Experimentální „chmelničku“ o 144 rostlinách a šesti druzích chmele, jak Tulis uvedl, tu loni v přibližné nadmořské výšce 560 metrů vysadili pracovníci Rodinného pivovaru Bernard. „Letošní první úroda poslouží při výrobě sezónního pivního speciálu,“ přiblížil mluvčí pivovaru.
„Už se mi nechtělo sklízet chmel doma na zahradě, tak jsme postavili chmelnici blíž pivovaru,“ v žertu popsal motiv pro vybudování chmelnice vrchní sládek a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra. O jeho pivních experimentech na domácí zahradě jsme už v minulosti psali.
Skutečným motivem je zvyšující se poptávka po sezónním speciálu, jehož hlavní „koření“ Vávra několik let pěstoval doma na zahradě. Chmel nyní rostl a zrál v nadmořské výšce kolem 560 metrů, tedy až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech.
„První úroda je samozřejmě slabší, v plné síle budou rostliny za další dva tři roky. Ale chmel, který tu roste, je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná,“ má zkušenosti z předchozích sezón Josef Vávra.
Po sklizni se chmel suší. Pak jej co nejdříve použijí v pivovaru pro výrobu piva. „Chmel má své specifické vlastnosti. Pokud se včas nepoužije, rychle oxiduje a pivu více uškodí, než prospěje,“ dodal Vávra. Nové pivo s chmelem z Vysočiny bude podle něj k ochutnání pravděpodobně na přelomu roku.
Novou chmelnici založil rodinný pivovar loni v květnu, kdy zde jeho pracovníci s pomocí studentů místní České zemědělské akademie vysadili celkem 144 rostlinek šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.