Hospodští kvůli vyšší DPH zvažují konec podnikání

Průzkum
Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u čepovaného piva o 11 procent (z nynějších 10 na 21 %, pozn. aut.), které je součástí vládního konsolidačního balíčku, by představovalo zásadní ránu pro tuzemské hospody a pro řadu z nich zřejmě i ránu poslední. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje, jehož výsledky má redakce FAEI.cz k dispozici.
Zvýšení sazby DPH u čepovaného piva o 11 procent, které je součástí vládního konsolidačního balíčku, by představovalo zásadní ránu pro tuzemské hospody a pro řadu z nich zřejmě i ránu poslední. Ilustrační foto: Plzeňský Prazdroj

Průzkumu se účastnila více než tisícovka restaurací a hospod z celého Česka; aktuálně je v tuzemsku v provozu přes 23 tisíc hospod a restaurací. Kvůli růstu daně desetina hospod zvažuje ukončení provozu a pět procent jejich provozovatelů je rozhodnuto, že po zavedení vyšší sazby definitivně stáhne roletu.

V absolutních číslech by to podle redakčních propočtů znamenalo, že zhruba 2 300 gastroprovozů bude zvažovat, že skončí s podnikáním, a dalších asi 1 150 jich po zvýšení sazby daně rovnou skončí. Pro srovnání: Podle údajů společnosti Dun & Bradstreet od začátku roku 2022 v Česku zaniklo 524 restaurací, ale na druhé straně jich 716 vzniklo. V každém případě je to nejméně za poslední dekádu.

Podle průzkumu Prazdroje se drtivá většina hostinských (87 %) shoduje na tom, že bude muset kvůli růstu sazby zásadně zdražit čepované pivo, protože jim situace s ohledem na inflaci, rostoucí náklady a následky covidu neumožňuje jiné řešení. Více než polovina oslovených (53 %) přitom soudí, že se to navíc projeví na nižších útratách hostů a polovina hostinských se obává dalšího odlivu zákazníků.

PSALI JSME:
Konec EET je finanční injekcí restauracím a gastropodnikům

Růst sazby by nejvíce zasáhl podniky, které nevaří vůbec nebo nabízejí jen studenou kuchyni. Ty tvoří podle Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba polovinu ze všech restauračních podniků v Česku. A na prodejích čepovaného piva jsou nejvíce závislé. Ovšem i restaurace s nabídkou teplých jídel musí pečlivě zvažovat, jak na vyšší DPH zareagují.

„Není možné, abychom zdražili pivo o celých 11 procent. To bychom určitě přišli o hosty,“ říká majitel restaurace U Pechtů v Plzni Martin Pejchar. „Hodně lidí si s pivem dává jídlo. Kdybychom je odradili drahým pivem, tratili bychom i na kuchyni. Takže si budeme muset ukousnout velkou část vlastní marže a místo restartu po třech opravdu těžkých letech budeme zase bojovat o přežití,“ dodal.

Rozsáhlý celoevropský průzkum Food společnosti Edenred, kterého se v Česku zúčastnilo 5 700 strávníků, ukázal, že si jen 37 procent Čechů dopřává jídlo ve stejné kvalitě jako v období před prudkým růstem cen. Podle Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred se zdražování jídel téměř zastavilo.

PSALI JSME:
Restaurace přestaly v březnu zdražovat obědy

V dubnu Češi za obědové menu průměrně zaplatili 180,3 koruny, jen o devadesát haléřů více než v březnu. Nejvíce oběd stál tradičně v hlavním městě, kde za něj Pražané průměrně utratili téměř 204 koruny. Překvapivé jsou pak výsledky z Olomouce, Karlových Varů, Liberce a Hradce Králové, kde průměrné ceny za obědové menu ve srovnání s březnem klesly, na Hané dokonce o více než korunu.

„Zvýšení sazeb u čepovaného piva a navíc i dvouprocentní růst u stravovacích služeb bude jen u nás dělat v nákladech v součtu 50 až 60 tisíc korun měsíčně navíc. Určitě si ale nemůžeme dovolit zdražit pivo naráz třeba o pět korun, protože bychom tím odradili hosty. Takže se to výrazně dotkne nás samotných,“ soudí Jiří Petrželka, spolumajitel plzeňské restaurace U Gigantu.

Vyšší sazba DPH se nejvíce projeví ve vesnických hospodách, které stojí a padají s čepovaným pivem. „Aktuální nižší sazba DPH na čepované pivo je spojená se službou, kterou hospodští poskytují svým zákazníkům v hospodě. Byla zavedena proto, aby hospodám pomohla v těžkých časech, a ty stále trvají,“ uvedl k výsledkům průzkumu obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

PSALI JSME:
Místo hospod garáže. Zavřít lidi doma prostě nejde, je to nereálné

Po dvou letech covidu, kdy byl 260 dní omezený provoz hospod, nyní čelí rostoucím nákladům a rekordní inflaci. Vyšší zdanění čepovaného piva by bylo další ze série restrikcí, jimž gastronomie v posledních letech čelí. Celých 84 procent respondentů aktuálního průzkumu Prazdroje považuje růst DPH o 11 procent za zásadní zásah do podnikání.

„Nejde jen o covid. Před tím došlo třeba k zákazu kouření, což také způsobilo odliv části hostů z hospod na vlastní zahrádky a do garáží. Zvláště to bylo vidět na venkově. Právě tam jsou hospody důležitým a často jediným společenským centrem. Současný vládní záměr tak dopadne silně nejen na vesnické hospody, ale ovlivní i komunitní život v mnohých obcích,“ predikuje ekonom Petr Havel.

Plzeňský pivovar do podpory hospody a restaurací každoročně investuje stovky milionů korun, ať už jde o výčepní vybavení, spolufinancování fasád, zahrádek či úprav interiérů, nebo školení výčepních a dalšího personálu. „Sami ale na záchranu gastra nestačíme. A ránu po zavedení skokového nárůstu DPH nebudeme spolu s hospodskými schopní zacelit,“ dodává Tomáš Mráz z Plzeňského Prazdroje.

PSALI JSME:
Vyšší DPH restaurace a hospody nepoloží

Zavřít reklamu ×
  1. Neni potřeba podporovat alkoholismus v hospodách, jen škodí zdraví a následná léčba stojí zdravotní pojištovny velké peníze.

  2. Hospody jen znamenají problémy. V blízkém okolí rvačky a rušení nočního klidu po spousty „mladých“ invalidů co mají tvrdé játra. Jenom u nás na vesnici o 1300 obyvatelích je invalidů do 40 let skoro 10 což je myslím na tak malou obec hodně. A to už někteří kolem věku 35 až 40 let jsou po smrti…Příčina? Nadměrná konzumace alkoholu.

Napsat komentář: Karelák Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Podpora rozvoje elektromobility pro podnikatele

Skupina ČEZ, která provozuje nejrozšířenější síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily a zajišťuje mj. kompletní servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů podepsala, spolu se společností ČSOB …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kolo stojí desetitisíce. Tak proč ho nemáte pojištěné?

Poradna
První jarní paprsky každoročně vylákají ven i ty, kdo se za sportovce zrovna nepovažují. Ať už na kole trháte rekordy, nebo jste spíše kochací typy, měli byste si být vědomi, že kolo není spojeno jen s příjemnými zážitky, ale také celou řadou rizik. Na většinu z nich myslí pojištění.