Češi si dopřávají čaj rádi a často. Podle aktuálního průzkumu obchodů Albert si alespoň jednou denně zalije šálek čaje 56 procent lidí, častěji muži než ženy. Každý čtvrtý Čech pije čaj alespoň jednou za týden, zatímco pouhé jedno procento nepije čaj vůbec.
V Česku jsou podle údajů společnosti Biogena nejoblíbenější sypané ovocné čaje – tvoří kolem 30 procent celkových prodejů, dále sypaný černý čaj (25 %) a na třetím místě jsou sypané bylinné čaje (18 %). Největší růst zájmu v posledních letech zaznamenaly zelené sypané čaje. Nejvíce se propadly a nejmenší popularitu zaznamenávají instantní čaje.
Nejčastěji lidé v Česku sahají po hrnku čaje hned ráno (39 %) nebo během dopoledne (18 %).
Rovná čtvrtina Čechů si čaj dopřává večer či těsně před spaním.
V těchto případech jde zpravidla o čaje bez kofeinu, ostatně jako svůj oblíbený druh čaje uvedlo z daleka nejvíce dotázaných (52 %) čaje ovocné.
Na druhém místě pak skončil s 38 procenty čaj černý, následovaly bylinné nálevy (32 %) a pak čaj zelený (18 %).
Takzvaný Roiboos si nejraději dopřejí tři procenta z nás, bílý a polozelený čaj zůstávají spíše okrajovou záležitostí (1 %). Tyto trendy a preference potvrzují také prodejní data obchodů Albert.
Ovocný čaj kraluje
„Dva z pěti čajů prodaných v našich obchodech jsou různé druhy a příchutě ovocných. Druhé místo patří bylinným čajům, u kterých navíc pozorujeme meziročně největší nárůst poptávky, dále jsou v oblíbenosti našich zákazníků černé a zelené čaje,“ uvedl David Šátek, ředitel nákupu trvanlivých potravin v Albertu.
Průzkum obchodníka dále ukázal, že Češi a Češky si pro čaj na přípravu domácího nálevu nejčastěji chodí do běžné obchodní sítě (73 %), někteří využívají služeb specializovaných prodejen (18 %), ale také lékáren (5 %).
Čajová sezóna v Česku kopíruje roční období, respektive počasí za okny. „Nejvíce čajů se v nákupních košících našich zákazníků objevuje přibližně od září do března s tím, že vrchol nastává kolem Vánoc,“ poznamenal Šátek. „Na podzim a v zimě je poptávka po čajích až čtyřnásobná oproti jarním a letním měsícům.“
Podzimní průzkum obchodů Albert se dotazoval také na to, proč lidé rádi pijí čaj. Vůbec nejčastějším důvodem je, že jim zkrátka chutná (66 %). Šálek čaje si Češi dávají rádi také pro zahřátí (49 %), pro zdraví (23 %) nebo jako rituál (22 %). Zajímavé je, že čaj mají lidé rádi jak pro povzbuzení (10 %), tak pro uklidnění (10 %).
Vliv na délku života
Že má čaj pozitivní zdravotní vliv, dokládá loňská studie amerických vědců, o které informovala agentura AP. Lidé, kteří ho pijí, mají zřejmě o něco vyšší pravděpodobnost, že budou žít déle než ti, kteří ho nepijí.
Čaj totiž obsahuje užitečné látky, o kterých je známo, že zmírňují záněty v těle. Dřívější studie provedené v Číně a Japonsku, kde je oblíbený zelený čaj, naznačovaly jeho zdravotní přínosy. Nový výzkum rozšířil poznatky rovněž o černý čaj, který je populární například v Británii.
Vědci z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny se dotazovali na čajové návyky téměř půl milionu dospělých obyvatel Spojeného království a poté je sledovali po dobu až 14 let. Zohlednili rizikové faktory, jako je zdravotní stav, socioekonomické poměry, kouření, konzumace alkoholu, strava, věk, rasa a pohlaví.
Vyšší konzumace čaje byla podle autorů studie spojena s mírným přínosem. Lidé, kteří pijí dva a více šálků denně, mají o devět až třináct procent nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s těmi, kdo čaj nepijí.
Pozor na zelený čaj při rakovině!