TISKOVÁ ZPRÁVA: Firmám by nechyběli lidé, kdyby je dobře platily

FOTO: FAEI

PRAHA, 4. 7. 2016 – Zvýšení minimální mzdy a mzdy v manuálních profesích je podle šéfa odborů Josefa Středuly zásadní. Pro zlepšení náboru pracovníků, pro růst spotřeby i pro růst ekonomiky. A nebude navíc potřeba zaměstnávat lidi z Východu. Uvedl to v rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI.cz).

Když vzroste minimální mzda, vyplatí se mnoha nezaměstnaným jít do práce. „Minimální mzda zatím spíše demotivuje. Některé rodiny by si dokonce pohoršily, kdyby nyní šly pracovat za nabízené peníze, než když dostávají dávky,“ říká Josef Středula. Ovšem i když vzroste na 11 500 korun měsíčně, jak požadují odbory, stále ještě nedosáhne ani úrovně Slovenska, kde je o zhruba 500 korun vyšší.

České výrobní firmy navíc žehrají na nedostatek pracovníků a chtějí jej řešit dovozem lidí například z Ukrajiny. Při svých stížnostech však nechávají stranou fakt, že Čechům platí nízké mzdy. „Celých 66 procent zaměstnanců nedosahuje průměrné mzdy. Někdo může říci, že je to běžné. Jenže mzdy u nás jsou stále relativně nízké. Zvýšení mezd lidem je nutné pro celou ekonomiku,“ vysvětluje Středula.

Zároveň upozorňuje na případy zahraničních pracovníků, dodaných nepoctivými pracovními agenturami. Ty mohou nabídnout zaměstnance za vpravdě dumpingové ceny, protože za ně neodvádějí zdravotní a sociální pojištění. Podle inspekce práce takových zaměstnanců přibývá. A podle Středuly mají tyto praktiky velmi blízko k organizovanému zločinu.

K tlaku firem na snadnější zaměstnávání dělníků z Východu, místo toho, aby přidávaly tuzemským pracovníkům, pak šéf odborů dodává: „Je to tlak na úrovni Evropské unie. Ale velmi se toho obávám, že negativa převáží nad pozitivy.“

Celý rozhovor s Josefem Středulou si můžete přečíst zde.

Přemysl Souček, předseda spolku Email: [email protected] Tel.: +420 607 175 384
Finanční a ekonomický institut Jičínská 226/17 130 00, Praha 3 – Žižkov

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další z rubriky

Konec půstu, vstříc růstu

Zdá se, že s jarními měsíci, či možná spíše s poklesem inflace a jejím návratem k cíli České národní banky (ČNB), se nehledě na nadále napjatý trhu práce nálada tuzemských domácností začíná viditelně zlepšovat.

Kolo stojí desetitisíce. Tak proč ho nemáte pojištěné?

První jarní paprsky každoročně vylákají ven i ty, kdo se za sportovce zrovna nepovažují. Ať už na kole trháte rekordy, nebo jste spíše kochací typy, měli byste si být vědomi, že kolo není spojeno jen s příjemnými zážitky, ale také celou řadou rizik. Na většinu z nich myslí pojištění.