Nepřekvapuje, že nejvíce se snaží šetřit ti, kteří si na konci měsíce musí půjčovat peníze, aby vůbec vyšli, a rovněž lidé, kteří musí sahat do svých úspor. Průzkum, který mezi více než dvěma tisíci obyvateli provedla agentura Ipsos, ukázal, že vedle stravování mimo domov je také výrazná snaha o snižování výdajů za bydlení, topení a spotřebu energie a vody.
Častější platby kartou, nižší útraty
Více než třetina dotázaných pak zvolila i střídmější utrácení za potraviny, nápoje či drogerii. „Z údajů o objemu kartových transakcí za rok 2023 není na první pohled patrný trend snižování útrat v restauracích. Objem plateb v restauracích za loňský rok totiž meziročně vzrostl o zhruba třicet procent,“ konstatovala Tereza Hrtúsová, analytička České spořitelny.
Dodala, že útraty se tedy zvýšily i navzdory inflaci, která za loňský rok v kategorii stravování a ubytování činila 14,2 procenta. Jenže na objem kartových transakcí má vliv stále častější využívání platby kartou, což se projevuje právě růstem počtu plateb.
„Z údajů o průměrné výši útraty kartou v restauracích je pak vidět, že průměrná útrata v loňském roce meziročně klesly, tedy že lidé v restauracích utrácejí méně,“ vysvětlila Hrtúsová.
Těžký rok pro restaurace
Že tuzemské restaurace čeká těžký rok navzdory snižování inflace, dokládají i údaje společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší podíl tuzemských gastro zařízení. Ačkoli jim souhrnné tržby meziročně stouply o tři procenta, po započtení vlivu inflace byl ovšem pro velkou část podniků uplynulý rok spíš ztrátový.
„Čísla je vždy třeba vnímat v souvislostech. Proti tříprocentnímu nárůstu tržeb bohužel stojí šestiprocentní inflace. Reálně tak gastro obor skončil tři procenta v mínusu. A to se bavíme pouze o oblastech, které odpovídají průměru. Na řadě míst měly gastro podniky mrzutější skóre,“ sdělil ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Jeho slova potvrzuje i Luboš Kastner, člen představenstva Hospodářské komory ČR: „Gastronomie se nevrací do reálného růstu. Ten totiž neustále brzdí nové překážky. Zatímco 2023 byl rokem bojů s cenami energií a surovin, rok 2024 bude rokem boje zákazníků s vyššími cenami, které na ně gastro – zejména u nápojů – bude muset přenést kvůli vyšší DPH,“ upozornil Kastner.
Lednová čísla společnosti Dotykačka potvrzují černý scénář pro tuzemskou gastronomii. Ukazují totiž propad příjmů o pět procent. Ceny meziročně vzrostly o 7,9 procenta, reálné příjmy tedy hospodám propadly o téměř 13 procent.
Většina lidí je spokojená
Češi šetří navzdory tomu, že podle Indexu prosperity a finančního zdraví je s finanční situací vlastní domácnosti, ať už jde o příjmy, úspory, schopnost splácet půjčky či připravenost na nečekané výdaje, spokojena nadpoloviční většina lidí. Zhruba třetina dotázaných je velmi či spíše nespokojena a u zbytku nepřevažuje ani jedna z možností.
„Naše analýzy ukazují, že stěžejními faktory ovlivňující finanční spokojenost Čechů jsou výše příjmů domácnosti a to, jak s nimi vychází, stejně jako schopnost vytvářet si finanční rezervu. Splácení hypotéky či placení nájmu finanční spokojenost významně nesnižuje.
Obecně jsou se svou finanční situací spokojenější lidé žijící s partnerem či partnerkou a svobodní než rozvedení a ovdovělí,“ vysvětlila Kamila Fialová ze Sociologického ústavu Akademie věd.
Pokud jde ale o to, jak Češi vychází se svými příjmy, je stále co zlepšovat. „V tomto srovnání jsou vidět rozdíly mezi různou úrovní vzdělání. Zatímco lidé se základním vzděláním vychází s příjmy s alespoň menšími obtížemi v 64 procentech případů, u absolventů vysokých škol převažují v poměru tři ku dvěma spíše bezproblémové stavy,“ uvedl Tomáš Odstrčil, šéfredaktor Evropy v datech.
Vzdělání je zásadním faktorem i u výše čistých příjmů domácností. Zatímco lidé se základním vzděláním uvádějí nejčastěji čistý příjem domácnosti do 40 tisíc korun, u vysokoškoláků částka nejčastěji přesahuje 60 tisíc. Odpovídají tomu i náklady, které mají právě absolventi vysokých škol nejvyšší.
Co si většina majitelů restauraci a hospod zvolila to mají ! Dobře jim tak i na to pivo lide nemají !! Za chvíli tak dopadnou kadeřnici atd
Co si většina majitelů restauraci a hospod zvolila to mají ! Dobře jim tak i na to pivo lide nemají !! Za chvíli tak dopadnou kadeřnici atd
Útraty se tedy zvýšily i navzdory inflaci, která za loňský rok v kategorii stravování a ubytování činila 14,2 procenta. Jenže na objem kartových transakcí má vliv stále častější využívání platby kartou, což se projevuje právě růstem počtu plateb.
Není to právě naopak, protože zrušením EET mnoho restaurací přešlo pouze na hotovostní platby (důvod si každý domyslí). A ty právě při neplacení kartou se v tomto průzkumu padají výdělky restaurací dolů.