7,2 procenta. V celé republice přitom průměrně narostla cena oběda o 6,2 procenta, což je mimochodem bezmála dvojnásobek oproti tuzemské inflaci.
Vyplývá to z tradičního Ticket Restaurant® Card Indexu, jenž je sestavovaný z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.
„Jablíčkáři“ utrácejí více
Zajímavostí je, že nejvíce za oběd utrácejí zákazníci, kteří mají mobilní telefon nebo hodiny od firmy Apple a zvykli si je používat k placení. Moderní platební metodu Apple Pay umožňuje Edenred od letošního února.
„Průměrná útrata s iPhonem nebo hodinkami Apple Watch při platbě obědů v restauracích byla v červnu 126,90 koruny,“ sdělil Zbyněk Vystrčil, produktový manažer společnosti Edenred. Znamená to, že „jablíčkáři“ zaplatili za průměrný oběd o takřka pětikorunu více, než je celostátní průměr.
Proč ale průměrná útrata všech lidí za oběd roste téměř dvojnásobným tempem než celková inflace? Jedním z důvodů je, že ceny potravin stoupají rychleji, než je průměrné tempo inflace, a jsou tak jedním z výrazných tahounů celkového zdražování. „Vyšší náklady na suroviny si restauratéři automaticky promítají do cen,“ konstatuje Vystrčil.
Kvalitnější pokrmy
Možná ještě významnějším faktorem ale je, že se strávníci díky rostoucím platům nebojí utrácet a že si dopřávají více než v minulosti. „S tím, jak se zvyšuje kupní síla lidí, roste i poptávka po dražším jídle, připravovaném z kvalitnějších surovin. Restauratéři na to slyší a nebojí se dávat na jídelní lístek i položky s vyšší cenovkou,“ říká Vystrčil.
V menu restaurací se tak objevují stále nová jídla, která tam dříve nebyla, roste ale i počet nabízených salátů z různých druhů zeleniny a ovoce nebo dalších chutných a zdravých pokrmů. Větší důraz na kvalitu potvrzuje i specialistka na výživu Margit Slimáková. „Zájem o zdravou výživu přešel od takzvaných alternativců a jednotlivců k většinové společnosti. Dnes už všichni chceme jíst kvalitně,“ řekla specializovanému webu Vitalia.cz.
Zájem o zdravé a kvalitní pokrmy podporují například diskuze o dvojí kvalitě potravin. „Samozřejmě ne každý je obklopen těmi nejlepšími možnostmi a má dostatek prostoru a prostředků je hledat, ale zájem tu jednoznačně je a je otázkou času, kdy budeme jíst ještě lépe,“ dodala Slimáková.
Zdražování v regionech
Že se více zdražují obědy v regionech, je podle společnosti Edenred výsledkem toho, že se tamní restaurace už tolik neobávají promítnout své náklady do cen pokrmů. „Pokud se na vývoj cen a útrat podíváme v delším horizontu, vidíme například, že po startu elektronické evidence tržeb vzrostly skokově ceny právě v hlavním městě a v Brně, v dalších městech majitelé restaurací zdražení rozložili na delší dobu. Nyní již ale i restaurace v regionech vidí, že mají dostatečnou poptávku po kvalitnějších jídlech, a proto se nebojí ceny zvyšovat, jako tomu bylo v minulosti,“ řekl ke zdražování Vystrčil.
Průměrná útrata za oběd ve výši 122,20 koruny znamená, že zhruba pětinu z útraty lidé dávají ze svého. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní totiž pohybuje kolem 100 korun. Prostor pro zvýšení příspěvku na stravné je přitom poměrně výrazný. Hodnota ideální stravenky, díky níž firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory, je totiž letos 123 korun.
Zároveň se ukazuje, že pokud tempo růstu obědových útrat nepoleví, pak na konci roku budou Češi za jídlo platit více, než kolik je státem stanovená hranice příspěvku na oběd, kterou dostáváme jako náhradu například při služebních cestách. Zvyšující se ceny by se tak měly promítnout v příštím roce i do nové výše příspěvku na stravování, kterou určuje ministerstvo financí.
Průměrné ceny obědů v červnu (v korunách)
Praha: 136,90
Brno: 128,30
České Budějovice: 123,00
Plzeň: 122,40
Liberec: 120,90
Hradec Králové: 119,30
Pardubice: 118,80
Karlovy Vary: 117,40
Zlín: 116,00
Ústí nad Labem: 114,50
Ostrava: 113,70
Olomouc: 112,80
Jihlava: 112,60
Česká republika, průměr: 122,20
Zdroj: Ticket Restaurant* Card Index