
Podle kvalifikovaného odhadu AČTO se průměrná provize poskytovatelům stravenek často pohybuje nad pěti procenty, což prý představuje zhruba 800 milionů korun ročně. Eva Kubů, mluvčí asociace Apropos, která reprezentuje především zájmy tří klíčových hráčů na českém stravenkovém trhu (UP Česká republika, Sodexo Pass ČR a Edenred), to odmítá: „Stravenky v žádném případě nepřinášejí restauracím a obchodům ztrátu deset procent. Naopak jim zvyšují tržby.“
Asociace tradičního obchodu přivítala návrh ministerstva financí, podle kterého by měl být zaveden tzv. stravenkový paušál. Zaměstnanec by podle něj dostával přímo peníze na stravu. „Plán ministerstva financí na zásadní změnu v oblasti stravenek je třeba vnímat pozitivně. Změna by prospěla celé české ekonomice, měla nastat už dávno. Zaměstnanci by o nic nepřišli, místo toho by měli širší možnost volby, jak se svými penězi naložit,“ vyjádřil pro FAEI.cz svůj názor hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.
Podle ministerstva zůstane současný režim se stravenkami zachován, uvažovaný nový paušál by měl být alternativou k němu. „Doplnění stávajícího stravenkového systému jiným, transparentnějším a méně komplikovaným benefitem, který by nevydělával na ostatních členech podnikatelské obce, je krok správným směrem,“ domnívá se předseda AČTO Zdeněk Juračka.
Procenta z marže
Zatímco odbory plán ministerstva odmítají, záměr podporují i další subjekty, jako třeba Asociace hotelů a restaurací ČR. Výši provize stravenkových firem a zároveň dlouhou dobu zúčtování kritizuje také Roman Mazák, šéf obchodního družstva CBA, které sdružuje obchody s ročním obratem dvě miliardy korun. „Jak k tomu obchodník přijde, když musí dát šest procent ze své marže pryč jen proto, že zákazník místo peněz použil stravenku?“ táže se Mazák.
Podle AČTO po zavedení hotovostního paušálního příspěvku odpadnou obchodníkům a restauratérům zbytečné náklady na provize provozovatelům poukázkových systémů, finanční i administrativní úsporu by to mělo přinést i zaměstnavatelům.
Podle AČTO lze oprávněně dovozovat, že dojde ke zvýšení využívání tohoto benefitu. „Pozitivní dopad bude mít taková úprava i na příjem do státní pokladny, neboť zisky provozovatelů poukázkových systémů odcházejí do zahraničí,“ uvedla asociace v tiskové zprávě. „Bavme se o dílčích úpravách systému, například o zpřesnění užívaní stravenek, ale neměňme systém jako takový,“ oponuje Asociace poskytovatelů poukázkových systémů.
Apropos…
Apropos, tedy Asociaci poskytovatelů poukázkových systémů, tvoří především tři firmy s francouzskými kořeny: Od roku 1995 existující UP Česká republika (dříve pod názvem Le Cheque Déjeuner), jejímiž třemi současnými jednateli jsou tři Francouzi a která má základní jmění ve výši téměř 38 milionů korun a vlastní ji stoprocentně francouzská C.D HOLDING INTERNATIONALE.
Společnost UP Česká republika zatím nezveřejnila výsledky svého hospodaření za rok 2018, ale za rok 2017 dosáhla tržeb ve výši téměř 237 mil. Kč, přičemž výsledek hospodaření za účetní období přesáhl třetinu této hodnoty (téměř 85 milionů korun).
Edenred CZ (dříve Ticket Restaurant) formálně v ČR vlastní italská Edenred Italia, ale mateřskou společností je podle výroční zprávy firmy za rok 2018 francouzská Edenred SA. Obrat firmy vloni dosáhl téměř 660 mil. Kč., její zisk před zdanění přesáhl 200 milionů korun.
Třetí významnou francouzskou stravenkou firmou v ČR je společnost Sodexo, která až do konce loňského března nezveřejňovala v obchodním rejstříku informace o svém hospodaření. Tereza Knířová ze společnosti Sodexo na otázky redakce FAEI.cz odpověděla: „K otázce zveřejňování informací v obchodním rejstříku se nebudeme vyjadřovat.“
Negativa současných stravenkových systémů podle Asociace hotelů a restaurací a Asociace českého tradičního obchodu:
- Přijímání stravenek obchodníkům i podnikatelům v pohostinství způsobuje ztrátu až deset procent z tržeb (provize + administrativní poplatek + DPH ze zaplacené částky),
- obvyklá provize stravenkových společností často překračuje i pět procent,
- dochází k vytváření nadbytečného konkurenčního prostředí,
- náklady spojené s provozováním systémů hradí obchodníci a podnikatelé v pohostinství a zaměstnavatelé poskytující svým zaměstnancům stravenky,
- platba stravenkami váže finanční prostředky, což je zejména pro malé nezávislé obchodníky výrazná komplikace,
- vytváření druhé měny ve státě, navíc s omezenou platností (platidla – pozn. red.),
- tři dominantní vydavatelé stravenek (UP Česká republika, Edenred CZ a Sodexo – pozn. red.) mají fakticky monopol na udělování daňové úlevy od státu,
- zpracovávání stravenek vytváří další administrativní zátěž i zátěž personálu,
- počet ročně vydaných stravenek je cca 300 milionů kusů, což představuje nemalou administrativní i ekologickou zátěž,
- stravenky mají omezenou dobu použitelnosti a v případě jejich expirace představuje nominální hodnota stravenky čistý zisk pro jejího vydavatele,
- podle odhadů stravenkové společnosti dokážou až třetinu svého zisku vygenerovat na propadlých stravenkách,
- vydavatelé stravenek proplácejí pouze stravenky, které nejsou poškozené a u nichž není znehodnocen čárový kód. V případě, že dojde k poškození stravenky, znamená to pro obchodníka ztrátu 100 procent nominální hodnoty stravenky, na rozdíl od např. poškozené bankovky, kterou je možné předat do ČNB.