Za obědy platíme rekordní ceny, nejvíce v Plzni. A do restaurací chodíme méně

Analýza
Cena průměrného obědu v restauraci oproti období před vypuknutím pandemie vyskočila o devět korun. V červnu jsme tak za polední jídlo utratili rekordních 137 korun. Nejdražší už nebyla Praha, ale Plzeň. Vyplývá to z aktuálního Ticket Restaurant Card Indexu.
Za oběd v restauraci momentálně zaplatíme rekordní částky. Ilustrační foto: Pixabay.com

Oproti lednu 2021 o pět korun více, oproti červnu 2019 dokonce o devět korun. Za obědy v restauracích platíme výrazně více, než jsme byli zvyklí před koronavirovou krizí. A nejde patrně o poslední zdražení.

„Tříprocentní meziroční růst odráží vývoj inflace v České republice. Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat i nadále porostou. Restaurace totiž čelí rostoucím nákladům. Zdražují jim ceny surovin, budou muset finančně motivovat zaměstnance k návratu do sektoru pohostinství a v neposlední řadě stále nepracují na plný výkon. Češi totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často, než jak byli zvyklí,“ řekl generální ředitel Edenredu Nicolas Eich.

Počet obědových transakcí tak byl v červnu, kdy už byly vedle zahrádek otevřené také vnitřní prostory restaurací, oproti době před pandemií o 57 procent nižší.

Výrazný propad nastal i v porovnání s loňským letním rozvolněním. V červnu 2020 – za stejných podmínek jako letos – byly obědové tržby restaurací v propadu pouze o 22 procenta proti předcovidovému období.

„Ukazuje se, že krize gastronomie s koncem poslední koronavirové vlny neskončila, propady v tržbách za jídlo jsou vyšší, než jsme čekali. Edenred i proto prodloužil svůj cashbackový program v restauracích přes celé léto, aby lidi motivoval k jejich návštěvě,“ konstatoval Eich.

PSALI JSME:
Funguje víc zahrádek než před rokem, ale chybí personál. Servírky i kuchaři hledají větší jistotu

Praha už není jedničkou

Příčin menšího zájmu o obědy v restauracích je podle Eicha více. Jednak část lidí nyní stále zůstává na home office a jídlo si připravují často doma. Nenastala také taková vlna euforie, jako loni při prvním rozvolnění, kdy si lidé mysleli, že pandemie covidu je již za námi a ve velkém šli restaurace podpořit. „Vliv má také zavedení stravovacího paušálu, který na rozdíl od stravenek nemotivuje lidi k návštěvám restaurací,“ uvedl.

Zajímavostí je, že ve výši útrat nyní nedominuje Praha jako v posledních několika letech.„V hlavním městě je nejvyšší podíl lidí pracujících v kancelářích a tito zaměstnanci mají zároveň nejvyšší příspěvky na stravování. Protože ale pokračují z velké části v práci z domova, vypadla pražským restauracím významná část bonitních zákazníků,“ sdělil Eich.

Na první místo se tak poprvé dostala průmyslová Plzeň. Pád v žebříčku pak zaznamenalo také Brno. Vůbec nejméně z krajských měst pak za obědy platí lidé v Olomouci.

PSALI JSME:
Když nám dáte jídlo zdarma, do práce se vám vrátíme

Až desetiprocentní zdražení

Už na jaře přitom zdražování obědů předpovídal i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Počítáme s tím, že se zvýšení cen bude pohybovat kolem pěti až deseti procent,“ upozornil. Některé podniky přitom zdražily i nápoje včetně piva.

Například Bar Applaus v Ostravě-⁠Zábřehu na konci května zvednul cenu za půllitr piva o korunu. Nejprodávanější jedenáctka tak nově stojí 32 koruny. „Což ještě se dá, myslím, unést. Samozřejmě jsme se chtěli vyhnout nějakému zdražování, protože jsme nechtěli odradit zákazníky, když už je to konečně otevřené,“ řekla České televizi provozní Veronika Čudková. Ceny ostatních nápojů a jídla proto ještě nezvýšili. I když by po nucené pauze chtěli.

To v pražském Vallmo restaurantu už si hosté za jídlo připlatí, zhruba o deset procent. „Suroviny jdou nahoru, to je normální. Myslím si, že kdo se pohybuje v gastru, nebo aspoň to trošku vidí, tak prostě ví, že se to musí zvýšit,“ řekl spolumajitel Petr Flek.

PSALI JSME:
Češi se vrátili do hospod. Na čepované

Zavřít reklamu ×
  1. V restauraci jsem od lockdownu ještě nebyl, ani se tam nechystám. Na co mám chuť, to si uvařím sám, vysedávat v hlučném prostředí jsem si odvykl. Podle toho, co říkají ostatní, tak kvalita jídel šla v nepřímé úměře dolů se zdražením, tak to přece nebudu ještě podporovat.

  2. Taky jsem přestal chodit, uvařím si doma mám to chutnější mám toho víc a za polovinu. Navíc mě vaření baví.

  3. je to jednoduché přestaňme chodit 2 měsíce do restaurací na jídlo a bude líp. hospody chtějí jen dohnat ztráty ale zapomněli že ztráty měli i obyčejní lidé

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Evropská spotřebitelská důvěra výrazně klesá

Důvěru spotřebitelů nahlodávají obavy týkající se rychlého šíření nové varianty omikron a rychle rostoucích cen. Ukazatel německé spotřebitelské důvěry od společnosti GfK zaznamenal oproti očekávání výraznější …

Když se sváteční jídlo v restauraci změní v horor?

Máte už po krk svátečních příprav, ale rádi byste pohostili své známé v duchu vánoční pohody? Řešení se zdá být jednoduché – pozvěte je do restaurace. Musí to však být podnik prověřený předchozími návštěvami, aby se …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB