Už druhý měsíc v řadě zdražují obědy jen o haléře. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice. Zatímco loni v listopadu byla průměrná cena poledního menu 179,30 koruny, v prosinci to 180,40 a v lednu rovných 181 koruny.
„Potvrzují se tak naše predikce ze začátku letošního roku, že zdražování v gastro sektoru už bude pozvolnější,“ uvedl Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity. Dodal, že celý loňský rok a přibližně polovinu roku 2021 se ceny kontinuálně každý měsíc zvyšovaly.
Nejvýraznější skok – o více než pět korun – přišel v září. „Potom ale růst začal brzdit,“ poznamenal Michelfeit. Hlavním důvodem je podle něho fakt, že lidé už nejsou ochotní takto vysoké ceny akceptovat. Výraznější zdražení také kopírovalo silnější inflaci v druhé polovině roku 2022, restauracím tak nejspíš aspoň na čas podařilo srovnat krok s rostoucími náklady.
„Šetření je patrné nejen v gastro sektoru, ale také v maloobchodě, kde tržby podle posledních známých údajů Českého statistického úřadu klesaly v listopadu 2022 sedmý měsíc v řadě, přičemž nejvýraznější pokles je u potravin,“ řekl Jan Michelfeit
Připomněl, že tržby za potraviny se ve specializovaných prodejnách v loňském listopadu meziročně propadly o 13,6 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o devět procent.
Nejdražší zůstává Praha
Stejně jako v předchozích měsících byly i v lednu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,70 koruny. „Je to ale jen o dvacet haléřů více než v prosinci,“ uvedl Jan Michelfeit. Dodal, že ve většině ostatních regionů byl růst o něco výraznější.
Ve středních Čechách průměrná cena vzrostla ze 195,70 na 196,50 koruny a třeba v Libereckém, Jihomoravském nebo Pardubickém kraji o více než korunu. Naopak jen desetník si připsali strávníci ve Zlínském kraji. Nejlevněji se v lednu obědvalo na Vysočině (162 Kč) a v Ústeckém kraji (162,20 Kč).
Že se zdražování poledních pokrmů zpomalilo, potvrzuje rovněž takzvaný Edenred Restaurant Index, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred.
Podle této analýzy je průměrná cena oběda o pár korun levnější než podle dat Sodexo Benefity – a to necelých 178 korun (177,80 Kč). I tak je to jenom o 20 haléřů více než v prosinci. Meziročně se ale ceny obědů zvedly o 16 procent.
Přibližně tak kopírují míru inflace. Shoda panuje u nejdražších a nejlevnějších regionů, což je jak podle Sodexo Benefity, tak podle Edenred Restaurant Indexu „drahá“ Praha a „levná“ Jihlava.
Srovnání podle výše platů
Poněkud odlišně ovšem dopadá srovnání cen obědů v jednotlivých regionech, pokud se zohlední výše mezd. V poměru k průměrné výši mezd podle údajů Českého statistického úřadu totiž vynaloží na stravování největší část příjmů obyvatelé Pardubického a Jihočeského kraje.
Pokud by lidé v těchto regionech chodili na jídlo takřka každý pracovní den, za 20 obědů by v lednu utratili více než desetinu své mzdy. O poznání menší část mzdy by spolkly obědy strávníkům v Praze, kde 20 obědů představuje jen 8,3 procenta průměrné mzdy. Dalšími regiony s relativně příznivým poměrem cen obědů k výši průměrných mezd jsou Ústecký kraj a Vysočina.
„Při srovnání cen produktů a služeb v jednotlivých krajích se mnohdy zapomíná na to, že se kupní síla napříč jednotlivými kraji liší, v některých případech velmi výrazně. Naše data ukazují poměrně velké rozdíly mezi cenami obědů vztaženými k průměrné výši mezd v jednotlivých regionech,“ uvedla Aneta Martišková z vedení společnosti Edenred.
Dodala, že při stejných stravovacích návycích tak například lidé z Pardubického kraje vydají na stravování téměř o čtvrtinu větší část svých měsíčních příjmů než obyvatelé Prahy. „V případě nízkopříjmových skupin obyvatelstva se ale rozdíly stávají ještě propastnějšími,“ poznamenala Martišková.
Podle tvrdých dat byl nejdražší oběd tradičně v Praze, kde za něj strávníci zaplatili průměrných 201,20 koruny. Nejlevněji se naopak mohli najíst lidé v Jihlavě (160,70 Kč), Ústí nad Labem (162,60 Kč) a ve Zlíně (161,50 Kč).
Ve srovnání s prosincem zaznamenali nejmenší meziměsíční nárůst cen lidé v Českých Budějovicích a v Brně, kde cena oběda vzrostla o deset haléřů. Nejvýraznější zdražení naopak pocítili strávníci v Liberci, Ostravě a Jihlavě. Zde se průměrná cena zvedla téměř o korunu.
Na obědy chodí více lidí
Z pohledu restaurací je možné leden označit jako úspěšný měsíc. Lidé si návštěvu restaurace namísto alternativy v podobě rozvážkových služeb zvolili hned v 91,9 procentech případů. To je nejvíce od srpna 2020. Svého více než dvouletého maxima dosáhl i objem transakcí v celém segmentu, který byl v lednu nejvyšší od září 2020.
„Lednová čísla vypadají velmi optimisticky. Neměli bychom se jimi ale nechat příliš unést. Ve srovnání s obdobím před koronavirovou krizí je objem transakcí v restauracích a zásilkových službách stále na pouhých 69 procentech tehdejších hodnot,“ upozornila Aneta Martišková ze společnosti Edenred.
Aspoň ubude plýtvání s jídlem…..