Společnost Česká distribuční porovnala ceny celkem patnácti položek, které se více či méně používají ke grilování. Oproti loňsku podražily například kuřecí prsa, vepřová pečeně, makrela, cukety nebo brambory. Nejvýrazněji pak vyskočila cena olivového oleje. Zlevnily naopak třeba oblíbené bavorské klobásky.
„Přichází léto a s ním i hlavní část oblíbené grilovací sezony. Opět jsme tedy nahlédli do akčních letáků sedmi největších potravinových řetězců v České republice a zjišťovali jsme, kolik spotřebitelé mohou ušetřit při nákupu vybraných potravin ke grilování,“ uvedl Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.
Dodal, že obchodníci si jsou velmi dobře vědomi záliby Čechů ve výhodných nákupech a na vybrané položky nabízeli průměrnou slevu 24 procent. „Díky letákům tedy domácnosti mohou ušetřit až čtvrtinu výdajů za nákup těchto potravin, a to už může být významná úspora rodinného rozpočtu,“ poznamenal Staněk. Jenže před rokem byly slevy ještě o něco vyšší – v průměru 27 procent.
Olej zdražil o polovinu
Z patnácti sledovaných položek si letos milovníci grilování připlatí za deset z nich. Nejvíce zdražil olivový olej, který letos v červnu řetězce nabízely v průměru za 318 korun za litr. To je bezmála o polovinu (105 korun) více než před rokem.
O desítky korun se zvýšily ceny také u dalších položek. Například u kuřecích prsou a makrel si zákazníci připlatí 37 korun za kilogram a u vepřové pečeně 29 korun. Ve všech třech případech jde o zdražení přibližně o čtvrtinu.
Hlouběji do kapsy sáhnou i milovníci hovězího masa. Kilogram oblíbeného burgeru pořídí zhruba za 220 korun, což je o desetinu více než loni. V případě hovězích žeber jde o šestiprocentní meziroční nárůst ceny. Špekáčky jsou o pět procent dražší, kilogram stojí v průměru 140 korun.
Viditelné meziroční zdražení se týká rovněž zeleniny. Cena kilogramu cukety povyskočila o třetinu na asi 34 korun. O několik korun dražší jsou rovněž brambory nebo paprika, za niž si zákazníci připlatí o patnáct procent více.
![](https://faei.cz/wp-content/uploads/2024/06/tabulka.png)
A na čem lidé naopak ušetří? Nejvýraznější meziroční cenový pokles zaznamenala Česká distribuční u bavorských klobás. Kilogram je možné aktuálně koupit za průměrnou cenu 207 korun, což je o 47 korun méně než loni. Podobné je to u vepřové krkovice nebo hermelínu.
Některé potraviny zlevnily
Zajímavé srovnání nabízejí oficiální údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), který pravidelně zveřejňuje takzvaný Index spotřebitelských cen. Zatímco Česká distribuční sleduje ceny vybraných produktů v akci, data ČSÚ ukazují celkovou hladinu cen.
Poslední dostupné údaje z května ukazují, že se meziměsíčně celková cenová hladina nezměnila. Meziročně spotřebitelské ceny v květnu vzrostly o 2,6 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu.
„Toto zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny mouky byly v květnu nižší o 23,5 procenta (v dubnu pokles o 19,1 %), masa o 5,8 procenta (v dubnu pokles o 3,9 %), vajec o 23,5 procenta (v dubnu pokles o 15,5 %), ovoce o 6,7 procenta (v dubnu pokles o 2,8 %),“ uvedl ČSÚ.