
Vaječný likér už po staletí zpříjemňuje sváteční chvíle. V některých rodinách si recept na tento lahodný krémový nápoj předávají z generace na generaci. Chuťových variací tekutého dezertu je nepočítaně. Nikdo se ale nemůže pochlubit, že by právě jeho předci byli skutečnými tvůrci vaječňáku.
Jeho původ je totiž nejasný, první zmínky o nápoji, který by se dal označit jako prapředek dnešního vaječného likéru, se objevují už ve 14. století v Anglii. Mniši ve sváteční událost smíchali mléko s vejci a přidávali ho do vína nebo piva.
V 18. století pak již vaječný likér dobýval britské kolonie v Severní Americe, kde mu neodolal ani první prezident Spojených států, George Washington. Měl dokonce svůj vlastní zprvu tajný „prezidentský recept“ na tuto krémovou dobrotu.
Původ likéru si ovšem připisují také rivalové ve Francii. Tamní král Ludvík IX. měl ve 13. století během jedné bezesné noci údajně vymyslet nápoj zvaný „lait de poule“ (kuřecí mléko), který vznikl smícháním smetany, vajec a alkoholu.
Kdo si ale nakonec může opravdu připsat prvenství? To zůstává zahaleno tajemstvím. Jisté ovšem je, že vaječný likér si od té doby vydobyl své místo mezi oblíbenými nápoji a postupem času se stal jedním ze symbolů vánočních svátků. A to nejen v Česku.
Vylepšete si svůj recept
Základní recept na vaječný likér si můžete snadno přizpůsobit podle svých chutí a nálady. Klíčovou ingrediencí je vedle vaječného žloutku kvalitní slazené kondenzované mléko a samozřejmě pravý rum. Kromě klasické příchutě můžete zvolit vhodnými přísadami, například karamelem.
A pokud přidáte třeba holandské kakao, dosáhnete nejen intenzivnější chuti, ale i „dramatičtější“ tmavé barvy. Milovníci kávy pak mohou rozpustit dvě lžíce instantní kávy v troše horké vody, nechat ji vychladnout a přidat do základu nápoje.
Mít vaječný likér po ruce se hodí nejen o Vánocích. Vedle toho, že je typickým svátečním nápojem, skvěle poslouží i jako tajná ingredience do pečení. Stačí ho přidat do bábovek, rolád, řezů nebo krémů na dorty a váš dezert získá jedinečnou chuť.
Vaječný likér ale najde své místo i v nápojích – přidejte jej do teplé nebo studené kávy a vychutnejte si sladkou variantu. Udělat si můžete také oblíbené italské „bombardino“. Likér tak můžete využívat po celý rok, a pokud vám po Vánocích zůstane zásoba navíc, rozhodně se neztratí.
Vaječňák před soudem EU
Kvůli vylepšené receptuře se vaječný likér se před šesti lety dostal dokonce až k Soudnímu dvoru Evropské unie. Jistá německá firma z Dolního Saska totiž zkusila do nápoje přimíchávat mléko a dále jej nabízet jako vaječný likér.
To se nelíbilo konkurenci z Braniborska. Případ se dostal na stůl zemského soudu v Hamburku, který, aby měl jistotu, se obrátil na evropský soud s dotazem, zda příměsi uváděné v zákoně o likérech jsou konečné.
Lucemburský soud posléze podle agentury DPA rozhodl, že povolenými ingrediencemi jsou pouze ty, které vypočítává evropský zákon o likérech: Alkohol, žloutek, bílek, cukr nebo med a přírodní aroma.
Mléko tedy vaječňák obsahovat nesmí. Na seznam je proto nutné pohlížet jako na úplný, v opačném případě by mohla utrpět ochrana spotřebitele a férová soutěž. Minimální obsah alkoholu v likérech je stanoven na 14 procent.