TISKOVÁ ZPRÁVA: V obchodech poměřujeme cenu a výkon

Češi rádi nakupují chytře. Tak se dají stručně charakterizovat výsledky ankety, které zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI). V ní se jen 29 % respondentů přiznalo k tomu, že při nákupu dává přednost značkovému, kvalitnímu zboží.

PRAHA, 16. 12. 2015 – Češi rádi nakupují chytře. Tak se dají stručně charakterizovat výsledky ankety, které zpracoval Finanční a ekonomický institut (FAEI). V ní se jen 29 % respondentů přiznalo k tomu, že při nákupu dává přednost značkovému, kvalitnímu zboží.

Naproti tomu 14 % účastníků ankety preferuje levné, neznačkové zboží, protože podle nich udělá stejnou službu jako značkové. A naprostá většina respondentů, vyčíslená 57 %, nakupuje podle okolností, nabídky a tak, aby to pro ní bylo co nejvýhodnější.

Z podzimního průzkumu společnosti Kik vyplynulo, že na módě spíše šetříme, než abychom za ni utráceli, a respondenti se přiznali, že jejich skříně obsahují spoustu levného a neznačkového oblečení.

„Téměř každý Čech má ve své skříni minimálně jeden kus oblečení, který nebyl vůbec drahý, ale přesto patří k nejoblíbenějším. Dvě třetiny Čechů myslí, že dokážou oblečení nakupovat chytře,“ charakterizuje Zuzana Procházková ze společnosti Kik schopnost českých zákazníků analyzovat poměr cena/výkon.

Podle průzkumu on-line obchodu Zoot ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd Češi na autorskou módu zapomněli a spíše ji znovu objevují. Zároveň si ale pod takovým pojmem představují kvalitu, originalitu a také jedinečnost, takže ji úplně nezatracují.

Zásadním faktorem, proč takovou módu mnoho lidí nenakupuje, je cena. Ačkoliv má český módní trh roční obrat více než 60 miliard korun, raději nakoupíme mnoho levných věcí než jednu drahou. Lidé mají značkovou autorskou módou předem spojenou s vysokou, až dvojnásobně vyšší sumou, než jsou za výrobek ochotni utratit.

Pokud už uvažují o nákupu nového oblečení, většinou je ani nenapadne přemýšlet o tom, že by si pořídili dražší, ale jedinečný kousek. Dotázaní respondenti uvedli, že kdyby dostali 20 000 Kč na útratu, místo investování do autorské módy by nakoupili oblečení běžných značek.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Email: info@faei.cz

Další z rubriky [S] Pro média

Do důchodu v 65 letech. Nebo bude všechno jinak?

Čím jsme starší, tím více vyhlížíme magickou hranici 65 let, kdy budeme moci začít čerpat starobní důchod. Finanční prostředky, které jsme každý měsíc či jednou za rok platili státu, se nám konečně začnou vracet a …

Vozidlo končí až nosičem na jízdní kola

Plánujete si vzít na dovolenou nebo na víkend jízdní kola? Pak byste měli v první řadě vyřešit, jak je budete přepravovat. Při rodinné dovolené v kufru auta asi těžko. Střešní nosiče výrazně zvyšují spotřebu a musíte to s nimi umět. Podle názoru odborníků je nejbezpečnější variantou nosič za autem, což však v sobě skrývá jedno úskalí. A sice nutnost na nosič umístit registrační značku vašeho vozu.

Partneři Portálu

NOOL