Za obyčejný oběd v restauraci brzy přes 200 korun

Všeobecná vlna zdražování se nevyhýbá ani oblíbeným poledním jídlům v restauracích. Jejich průměrná cena už překročila 170 korun. V Praze, kde jsou tato menu tradičně nejdražší, přitom zbývá k překročení dvousetkorunové hranice jen pět korun. Je tedy pravděpodobné, že ještě letos tuto úroveň překročí.
Ceny letí nahoru, zdražují i obyčejná jídla v hospodách a restauracích. Ilustrační foto: Pixabay.com

Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, což je největší tuzemský poskytovatel zaměstnaneckých benefitů. Redakce FAEI.cz má tyto výsledky k dispozici.

„Vzhledem k tomu, že meziroční míra inflace dosáhla v září osmnácti procent, což je nejvíce od roku 1993, a její pokles pod desetiprocentní hranicí očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, je jisté, že v Praze lidé budou v průměru dvě stě korun za oběd platit ještě v tomto roce. A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,“ konstatoval Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Připomněl, že na začátku roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji, kde strávníci zaplatili v průměru za polední menu necelých 153 korun. Druhým nejlevnějším krajem byla Vysočina se 154 korunami.

Kolik kde stojí oběd
Hlavní město Praha: 195 Kč
Středočeský kraj: 186 Kč
Plzeňský kraj: 181 Kč
Jihomoravský kraj: 180 Kč
Jihočeský kraj: 176 Kč
Liberecký kraj: 171 Kč
Pardubický kraj: 170 Kč
Královéhradecký kraj: 169 Kč
Moravskoslezský kraj: 166 Kč
Karlovarský kraj: 159 Kč
Zlínský kraj: 157 Kč
Ústecký kraj: 156 Kč
Kraj Vysočina: 154 Kč
Olomoucký kraj: 153 Kč
Zdroj: Sodexo

Roční zvyšování cen

Ceny obědů přitom kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. „Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,“ uvedl Michelfeit. Dodal, že každý měsíc stoupala cena o jednu až dvě koruny. Září ovšem přineslo výraznější skok – o více než pětikorunu.

„Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo,“ konstatoval Michelfeit.

„Růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý, jako růst cen pro všechny ostatní. Navíc se na inflaci výrazně podílí růst cen masa, které v srpnu i v září meziročně zdražilo o více než dvacet procent,“ dodal.

Ze statistik je rovněž možné vyčíst, že obědů se jako první zřeknou lidé, kteří nemají k dispozici stravenky. Potvrzuje to i Unie zaměstnavatelských svazů České republiky, podle níž ti, kteří mají stravenky, chodí na oběd do restaurací dvakrát častěji než ti, kteří místo nich mají nezdaněnou hotovost v podobě paušálu nebo dokonce nedostávají žádný příspěvek.

„Stravenka je tak jednou z mála účinných věcí, které mohou zbrzdit současný odliv strávníků z restaurací a zároveň přilepšit rozpočtům domácností,“ tvrdí Jan Michelfeit. Zaměstnanec ze stravenek neodvádí žádné daně ani pojistné a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele.

Zdražuje také pivo

Vedle jídla zdražují v restauracích také nápoje včetně piva. Například Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar zdražil od října většinu produktů v průměru o 1,70 koruny na půllitru.

„Jde v průměru o osm procent, přičemž inflace, tedy meziroční růst spotřebitelských cen, přesáhla v červnu i červenci hranici sedmnáct procent,“ citovala ČTK ještě před zvýšením cen mluvčího Prazdroje Zdeňka Kováře.

Připomněl, že se pivovar – stejně jako celá tuzemská ekonomika – potýká s trvalým a v posledních měsících výrazně akcelerujícím růstem cen vstupů, které tvoří podstatnou část jeho nákladů ve výrobě a distribuci.

Od listopadu se chystá zdražit půllitr piva o jednu až dvě koruny také Budějovický Budvar. Důvodem je rovněž inflace, která národnímu pivovaru razantně zvyšuje náklady.

„Nárůst ceny elektřiny o tři sta procent, to jsou pro nás desítky milionů, to stejné u ceny plechovek, ceny lahví, kartonáže, obalového materiálu a energií. Od příštího roku se vedle energie a plynu zdražuje také všechno ostatní,” citovala ČTK ředitele pivovaru Petra Dvořáka. Dodal, že se předpokládá zásadní růst cen sladu, který je úplně nejpodstatnější položkou.

„Podle zpráv z chmelnic to vypadá na katastrofální úrodu, a byť máme dlouhodobé tříleté kontrakty, očekávám, že nebudou naplněné, protože chmel prostě není. V této chvíli už nemáme jediný vstup, u kterého bych mohl říci, že nám zásadně nepodraží,“ konstatoval ředitel Dvořák.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 7
Sdílet článek