Potravinový patriotismus si mohou dovolit bohatší Evropané. Češi jsou zatím cenově senzitivní

Názor
Čeští spotřebitelé jsou zatím stále cenově senzitivní, což tuzemským producentům potravin příliš nepřeje. Spotřebitelé v západních zemích jsou oproti těm českým podstatně více patriotičtí. Němečtí spotřebitelé preferují německé maso, francouzští to francouzské a tak dále. Preferují ho i za vyšší cenu.
Spotřebitelé v západních zemích jsou oproti těm českým podstatně více patriotičtí. Foto: Pixabay

Pod vlivem silné zahraniční konkurence tak u nás už dvacet let klesá produkce vepřového masa, ale spotřeba je – a doufejme, že bude – konstantní. Třeba naše vepřové je jedno z nejkvalitnějších na světě a je škoda, že této skutečnosti nevyužíváme v dostatečné míře.

Pokles domácí produkce v praxi znamená, že jej nahrazuje dovoz ze zahraničí. Ve statistikách jsou to meziročně jednotky procent. To na první pohled nemusí vypadat tak zle, ale ve skutečnosti jde o desetitisíce tun dovezeného masa, které by jinak tuzemské kapacity hravě zpracovaly.

Na českých pultech je tak velké množství zahraničního vepřového a drůbežího masa. Výrobci v produkčně silných státech EU jsou na tom díky vyšší kupní síle obyvatel lépe, mají větší produkci a nadprodukci samozřejmě nabízejí kdekoliv po Evropě včetně České republiky.

Reálná spotřeba masa je však ve skutečnosti mnohem nižší. Téměř poloviční ve srovnání se statistickými údaji, pokud jde o spotřebu konkrétního druhu masa na jednoho obyvatele vyjádřenou v tzv. hodnotě na kosti. Ta totiž zahrnuje i kosti a další nepoživatelné tkáně.

PSALI JSME:
Česku chybí pět tisíc řezníků. Poptávka po nich ještě poroste, říká šéf svazu zpracovatelů masa

Zahraničním firmám u nás řada masných provozů nemůže konkurovat cenou, musí proto mít navrch v kvalitě zboží a v úrovni dodavatelského servisu. Avšak konkurence – zejména ze západní Evropy – je velká, protože tamní produkce je mnohem větší a zpracovatelské firmy mají větší úspory z rozsahu. A navíc vyvážejí i do třetích zemí, zejména do Asie.

V Asii je poptávka oproti té evropské odlišná. Asijští zákazníci si pochutnávají třeba na vepřových nožičkách a dalších částech zvířat, které se na evropském trhu obtížně uplatňují. Velkým evropským výrobcům ale tato specifická poptávka významně vylepšuje obchodní bilanci.

V případě levných dovozů zde hraje roli ještě jeden velmi důležitý fakt – a sice relativně krátká údržnost chlazeného masa. Proto se většina dodavatelů snaží prodat maso v chlazeném stavu co nejrychleji, byť za nízkou cenu. Zamrazování je nákladné a de facto maso znehodnocuje. Tím se k nám, ale i na trhy dalších menších evropských států, dostává i velmi levné maso ze zahraničí.

Autor je předseda Českého svazu zpracovatelů masa
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Česká republika není soběstačná ve výrobě masa

  1. Vzhledem k tomu, že v naší zemi tvoří dotace pro zemědělství více, než 100% nákladů, tak bychom měli mít české potraviny zadarmo. Dopředu si je totiž platíme z daní

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Další z rubriky Spotřebitel

V listopadu jsme utráceli méně, než se čekalo

Češi stále nakupují docela s gustem, od oblečení přes mobily až po elektroniku. Jejich útraty táhnou ekonomiku, jisté ochlazení však již přichází. Růst maloobchodních tržeb v listopadu 2019 opět úplně nenaplnil …

Chuť nakupovat Čechům rozhodně nechybí

A potvrdily to i výsledky maloobchodních tržeb za listopad. Po očištění se oproti stejnému měsíci předchozího roku zvýšily o 3,7 %. Největší růst si přitom připsaly opět internetové obchody, které se těší rekordnímu …

Naobědvat se za 120 korun? Už téměř nemožné

Ve velkých městech už průměrný oběd nepořídíte za méně než 120 korun. Výjimkou byly na konci roku už jen Ostrava, Olomouc a Jihlava. Jak ukazuje takzvaný Ticket Restaurant Card Index, ceny i útraty lidí …

Nejčtenější

Nechcete už pracovat? Začněte počítat…

Už se vám nechce pracovat, protože jste se podle vašeho mínění už napracovali dost? Pak je ta správná chvíle spočítat si, zda máte nárok na starobní důchod, případně předdůchod či předčasný důchod. Pokud ještě ne, …

Do důchodu v 65 letech. Nebo bude všechno jinak?

Čím jsme starší, tím více vyhlížíme magickou hranici 65 let, kdy budeme moci začít čerpat starobní důchod. Finanční prostředky, které jsme každý měsíc či jednou za rok platili státu, se nám konečně začnou vracet a …
Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB
Rolovat nahoru